En çok hoşunuza gideni seçin

• Lockheed Martin F-22 Raptor

• Lockheed Martin F-35 Lightning II

• Chengdu J-20

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
J20 çok başarılı bir jet, F-22 Raptor ise görünmezlikte neredeyse 1 numara. F35 güncel olmasına karşın manevra ve tırmanma kabiliyeti diğer iki uçağa göre az ben J20 diyorum. Üstte bir arkadaş F35'ler hakkında çok yerinde bir yorum yapmış ancak kaçırdığı bir şey var. F35'ler radar, silah, yakıt kapasitesi olarak F16'lardan önde ancak; F16'lar F35'lerden daha hafif, daha yüksek manevra ve tırmanma hızına sahip. Üstelik bizim pilotlarımız F16'ya aşina. F35 karşısında it dalaşında başarılı olabileceğimize inanıyorum ben.
160 km uzunluğunda bir hava sahası hayal edelim bunun bir ucuna 3 tane f-35, 4 tane hayır,6 tane f-16 koyalım.F35 lerin gelişmiş radar kabileyeti sayesinde F-16 ya ilk radar kilidini atıp,saldırısını yapar ve üsse geri döner.Yunanistan F-35 alması durumunda Türk jetleri rahat rahat dolaşamayacaktır.

F35 karşısında it dalaşında başarılı olabileceğimize inanıyorum ben.
Tabii ki türk jetlerinin it dalaşına girebilmesi için F-35 lere yaklaşabilmesi lazım,ama yaklaşabilirse... Ama şunu da söylemem gerek TFX ordumuzun envanterine girdikten sonra eski denge yerine gelecektir.Amerika bize F-35 leri teslim edecek ama ne zaman verir bilemiyorum bir bakarsınız TFX'i üretmememiz için bir propaganda olarak kullanır,zamanında bize bunu birçok kez yaptılar.

Son düzenleme:
Üstte bir arkadaş F35'ler hakkında çok yerinde bir yorum yapmış ancak kaçırdığı bir şey var. F35'ler radar, silah, yakıt kapasitesi olarak F16'lardan önde ancak; F16'lar F35'lerden daha hafif, daha yüksek manevra ve tırmanma hızına sahip. Üstelik bizim pilotlarımız F16'ya aşina. F35 karşısında it dalaşında başarılı olabileceğimize inanıyorum ben.
F-35'lere karşı F-16'larla dogfight yapacak yakınlığa giremezsin. Uçağın amacı zaten bu, uzun uzun anlattım. Radarında göremediğin ufuk ötesindeki uçakla da savaşamazsın ama onlar seni her şekilde o mesafeden hedefine alabilecek. Uygun noktalardan istedikleri zaman bu uçaklarla hava sahası işgalinde bulunabilecekler ve bunların çok azında bu uçakların sızmalarından haberimiz olacak. Bu uçağın teknolojisini ve amacını hâlâ anlamıyorsunuz, nasıl bir haksız rekabet olduğunu da Yunanistan aldıktan sonra hava kuvvetlerimizin ağzından duyacaksınız.

Kaan da çok uzun bir süre buna denge getirebilecek bir uçak değil çünkü 5. nesil olarak çıkmayacak. 4. nesil olarak çıkacak, 5. nesil için uygun motor geliştirilse bile teknoloji olarak her şekilde F-35'in yanında çok daha geride kalacak.

İsrail 2 yıldır İran'ın hava sahasında kendi sahası gibi geziyor, 4. nesil jetlerle önlem alınabilecek olsa İran çoktan Mig-29 gibi bir başka manevra kabiliyeti manyağı uçakla bunu yapardı.

Son düzenleme:
F-35'lere karşı F-16'larla dogfight yapacak yakınlığa giremezsin. Uçağın amacı zaten bu, uzun uzun anlattım. Radarında göremediğin ufuk ötesindeki uçakla da savaşamazsın ama onlar seni her şekilde o mesafeden hedefine alabilecek. Uygun noktalardan istedikleri zaman bu uçaklarla hava sahası işgalinde bulunabilecekler ve bunların çok azında bu uçakların sızmalarından haberimiz olacak. Bu uçağın teknolojisini ve amacını hâlâ anlamıyorsunuz, nasıl bir haksız rekabet olduğunu da Yunanistan aldıktan sonra hava kuvvetlerimizin ağzından duyacaksınız.

Kaan da çok uzun bir süre buna denge getirebilecek bir uçak değil çünkü 5. nesil olarak çıkmayacak. 4. nesil olarak çıkacak, 5. nesil için uygun motor geliştirilse bile teknoloji olarak her şekilde F-35'in yanında çok daha geride kalacak.

İsrail 2 yıldır İran'ın hava sahasında kendi sahası gibi geziyor, 4. nesil jetlerle önlem alınabilecek olsa İran çoktan MIG-29 gibi bir başka manevra kabiliyeti manyağı uçakla bunu yapardı.

Peki o çok övülen S400'ler F35'leri yakalayabiliyor mu?

F-35'lere karşı F-16'larla dogfight yapacak yakınlığa giremezsin. Uçağın amacı zaten bu, uzun uzun anlattım. Radarında göremediğin ufuk ötesindeki uçakla da savaşamazsın ama onlar seni her şekilde o mesafeden hedefine alabilecek. Bu uçağın teknolojisini ve amacını hâlâ anlamıyorsunuz, nasıl bir haksız rekabet olduğunu da Yunanistan aldıktan sonra hava kuvvetlerimizin ağzından duyacaksınız.

İsrail 2 yıldır İran'ın hava sahasında kendi sahası gibi geziyor, önlem alınabilecek olsa İran çoktan MIG-29 gibi bir başka manevra kabiliyeti manyağı uçakla bunu yapardı.

Evet haklısınız F35'lerin radar sistemi çok gelişmiş ancak F16'da yerinde saymıyor. Biraz F16 fanboyu gibi görünsemde F16 şahane bir uçak. Şu anda F-16 blok 70/72'ler F35 radarı aesa ile güçlendirilmiş olup silah bakımından olmasa da radar bakımından F35'ler ile çok yakın seviyelere gelmişlerdir. Ancak bu aesa radarı ASELSAN üretimi olduğu için F35'in northrop grumman tarafından geliştirilen AN/APG-81 aktif elektronik taramalı dizin (aesa) radarına kafa tutabilir mi bilmiyoruz. F16'lar olası bir yaklaşmada F35'lerin üstünden tırmanma şansı yakalayıp arkalarına geçebilirse silahları güncellendiği taktirde F35'lere karşı üstünlük yakalamaları mümkündür hocam.

Biraz F16 fanboyu gibi görünsemde F16 şahane bir uçak.
F-16 harika bir uçak, fiyat performans anlamında NATO'nun elindeki altın. Hâlâ geliştiriliyor, hâlâ üretiliyor ve etkinliğini de pek çok savaşta zaten gösterdi ama 5. nesil savaş uçağı kavramı bambaşka bir seviye. F-16'dan hiçbir şekilde 5. nesil savaş uçağı çıkarılamayacak, F-35'in sahip olduğu teknolojilere ve özelliklere de ulaşamayacak.

Ancak bu AESA radarı ASELSAN üretimi olduğu için F35'in northrop grumman tarafından geliştirilen AN/APG-81 aktif elektronik taramalı dizin (aesa) radarına kafa tutabilir mi bilmiyoruz.
İstediğin radara sahip ol, F-35 yine her durumda çok çok daha avantajlı durumda. Senin F-16'ların 200 kilometre öteden F-35'in radarında hedef olarak parıldarken sen yine hiçbir şekilde o mesafeden o uçakları göremeyeceksin.

İşin bir de teknoloji seviyesi kısmını var, bu işi 80 yıldır yapan ABD'den daha iyi ya da o seviyede bir radar çıkaramazsın. Kendi savunma sanayimizde bağımsızlığa sahip olmak önemli fakat çıkan sonuçları birebir kıyaslayacak olursan o düzeyde başarılı olma şansı da yok. Bir tarafta trilyonlarca dolarlık bir endüstri ve 100 yıldan da eskiye giden bir bilgi birikimi var, biz ise buna son 15-20 yıldır başlamış ve daha ilk prototipleri yapıyor durumdayız.

Peki o çok övülen S400'ler F35'leri yakalayabiliyor mu?
Eğer yaklaşmada bariz bir hata yapılmazsa F-35 füzesini bırakıp kendi yoluna gidene kadar hayır. Hangi hava savunma sistemi olursa olsun tek başına sanıldığı kadar etkin bir savunma yapamaz, bu hava savunma sistemleri bir radar ağına dahil olmadığı sürece tek başına bırak F-35'i F-16'lar için bile büyük oranda savunmasız bir hedef. Topoğrafyaya göre uygun bir harekat planıyla 5. nesil olmayan bir uçakla da etkisiz hale getirilebilir.

Son düzenleme:
Evet haklısınız F35'lerin radar sistemi çok gelişmiş ancak F16'da yerinde saymıyor. Biraz F16 fanboyu gibi görünsemde F16 şahane bir uçak. Şu anda F-16 blok 70/72'ler F35 radarı aesa ile güçlendirilmiş olup silah bakımından olmasa da radar bakımından F35'ler ile çok yakın seviyelere gelmişlerdir. Ancak bu aesa radarı ASELSAN üretimi olduğu için F35'in northrop grumman tarafından geliştirilen AN/APG-81 aktif elektronik taramalı dizin (aesa) radarına kafa tutabilir mi bilmiyoruz. F16'lar olası bir yaklaşmada F35'lerin üstünden tırmanma şansı yakalayıp arkalarına geçebilirse silahları güncellendiği taktirde F35'lere karşı üstünlük yakalamaları mümkündür hocam.
Hocam F-16 ya istediğin radarı tak F-35 basketbol topu büyüklüğünde gözükür.Uzaktan vuramazsın ve yaklaşman çok zor ,diyelim ki yaklaştın F-35 pilotunun 365 derece etrafını görebilen kask sayesinde F-16 yine vurullur.

Hocam F-16 ya istediğin radarı tak F-35 basketbol topu büyüklüğünde gözükür. Uzaktan vuramazsın ve yaklaşman çok zor, diyelim ki yaklaştın F-35 pilotunun 365 derece etrafını görebilen kask sayesinde F-16 yine vurullur.

Neticede 5.nesil hocam. Üstünlük F35 de.

Kuantum Radarları 5. nesil uçakların kabusu olacak, meraklısına link bırakıyorum.

Bu radarlar gerçekten etkin olacak hale gelene kadar 5. nesil uçaklar eskimiş olacak muhtemelen. O zamana kadar da gerçek 5. nesil savaş uçağına sahip olan taraf istediğini yapmaya devam edecek. Bu radarlar 100 kilometrelik menzillerin üstüne gerçekten çıkmadığı ve irtifa ölçemediği sürece hâlâ üstünlük 5. nesil uçakta olacak.

Menzilleri inanılmaz derecede kısa, zaten bunun etkili olduğu mesafede düzgün konuşlandırılmış gelişmiş başka bir radarın da 5. nesil uçağı görebilme ihtimali var.

Bir de radarlar hakkında konuşurken topoğrafya gerçeğini göz ardı ediyorsunuz. Bu tip bir radarda bile topoğrafya için uygun bir yaklaşmayla 4. nesil uçaklarla da etkisiz hale getirecek mesafeye inebilirsiniz.

Kabiliyetini anlatmak için Air superiority kavramı yetersiz kaldığından bazı uzmanlarca Air dominance Fighter olarak anılan uçağı seçtim.

J-20 için zaten açıklanan resmi veri çok az, çoğu bilgi tahminlerden ibaret.

F-35 desen ülke olarak kanayan yaramız, Yunanistan aldığı zaman o uçağın nasıl bir ezici güç olduğunu öğrenecek bizim millet. Ege'de hava sahamızı neredeyse yakalanmadan istedikleri gibi delik deşik ettiklerinde, bizim uçaklarımız radarda bir şey göremeden kör uçuş yaparken ufuk ötesinden rahat rahat kilit atıldığında bu uçağın ne kadar haksız rekabet yaratacağını göreceğiz.

Defolarına rağmen uçabilirse anca...