İyi akşamlar, Excalibur G870 ile Sifu'da V-Sync açık olmasına rağmen CPU sıcaklığı 70-95, kullanımı 30 larda oluyor. 5 ay önce aldım aslında macun yenileme vakti geldi ama şuan da yenileyemem. Laptop'un altında stant var, driverler güncel. Termal throttling yapmaktan başka ne yapabilirim?
Detaylar
Kim cevapladı?İntel işlemcili laptop + Casper olayı bu. 100 derecede sabit çalıştığını bile görürsen şaşırma tabii 2 3 dakikadan fazla 100 derece çalışırsa öyle anakart yanar orası ayrı. 95 dereceyi geçmiyorsa normal diyebilirim. Ekran kartı sıcaklığını da etkiler bu arada aldığın fpslere odaklan derim sadece.İyi akşamlar, Excalibur G870 ile Sifu'da V-Sync açık olmasına rağmen CPU sıcaklığı 70-95, kullanımı 30 larda oluyor. 5 ay önce aldım aslında macun yenileme vakti geldi ama şuan da yenileyemem. Laptop'un altında stant var, driverler güncel. Termal throttling yapmaktan başka ne yapabilirim?
Casper'ın tek becerdiği segment ofis laptopu, ben çocukken ofis takımı da iyiydi masaüstü kısmında kaliteli değillerdi ama uzun ömürlüydü. Şimdi o da bitmiş. Oyuncu laptopu alıp Casper aldıysan beklentiye girmemek lazım. Kaliteli macun paklarsa paklar.
Benim elimde olan modeli bilgisayarcıya vermiştim, adam kalitesiz macun sürmüştü ama dereceyi düşürmüştü havalarda soğuk olduğuna işlemciye de limit koymuş işlemci 90 derece görüp ile görmeme arası gelip gidiyordu ama limiti gelen güncellemeler bozdu. Ben o limiti koymaya çalıştım laptop daha çok bozuldu falan. Zira bende bulunan işlemci 40W'ta kullanması gerekiyor kendini arada 50W'a çıkması gerekiyor, limitleyince watı otomatik kafayı yiyordu ama bilgisayarcı nasıl ayarladıysa onda yaşamadım. İlginç bir anımdır, macun vs. hikaye havanın serin olması + fanların aşırı tozlandığından fanların temizlenmesi yetmişti lakin 2 ayda tozlandı. Bakım işe yarar mı ? Yarar ama çok kaliteli bir macun kullanmıyorsan o tekrara biniyor. Tavsiyem baktın 5 6 saat kesintisiz oyun oynayacaksın ya 1 saat ara ver ya da laptopu yüksek performanstan oyun moduna düşür ki ekran kartı 70W ile 80W arası kullanıma düşer laptop daha serin çalışır. Maksimum 3 4 fps kaybedersin işlemci de aynı hızda devam eder. İşlemciyi kullanımdan ziyade çalıştığı ghz ısıyı etkiliyor. İ5 12450H varsa sende i5 12450H 2.5 ghz basic çalışıyor, üstü turbo oluyor haliyle %30 kullanıma rağmen maksimum yani 4.5 ghzlere çıktığına bile şahit oldum 4060 gibi bir karta işlemci yetişmeye çalışırken kısaca biraz ısınması gerekiyor. Yani 95 derece görmen işlemcinin kullanıldığı anlamına geliyor yoksa drop, stutter vs. yersin texture'ler yüklenmez vs. Casper'da 95 derece görmüyorsan problem gibi oluyor.
Son düzenleme:
GPU sıcaklıgı da CPU sıcaklıgını etkiler o yüzden excalibur oldugunu da dusunursek normal.
İntel işlemcili laptop + Casper olayı bu. 100 derecede sabit çalıştığını bile görürsen şaşırma tabii 2 3 dakikadan fazla 100 derece çalışırsa öyle anakart yanar orası ayrı. 95 dereceyi geçmiyorsa normal diyebilirim. Ekran kartı sıcaklığını da etkiler bu arada aldığın fpslere odaklan derim sadece.
Casper'ın tek becerdiği segment ofis laptopu, ben çocukken ofis takımı da iyiydi masaüstü kısmında kaliteli değillerdi ama uzun ömürlüydü. Şimdi o da bitmiş. Oyuncu laptopu alıp Casper aldıysan beklentiye girmemek lazım. Kaliteli macun paklarsa paklar.
Benim elimde olan modeli bilgisayarcıya vermiştim, adam kalitesiz macun sürmüştü ama dereceyi düşürmüştü havalarda soğuk olduğuna işlemciye de limit koymuş işlemci 90 derece görüp ile görmeme arası gelip gidiyordu ama limiti gelen güncellemeler bozdu. Ben o limiti koymaya çalıştım laptop daha çok bozuldu falan. Zira bende bulunan işlemci 40W'ta kullanması gerekiyor kendini arada 50W'a çıkması gerekiyor, limitleyince watı otomatik kafayı yiyordu ama bilgisayarcı nasıl ayarladıysa onda yaşamadım. İlginç bir anımdır, macun vs. hikaye havanın serin olması + fanların aşırı tozlandığından fanların temizlenmesi yetmişti lakin 2 ayda tozlandı. Bakım işe yarar mı ? Yarar ama çok kaliteli bir macun kullanmıyorsan o tekrara biniyor. Tavsiyem baktın 5 6 saat kesintisiz oyun oynayacaksın ya 1 saat ara ver ya da laptopu yüksek performanstan oyun moduna düşür ki ekran kartı 70W ile 80W arası kullanıma düşer laptop daha serin çalışır. Maksimum 3 4 fps kaybedersin işlemci de aynı hızda devam eder. İşlemciyi kullanımdan ziyade çalıştığı ghz ısıyı etkiliyor. İ5 12450H varsa sende i5 12450H 2.5 ghz basic çalışıyor, üstü turbo oluyor haliyle %30 kullanıma rağmen maksimum yani 4.5 ghzlere çıktığına bile şahit oldum 4060 gibi bir karta işlemci yetişmeye çalışırken kısaca biraz ısınması gerekiyor. Yani 95 derece görmen işlemcinin kullanıldığı anlamına geliyor yoksa drop, stutter vs. yersin texture'ler yüklenmez vs. Casper'da 95 derece görmüyorsan problem gibi oluyor.
144 FPS alıyorum sabit olarak V-Sync açık olduğu için. 95 dereceyi bir saniyeliğine bir kere gördüm onun dışında 90'nın üstü max. 2-3sn olmuştur. Yani 75-90 arası daha doğru olabilir.Pek anormal değil, %30 muhabbeti'nin önemi yok. Önemli olan işlemcinşin çektiği watt.
DarthGorsoy
Bilgin
Çoğu laptop alındıktan yaklaşık 1 sene sonra sıcaklıklar konusunda tavan yapmaya baslar. Bu durumda gider macun yenilersin ama bu kimi zaman hatta genellikle çok uzun ömürlü olmaz. Hazır macun yenileme zamanı da gelmişken hiç bulaşma, sızma falan durumları basini ağrıtır. Daha uzun ömürlü ve sogutma performansi yuksek Honeywell PTM 7950 alıp kullan.
- Makaleler
- 5
Hocam görüşüm undervolt yapabilirsiniz. Soğutmasını iyi sağlayabilirsiniz. Fanları fulleyebilirsiniz. Kendinizin dediği gibi de bakım yapabilirsiniz. Onun harici bir şey aklıma gelmiyor. Cihaz aşırı ısıdan güç kesiyor mu?@Afterbyte Hocam sizin bu konuda görüşleriniz nelerdir?
Yok hocam kesmiyor. Soğutucu stant var ama takacak USB portu yok portların hepsi dolu. USB çoklayıcı aldım onun gelmesini bekliyorum.Hocam görüşüm undervolt yapabilirsiniz. Soğutmasını iyi sağlayabilirsiniz. Fanları fulleyebilirsiniz. Kendinizin dediği gibi de bakım yapabilirsiniz. Onun harici bir şey aklıma gelmiyor. Cihaz aşırı ısıdan güç kesiyor mu?
- Makaleler
- 5
Kesmiyorsa sorun yok hocam kullanmaya devam edebilirsiniz. FPS düşüşü yaşadığınız zaman bakımlarını yapın cihazın oynamaya devam edin.Yok hocam kesmiyor. Soğutucu stant var ama takacak USB portu yok portların hepsi dolu. USB çoklayıcı aldım onun gelmesini bekliyorum.