Excalibur G870 laptopum var. Alalı tam 1 yıl oldu. i7-12650H, RTX 4050 (105W), Samsung 1x16 GB DDR4 (3200MHZ), Cricual P3 Plus 500 GB M2 SSD donanımlarına sahibim. Forumlarda da yoğunca gördüğüm CS2 düşük FPS vermesi sorunundan muzdaripim. Ek olarak son 1-2 haftadır genel olarak yoğun bir performans düşüşü hissetmeye başladım. SSD'de 30 GB boş alan vardı rahatlaması adına 80 GB'a kadar boşalttım. Fakat pek de bir farkı olmadı. Ek olarak Valorant oynadığım zaman önceden 300 üstü FPS değerleri alırken şimdi 100 FPS'e kadar bile düşebiliyor. Genel olarak oyunlarda genel bir FPS düşüşü gözlemledim. Bakım 1 yıldır yaptırmadım ancak bu kadar ciddi derecede etki eder mi bilmiyorum. Valorant'tan bazı anlık değerleri eke ekledim. Biraz fazla araştırma yaptım fakat hala bu durumu düzeltebilmiş değilim. Undervolttur, performans modlarıyla oynama, Windows ayarlamaları vs. hepsini denedim. Çözümü bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim.
O saydığın oyunlar işlemci canavarı, sorunun kaynağını tespit etmek için ekran kartını ve işlemciyi ayrı ayrı zor testlere sokabilirsin. Cinebench skoru var mesela ama işlemciye resmen işkence çektiriyor, furmarkta ekran kartına baya yük veriyor bakım olmadıysa cihazınız bakımdan önceki ve bakımdan sonraki değerleri kıyaslamakta çok kullanışlılar. Tabii başka cihazlar içinde karşılaştırma niteliği taşıyorlar. Baktın ki furmark skorun veya wat değerlerin güzel işlemciye bakarsın vs. ona göre yorum yapabiliriz.

Aynı değil ne yazık ki. Ben ortalama 100 ila 150 FPS arası alıyorum.
İşlemciniz nedir ? Ekran kartınızı da söyleyin bence ama pekte önemli değil bu oyunlarda o.

O saydığın oyunlar işlemci canavarı, sorunun kaynağını tespit etmek için ekran kartını ve işlemciyi ayrı ayrı zor testlere sokabilirsin. Cinebench skoru var mesela ama işlemciye resmen işkence çektiriyor, furmarkta ekran kartına baya yük veriyor bakım olmadıysa cihazınız bakımdan önceki ve bakımdan sonraki değerleri kıyaslamakta çok kullanışlılar. Tabii başka cihazlar içinde karşılaştırma niteliği taşıyorlar. Baktın ki furmark skorun veya wat değerlerin güzel işlemciye bakarsın vs. ona göre yorum yapabiliriz.

İşlemciniz nedir ?
Bekleyin biraz. Hemen bakayım.
12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-12450H

İşlemciniz nedir ? Ekran kartınızı da söyleyin bence ama pekte önemli değil bu oyunlarda o.
Birkaç hafta önce furmark ve cinebench testi yapmıştım. Ekran kartı max 83 derece ve ortalama 80 derece görmüş. Cinebench testinde işlemci min 40 derece ortalama 85 max 100 dereceleri görmüş. (özellikle ve 2 ve 4. çekirdeklerde 100 dereceleri kısa süreliğine görmüş) multicore puanı ise 10101 olarak gelmiş

Bekleyin biraz. Hemen bakayım.
12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-12450H
i5 12450H ile 100 150 fps normal. Ama i7 çok daha kuvvetli o yüzden o adamın 200 fps falan alması gerekiyor.

Birkaç hafta önce furmark ve cinebench testi yapmıştım. Ekran kartı max 83 derece ve ortalama 80 derece görmüş. Cinebench testinde işlemci min 40 derece ortalama 85 max 100 dereceleri görmüş. (özellikle ve 2 ve 4. çekirdeklerde 100 dereceleri kısa süreliğine görmüş) multicore puanı ise 10101 olarak gelmiş
Multicore düşük geldi bana en son bakımı ne zaman oldu cihazın ?

i5 12450H ile 100 150 fps normal. Ama i7 çok daha kuvvetli o yüzden o adamın 200 fps falan alması gerekiyor.

Multicore düşük geldi bana en son bakımı ne zaman oldu cihazın ?
1 yıla yaklaştı diyebilirim. Genel olarak Windows'ta yavaşladı. Kullandığım SSD'nin özellikleri dolayısıyla da SLC dolmuş olabilir vs. diye düşünüyorum. Büyük boyutlu küçük boyutlu dosya vs. fark etmeden çok düşük hızlarda gerçek kopyalama işlemi oluyor

1 yıla yaklaştı diyebilirim. Genel olarak Windows'ta yavaşladı. Kullandığım SSD'nin özellikleri dolayısıyla da SLC dolmuş olabilir vs. diye düşünüyorum. Büyük boyutlu küçük boyutlu dosya vs. fark etmeden çok düşük hızlarda gerçek kopyalama işlemi oluyor
Crystal info testi yaptın mı ?

Bende de o ssd vardı sanırım 1 yılda işi bitecek bir ssd değil o. Sen bu attığım programı yükleyip okuma hızını vs. bize at.

Crystal info testi yaptın mı ?

Bende de o ssd vardı sanırım 1 yılda işi bitecek bir ssd değil o. Sen bu attığım programı yükleyip okuma hızını vs. bize at.
Genel sağlık durumu %98, ve okuma yazma hızları normal değerlerde zaten. QLC NAND teknoloji kullanması ve DRAM'siz olmasından kaynaklı bu durumu yaşadığımı düşünyorum. Ön yükleme kapasitesi hemen doluyor. Buyrun değerler

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-27 154348.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-27 154348.webp
    90,7 KB · Görüntüleme: 45
Genel sağlık durumu %98, ve okuma yazma hızları normal değerlerde zaten. QLC NAND teknoloji kullanması ve DRAM'siz olmasından kaynaklı bu durumu yaşadığımı düşünyorum. Ön yükleme kapasitesi hemen doluyor. Buyurun değerler.

Oyunun başından beridir düşük FPS mi alıyorsun yoksa cihazı tekrar aç kapat yapınca ve oyunu açınca düzeliyor mu? Değerlerin güzel bu arada. i5 12450H 8K ile 10k arası bir skor veriyor Cinebench'te haberin olsun.

Oyunun başından beridir düşük FPS mi alıyorsun yoksa cihazı tekrar aç kapat yapınca ve oyunu açınca düzeliyor mu? Değerlerin güzel bu arada. i5 12450H 8K ile 10k arası bir skor veriyor Cinebench'te haberin olsun.
Oyunun başından beri düşük FPS alıyorum, menüde bile droplar kasmalar yaşanıyordu. Ek olarak işlemci puan düşüklüğümün nedeni neyden kaynaklı olabilir bilginiz var mıdır

Oyunun başından beri düşük FPS alıyorum, menüde bile droplar kasmalar yaşanıyordu. Ek olarak işlemci puan düşüklüğümün nedeni neyden kaynaklı olabilir bilginiz var mıdır
Laptop daha erken throttle yiyerek sıcaklıktan o eski performansı veremiyor olabilir yaz ayındayız. G870 için konuşuyorum odanın ısısına göre fan hızı çok oynak oluyor.