Herkese iyi günler diliyorum! Bugün karşınızda bir Flatpak rehberi ile birlikteyim. Bu rehberde Flatpak hakkında bilmeniz gereken bilgileri söyleyeceğim. Özellikle Linux'a yeni başlayan ve başlayacaklar için güzel bir kaynak olacak. 😃

Flatpak nedir?
Flatpak kısaca sistemden ayrı çalışan evrensel paket yöneticisidir. Buradan indirdiğiniz programları, her Linux dağıtımında kullanabilirsiniz.

Flatpak'in özellikleri nelerdir?
Flatpak'in birçok işe yarar özelliği ve kullanım alanı vardır. Burada bazılarını listeleyeceğim.

*Flatpak ile programların en yeni sürümlerine erişebilirsiniz: Eğer "Debian stable" gibi bir dağıtım kullanıyorsanız, Flatpak ile en yeni sürümlere ulaşabilirsiniz. Bu tip dağıtımlarda programlar, genelde sadece güvenlik güncellemeleri alırlar. Yeni özelliklere erişmek için Flatpak güzel bir yoldur.

*Flatpak ile "dependency hell" yaşamazsınız: Flatpak sistemden ayrı bağımlılıklara sahip. Ayrıca bağımlılıkların da birden fazla sürümünü barındırabiliyor. Bu da "bağımlılık cehennemi" yaşamanızı önlüyor. Böylece istediğiniz bir programın 10 senelik sürümünü bile çalıştırabilirsiniz.

*Flatpak tüm dağıtımlarda aynı çalışıyor!: Flatpak, dağıtımınızın deposuna daha az bağımlı kalmanızı sağlıyor. Eğer yazılım deposunda istediğiniz bir program yok ise, Flatpak üzerinden yükleyebilirsiniz.

*Flatpak güvenli: Flatpak programları "sandbox" içinde çalışıyor, ayrıca root yetkisi de istemez. Bu da onu bayağı güvenli kılıyor.

*Programların dosyaları aynı yerde: Flatpak uygumalarının dosyalarına, home klasörünüz içindeki .var/app üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Bunlar Flatpak'in bazı özellikleri. Açıkçası çalışma biçimi açısından bana Android uygulamalarını anımsatıyor.

Flatpak'in dezavantajları
Flatpak ne kadar güzel olsa da bazı dezavantajlara sahiptir.

*Flatpak normal paketlerden daha fazla yer kaplar: Flatpak kendi bağımlılıkları ile geldiği için. Sistemde Flatpak bağımlılıkları 5-10gb civarı bir yer kaplayabilir.

*Bazı programların özellikleri düzgün çalışmayabilir: Flatpak programlarının geneli paketler ile aynı düzeyde düzgün çalışıyor. Ama bazen bir programın Flatpak sürümündeki bazı özellikler düzgün çalışmayabiliyor. O programları yazılım mağazasındaki yorumlara bakarak tespit etmeniz mümkün.

*Bir programın ilk açılma süresi daha uzun: Flatpak programları, normal programlara göre daha geç açılıyor. Eğer sistemde HDD yok ise fark edeceğinizi düşünmüyorum.

Bunlar Flatpak'lerin bazı dezavantajlarıydı.

Flatpak nasıl kurulur?
Flatpak Mint, Pop_OS! ve ZorinOS gibi dağıtımlarda yüklü bir şekilde geliyor. Ayrıca çoğu dağıtım da, Discover ve GNOME software gibi mağazalarda da, birkaç tıklama ile aktif edilebiliyor.

El ile kurmak zorunda kalırsanız: Flatpak—the future of application distribution sitesine girip, oradaki kodlar ile Flatpak yükleyebilirsiniz.

İşe yarar Flatpak araçları

1-Flatseal

Flatseal ile Flatpak uygulamalarınızın izinlerini yönetebilirsiniz.

Ekran görüntüsü_2023-12-29_00-45-31.webp

Ekran görüntüsü_2023-12-29_00-44-33.webp

2-Warehouse
Warehouse ile Flatpak uygulamalarınızın sürümlerini kolayca değiştirebilirsiniz. Güncellemeleri kapatabilirsiniz, ve uygulamanın klasörüne kolayca gidebilirsiniz.

Ekran görüntüsü_2023-12-29_00-45-12.webp

Ekran görüntüsü_2023-12-29_00-43-36.webp

Gördüğünüz gibi Flatpak bayağı işe yarar bir araç. Bence Linux'a bayağı bir şey de katıyor. Umarım bu rehber size yardımcı olmuştur. Herkese iyi günler diliyorum. 😃

Son düzenleme:
Flatpak denilen Linux terör örgütü, uygulamayı yüklediğim halde ne terminalden ne de uygulama listesinden açmama izin vermediğinden dolayı idam edilmesini isterim. Saygılarla.

Güzel rehber, ayrıca bi' Discord'a bak be :cry:

Flatpak denilen Linux terör örgütü, uygulamayı yüklediğim halde ne terminalden ne de uygulama listesinden açmama izin vermediğinden dolayı idam edilmesini isterim. Saygılarla.

güzel rehber, ayrıca bi' Discord'a bak be :cry:

Böyle bir problem yaşamanız ilginç bayağı. Terminal i bilmiyorum ama uygulama menüsünden açınca çalışmalı.