Selam,
Evim çıkmaz bir sokakta bulunuyor. Sokakta ağırlıklı olarak müstakil evler var ve komşuların yaş ortalaması yüksek olduğu için internet kullanımı çok yoğun değil. Bu yüzden fiber altyapı için benden başka bir talep yok aslında. Komşularımın hepsine 14 Mbps civarındaki ADSL bağlantı yeterli geldiği için sokak yıllardır eski ADSL altyapısıyla devam ediyor.
2019'dan beri Türk Telekom'a yeni altyapı için dilekçe veriyorum. Ayrıca daha önce BTK üzerinden de şikâyet oluşturdum. Ancak genelde “aktif Türk Telekom abonesi değilsiniz” gibi cevaplarla konu kapatıldı. Buradaki problem şu: Bölgede altyapı Türk Telekom'a ait olduğu için hangi internet servis sağlayıcısından hizmet alırsam alayım aynı altyapıyı kullanıyorum. Bu yüzden aktif olarak Türk Telekom abonesi olmamam, yaşadığım altyapı sorununu değiştirmiyor. Zaten her sağlayıcı aynı düşük hızı verdiği için aboneliğimi farklı bir firmaya taşımıştım boşuna para vermemek için.
Bu süreçte birçok defa Türk Telekom il müdürlüğüne de gittim, durumu doğrudan teknik taraftaki kişilerle görüşmeye çalıştım. Fakat aldığım cevap yine benzer oldu: Sokakta talep olmadığı için altyapı planlarının olmadığı söylendi.
Sokağımız ana yola bağlanıyor ve ana yol üzerinde ve etrafımızdaki evlerde fiber altyapı bulunuyor. Evim ile fiber altyapının bulunduğu nokta arasında yaklaşık 150 metre gibi bir mesafe var. Ayrıca sokağımızın yol ile birleştiği yere 10 metre mesafede çok yakın bir apartman yapılıyor ve öğrendiğim kadarıyla oraya fiber altyapı gelecek. Telekom'daki mühendis ile bu projeye bizim sokağın dahil olup olamayacağını konuştum fakat bir sonuç çıkmadı şu anlık. Artık tüm sokağa fiber altyapı planlanmasını beklemekten vazgeçtim; mümkünse sadece kendi evime özel hat çekilmesini istiyorum. Gerekirse keşif, proje, kazı, tesis veya bağlantı maliyeti gibi masrafları öğrenip makul seviyedeyse karşılamayı da düşünüyorum.
Yakın zamanda BTK üzerinden tekrar başvuru açtım ve bu kez özellikle evime özel fiber erişim talebinde bulundum. Türk Telekom birkaç kez itiraz/standart cevap verdi, ben de karşı itiraz oluşturdum. Muhtemelen yine benzer şekilde “lokasyonda fibernet altyapısı yoktur” veya “hizmet aldığınız firmaya başvurun” şeklinde dönüş yapacaklar. Aktif olarak Netspeed kullanıyorum ama zaten onların hat çekme gibi bir hizmeti yok. Aktif altyapıdan internet sağlıyorlar.
Şu anda yaklaşık 14 Mbps download ve 1 Mbps upload alıyorum. İşim gereği interneti aktif kullanmak zorundayım; çevrimiçi toplantılar, ekran paylaşımı, dosya indirme/yükleme gibi işlemler benim için günlük ihtiyaç. Bu hızlar özellikle upload tarafında artık ciddi şekilde yetersiz kalıyor. Evdeki başka birisi interneti benimle aynı anda kullanmaya çalıştığında internet kilitleniyor.
Ana yolda fiber varken ve arada yaklaşık 150 metre mesafe varken 14 Mbps ADSL kullanmak istemiyorum. Eğer resmi bir başvuru yöntemi, özel proje süreci veya ücretli tesis imkânı varsa öğrenmek istiyorum.
Bu süreci yaşamış veya Türk Telekom altyapı/fiber planlama tarafında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.