Banka düşük faiz oranıyla veriyor diye tefecilikten ayrılıyor mu yani? 1 milyon TL'nin 1 milyon +1 TL ödemesi olsa bile faiz faizdir. Kafanıza göre yorumluyorsunuz oh ne güzel.

18 yaşında bile değilsen nasıl vadeli hesap açıp da faizden para kazanmayı planlıyorsun? Üstelik ciddi paralar kazanmak için ciddi yatırımlar lazım. Komikleşmeyin büyüyün önce ondan sonra şov yapın.

Ne şov'u ya en sevmediğim tip cidden konuşmak için konuşan tiplerden. Eğer lak lak yapacaksan konuya cevap yazma lütfen.

Faizden para kazanmayi da bekleme bu arada. Hayatin oyle bir bugu yok. 10 bin TL'yi faize atsan 1 ay sonra 10.500 TL olarak aliyorsun. Faize atmak yerine alacagini alsan 1 ay sonunda daha cok kar edersin.

Hocam amaç paranın çöp olmaması. Kâr değil.

Ya güzel kardeşim gelip burada ahkam kesiyorsun. Sana açıklayınca "bence öyle değil" diyorsun. Madem sencesi var niye soruyorsun? Soruyorsan al cevap bu: Faizin 1 kuruşu bile haram İslam dinine göre.

Ya güzel kardeşim gelip burada ahkam kesiyorsun. Sana açıklayınca "bence öyle değil" diyorsun. Madem sencesi var niye soruyorsun? Soruyorsan al cevap bu: Faizin 1 kuruşu bile haram İslam dinine göre.

"18 yaşında bile değilsen nasıl vadeli hesap açıp da faizden para kazanmayı planlıyorsun? Üstelik ciddi paralar kazanmak için ciddi yatırımlar lazım. Komikleşmeyin büyüyün önce ondan sonra şov yapın." sorumla alakalı bir mesaj yaz ondan sonra konuşalım abim.

@Akif, benim 1 milyon TL'min 1 milyon +1 olmasini dusundugun kadar enflasyonu da, o 1 milyon 1 TL'nin bir yandan kaybettigi degeri de dusunsen anlarsin o yorum vucudun neresinden, neden, nasil cikti. Ogretmendin galiba, bu mesalarin ogretmenlige ne kadar yakisir tekrar dusun derim. Ozellikle 18 yasindan kucuk birisine karsi. Ogrencin sayilir.

Çok saçma geliyor bana. Neden haram olsun?

Hocaya soruyorum, "sen bana 10 borç verip, 20 istemen günah o yüzden" diyor. Ne alaka? Şimdi ben paramı faize koyunca, bankaya o parayı kullan karşılığında her ay yaptığın kârdan biraz benim parama ekle demiş oluyorum. Bu ikisi aynı şey mi? Çok saçma geliyor bana? O zaman borsada haram ama ona haram demiyorlar. Bunu izah edebilecek var mı?

Haksiz kazanc oldugu icin. Birisi 10 lira borc verip aradan 30 gun gecince bu borcu senden 15 lira olarak isterse 5 lirayi emek vermeden almis olur. Emek vermeden kazanilan para ise haramdir. Ayrica bu soruyu burada sorman cok sacma olmus.

Borsada öyle ama diyanet helal diyor.

Borsa ile ne alakasi var? Borsada sen bir birimin gidisatina gore tahminde bulunup ona gore yatirim yapar veya yapmazsin. Kafani yoruyorsun. Bunda ise verdigin borcun fazlasini borc olarak isteme olayi var.

Bir işçi/çalışan düşün, para kazanmak için gecesini gündüze katıyor. Ama diğer yandan başka birisi faiz ile "yan gel Osman bir tarla bostan" yaparak parasını riske atıp kazanıyor. İslamiyet, adaletin sağlanmasını isteyen bir dindir (günümüzdeki siyasalcılar sağ olsun, bu durumu tersine sapıtıp islamiyeti kötüleyecek davranışlarda bulunuyor. Az çok tahmin edebilirsiniz). Borsa veya değerli madenlere yatırım yapmak ise haram değildir. Çünkü bunlarda ya batarsın ya da kazanırsın. Ama faizde net kazanç var. Örneğin X bankası diyor ki paranı faize yatırırsan 1 yılda 10.000 liranın getirisi toplam 13.000 lira olur.

Bir işçi/çalışan düşün, para kazanmak için gecesini gündüze katıyor. Ama diğer yandan başka birisi faiz ile "yan gel Osman bir tarla bostan" yaparak parasını riske atıp kazanıyor. İslamiyet, adaletin sağlanmasını isteyen bir dindir (günümüzdeki siyasalcılar sağ olsun, bu durumu tersine sapıtıp islamiyeti kötüleyecek davranışlarda bulunuyor. Az çok tahmin edebilirsiniz). Borsa veya değerli madenlere yatırım yapmak ise haram değildir. Çünkü bunlarda ya batarsın ya da kazanırsın. Ama faizde net kazanç var. Örneğin X bankası diyor ki paranı faize yatırırsan 1 yılda 10.000 liranın getirisi toplam 13.000 lira olur.

Bu arada bir yazım yanlışı yapmışım düzelttim şimdi.

Ev alacaktır falan mecbur kalmıştır, kredi çekmiştir ona bir şey diyemem Allah merhamet etsin, o çok affedicidir. Fakat onun dışında üç kuruş için ahiretinizi satmaya değer mi hocalarım 😕

@Akif, benim 1 milyon TL'min 1 milyon +1 olmasini dusundugun kadar enflasyonu da, o 1 milyon 1 TL'nin bir yandan kaybettigi degeri de dusunsen anlarsin o yorum vucudun neresinden, neden, nasil cikti. Ogretmendin galiba, bu mesalarin ogretmenlige ne kadar yakisir tekrar dusun derim. Ozellikle 18 yasindan kucuk birisine karsi. Ogrencin sayilir.
Öğretmenler öğrencilerine bazen kızabilir hocam.

Son düzenleme:
Bırak paradan para kazanmayı değer kaybının yarısını zar zor önlüyor,
Dönemine ve kullanım amacınıza göre değişir. Şu zamanlarda iyi kazandırıyor. Bankam bir ayda, 2 milyon liraya yaklaşık 80 bin TL faiz verdi ve döviz kuru neredeyse hiç değişmedi. Baştaki paranın üzerine bedavadan yaklaşık 2200 euro eklemiş oldum. Çoğu kişi için neredeyse bir maaş ediyor ve hiç uğraşmam bile gerekmiyor. TL değer kaybetmeye başlarsa zaten ana parayı euro yapmış olurum ve bir zararım olmaz. Euro, bu kadar faiz getirmiyor. Risksiz olarak da senede %50-60 kazandıran pek yöntem yok. TL değer kaybederken euro almak, faizler yüksekken TL almak çok kolay. Nakit ihtiyacı için kenarda tuttuğum paranın bir kısmıyla böyle yatırım yapıyorum ama tek yatırımım da değil. Din amacıyla rezil gibi yaşamaktansa hayatın keyfini sürmek gibisi yok. Bankaların sunduğu lounge, faiz, indirim, mil ve taksit gibi ayrıcalıklar ve özgürlükler eşsiz. Bunlar da hep faiz ve komisyon sisteminin güzellikleriyle oluyor.

Dinlerde neden yasak olduğunu tahmin etmek pek zor değil. İyi durumda olanları daha iyi durumlara getiriyor ve kötü durumda olanların işini zorlaştırıyor. Zenginler hiçbir emek vermeden daha zengin oluyor. Emekli olup ay sonunu getiremeyen milyonlarca insan var. Çılgın faiz oranları da işlerini hiç kolaylaştırmıyor.

18 yaşında bile değilsen nasıl vadeli hesap açıp da faizden para kazanmayı planlıyorsun? Üstelik ciddi paralar kazanmak için ciddi yatırımlar lazım. Komikleşmeyin büyüyün önce ondan sonra şov yapın.
Açtığı konulara bakarsan safi İslamafobik ve anti-teistik arkaplan görebilirsin. Burada amaç kendi parasını değerlendirmek falan değil. Açtığı konuları tek bir bağlama topla, görürsün.

@29

Her türlü faiz haramdır. Hem tefeci, hem de kredi sisteminden alınan faiz ile vadeli hesap faizi de haramdır. Çünkü emeksiz, ticaret ahlakı olmayan bir mekanizmadır.

Faiz genel olarak zararlı bir şeydir. Küresel olarak kurulmuş para sistemi zengini daha zenginleştiren fakiri daha fakirleştiren, ülkeleri dahi borca teşvik eden bir şeydir.

Anlarsın ki İslam zararlı şeyin karşısındadır.

Diğer bir husus ise "sistem böyle, ben kendimi koruyorum" demek de kurtarıcı değildir. Ayet var:

Eğer yeryüzündekilerin çoğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar. Onlar ancak zanna uyuyorlar ve onlar sadece yalan uyduruyorlar. En'am 116.ayet

İman eden ve nesilleri de iman konusunda kendilerinin yoluna uyanlar var ya, biz onların nesillerini kendilerine kattık. Bununla beraber onların amellerinden hiçbir şey eksiltmeyiz. Herkes kazandığı karşılığında rehindir. Tur 21.ayet

Tam olarak şu konuya cuk diye oturur diye düşünüyorum.

Arkadaşlar bunları söyledim diye de beni mükemmel uygulayıcı bir Müslüman sanmayın. Ama İslam bu dediklerimi söyler.

Zan kelimesi, zanna uymak, zannetmek de burada düşündürücü...

Son düzenleme: