Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Styxrage

Uzman
Öncelikle merhaba.

Bilgisayarı 2 saat önce topladım. Colorful B650M Plus Wi-Fi V15 anakart ve 7500F işlemcim var. RAM olarak da Patriot Viper Venom RGB modeli var, 1 adet 16 GB 6000MHz CL30.

Önce her şeyi toplayıp güç tuşuna bastım BIOS'a attı. EXPO'yu profile 1 yaptım 6000 MHz kullanabileceğim şekilde kaydedip çıktım bilgisayar elektrik keser gibi gitti geldi 2 kez, sonra açılır gibi oldu CPU fan ve kasa fanları, ışıkları çalıştı ama monitöre ve klavye fareye güç gelmedi. Kısa bir araştırma yaptım (Recep Baltaş'ın videosu arayacılığıyla) clear CMOS yapmayı denedim ikincide becerebildim. İçinde eski SATA SSD olduğu için bilgisayar açıldı, ben de BIOS güncellemesini indirip yeniden başlattım. BIOS'a girip BIOS Update işlemini hallettim. Sorunun BIOS sürümünden kaynaklandığını düşünmüştüm ama yine EXPO profile 1 yapıp çıktığımda aynı şekilde elektrik gidip gelmiş gibi PC fanları ışıkları gitti geldi. İlk EXPO açtığımdaki gibi kasa çalışıyor ama monitöre falan güç gelmiyor şu an. BIOS sürümü hariç neden olabilir, nasıl çözebilirim bunu?

Güncelleme: Yarım saat beklemenin ardından tekrar clear CMOS yapıp BIOS'a girdim. PBO kapatıp RAM frekansını manuel olarak 6000MHz yaptım ve kaydedip çıktım. Sistem kasa fanlarının ışıkları dahil kapandı açıldı, tekrar elektrik keser gibi 2 defa gitti geldi. Tekrar kitlenecek sandım ama 2-3 dakika sonra klavyeye ışık geldi ve sistem açıldı. Hemen görev yöneticisine girip kontrol ettim ama RAM frekansı 4800 olarak ayarlanmış. Sistemin stabil olup olmadığını denemek için Prime95 testi başlattım. 12.8 GB RAM kullanımı ile işlemci 4.85GHz civarında çalıştı ve sıcaklık 38-40 derecelerde gidip geldi.

Çözüm
Viper Venom RAM'lerde böyle sorunlar olabiliyormuş. Başka bir RAM deneme şansınız var mı?
Arkadaşımın sistemden alıp deneyebilirim kabul ederse. Evlerimiz çok yakın değil biraz vakit alır ama sorunun ramden kaynaklandığından emin olacaksak halletmeye çalışırım.
Şimdilik 1 adet aldım ilerde yanına takviye yapmayı düşünüyordum, eğer sorun ram kaynaklıysa marka değiştirmeyi düşünebilirim.

Aynı sorunu yaşayıp bu konuya denk gelen birisi olursa diye güncelliyorum. Rami farklı ram slotuna takarak çözdüm sorunumu. Standart olarak bilinen 2. slot yani DIMM_A2 slotuna takıp biosa girdim (2 Ram slotunuz varsa işlemciye yakın olana takın). EXPO 1 profilini seçtim yani 6000MHz olan otomatik ayar. Kaydedip çıktım tekrar elektrik kesti, ekran gelmeyecek sandım ama biraz beklemek gerekli, bu şekilde çözüldü sorun. Şu an bilgisayar açıldı ve görev yöneticisinde 6000MHz gösteriyor artık. Büyük bir kule tipi soğutucuya sahip olduğum için bu basit çözümü denemeye üşenmiştim açıkçası. Umarım birilerinin işine yarar.
EXPO açarken seçeneklerde voltaj farkları var fark edersen. Tek tek deneyebilirsin.
Bios main menude solda Expo yazıyor, tıkladığımda Profile 1 ve Profile 2 olarak iki seçenek çıkıyor. Birisi 6000MHz diğeri 5600Mhz yanlış hatırlamıyorsam. Daha detaylı bilgi verebilir misiniz

Ben de PC'yi yeni aldığımda EXPO açık kullanırken 1 hafta sonra BIOS güncelleyince EXPO sonrası açılmadı ve elle 6000MHz girince açılmıştı. Ben anakart daha stabil çalışsın DDR5 teknolojisi ham daha onları düzeltirler vs diyerek yapmıştım ama anlaşılan uzun bir ara vereceğim BIOS güncellemeye.

Ben de PC'yi yeni aldığımda EXPO açık kullanırken 1 hafta sonra BIOS güncelleyince EXPO sonrası açılmadı ve elle 6000MHz girince açılmıştı. Ben anakart daha stabil çalışsın DDR5 teknolojisi ham daha onları düzeltirler vs diyerek yapmıştım ama anlaşılan uzun bir ara vereceğim BIOS güncellemeye.
Elle nasıl ayarladınız acaba? Ram Frequency seçeneklerinden 6000 seçip yeniden başlattım ama boot etmedi. Eksik bir şey mi yaptım?

Bios main menude solda Expo yazıyor, tıkladığımda Profile 1 ve Profile 2 olarak iki seçenek çıkıyor. Birisi 6000MHz diğeri 5600Mhz yanlış hatırlamıyorsam. Daha detaylı bilgi verebilir misiniz
X.M.P varsa bakabilirsin. Yani ben açtığım da aynı MHz farklı voltaj değerleri çıkıyordu.(B650M S2H) Ramı farklı slotlara takarak deneyebilirsin.

XMP varsa bakabilirsin. Yani ben açtığım da aynı MHz farklı voltaj değerleri çıkıyordu.(B650M S2H) RAM'ı farklı slotlara takarak deneyebilirsin.
Maalesef, EXPO yerine XMP seçip 6000MHz olan profili ayarladım, kaydedip çıktıktan sonra yine elektrik kesti 2 defa. 10 dakika kadar bekledim, tekrar Clear CMOS yaparak açabildim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Maalesef, EXPO yerine XMP seçip 6000MHz olan profili ayarladım, kaydedip çıktıktan sonra yine elektrik kesti 2 defa. 10 dakika kadar bekledim, tekrar Clear CMOS yaparak açabildim.
Aynı MHz'de farklı voltaj seçenekler var mı? Varsa onları dene. Olmasa ramı farklı slotlara tak. Olmasa 5600MHz dene. Büyük ihtimalle anakartın 6000MHz için stabil çalışmıyor olabilir.