Ezberi kötü birisi nasıl edebiyatta başarılı olur?

EmirhanRadicus

Üstün
Makaleler
1
Ezber yeteneğim kendimi bildim bileli aşırı kötüdür. Hafızam kuvvetli ama ezberim aşırı kötü, sayısal yeteneğim de yok fakat sözel derslerim çok iyi. Edebiyatta tonlarca yazar eser falan var ve bunların hepsini nasıl ezberleyeceğimi hiç bilmiyorum. Çözüm ya da taktik önerisi olan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sanılanın aksine edebiyatla ilgilenmek ve başarılı olmak için gerekli olan şey ezber yeteneği değil. Edebiyatta başarılı olmak derken neyi kastettiğinizi açıklarsanız daha iyi olur. Edebi eserleri okumak mı? Edebiyat bölümünden mezun olmak mı? Edebiyat alanında doktora yapmak mı? Edebiyat sınavını geçmek mi? Hangi edebiyat sınavı? Vs vs.

Yazar-Eser listesi oluşturuyorsun ve birisiyle sürekli bunları sorarak tekrar ediyorsunuz. Birisi yoksa da o kendi kendine sorarak da tekrar edebilirsin. Ne kadar çok (sesli) tekrar edersen o kadar hafızana girer.

Mesela "Bir Ermeni General" dediğim zaman devamında direkt "Ataol Behramoğlu" geliyor. Tekrar ede ede dilim alışmış ki hemen söylüyorum.

Sevgili Zeynep Köse isimli öğretmenimiz tüm sınıfa bu şekil Yazar-Eser sorardı, o zamanlar bu yöntem zorlama ve saçma gelse de değerini sonradan anladım. Birisiyle karşılıklı olarak sürekli tekrar etmekten etkilisi yok.

Bol bol tekrar et ve YouTube'da hafıza teknikleri videoları izle. Kadir gümüşün kitabı var hafıza teknikleriyle edebiyat diye ben kullandım tavsiye ederim.

Kendi girdiğim üniversite sınavında edebiyatı full yaptım. O yıllarda neredeyse tamamen eser ve yazar sorulurdu. Sayısal çıkışlı olduğum için doğru düzgün ders bile görmemiştim ama sınavda bahsedilen eserlerin yarısından çoğunu okumuştum. Ezberlememek için bu da bir yöntem.

Eşit ağırlıktayım, YKS'de edebiyattan en azından bir 15 civarı net yapmam gerek.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eşit ağırlıktayım, YKS'de edebiyattan en azından bir 15 civarı net yapmam gerek.

İlgin falan yoksa, hoşuna gitmiyorsa ders şarkı şeklinde ezberleyebilirsin. Sevdiğin melodinin üzerine kitapları, eserleri ne bileyim artık ne varsa onları koy, öyle ezberlemeye çalış.

Deneyeceğim teşekkürler.

@Yiğidowski @madelyn @azuloscuro Peki hocam, YKS de çıkan bu edebiyatta belirli bir soru tipi veya eser zamanı var mı, örneğin tanzinmant 2 daha mı fazla çıkıyor?

Deneyeceğim teşekkürler.

@Yiğidowski @madelyn @azuloscuro peki hocam, YKS de çıkan bu edebiyatta belirli bir soru tipi veya eser zamanı var mı, örneğin tanzinmant 2 daha mı fazla çıkıyor?

Eğer 15 net falan istiyorsan cumhuriyet dönemi çalışma. Ben hiç çalışmadım bu sene 19 doğru 3 yanlış yaptım. Cumhuriyet çok uzun ve maksimum 3 soru çıkıyor. Paragraftan soru kaçırmamaya çalış, divan, tanzimat, servetifunun ve halk edebiyatı, edebi akımlar çalış 15 net için yeterde artar. Hatta şiir bilgisi ve söz sanatları çalışırsan 20 net bile yapabilirsin zaten bu iki konu kısa. Söz sanatlarından belli başlı sorulanlar var onları bilsen yeter.

Bir şeyi ezberlemenin en iyi yolu, sürekli o konuya çalışmaktır. Başka yolu yok. Günlük, haftalık, aylık tekrarınızı yaptığınız sürece bir bilgiyi unutabilmeniz mümkün değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…