Fan curve ayarları nasıl olmalı?

bananafish

Çalışkan
Hyte Y70 kasa ve görselde açıkladığım fan dizilimine sahibim. Sistemi yeni topluyorum, henüz bazı jelatinleri dahi sökmedim ve ekran kartını montajlamadım. Fan ayarlarını nasıl ayarlamam daha sağlıklı olur, otomatikte bırakmam yeterli mi bilemedim. Bu konuda desteğe ihtiyacım var.

L-connect üzerinden Wireless fanların hepsini kontrol edebiliyorum. Alttaki P28 fanlar ise doğrudan anakarta bağlılar ve BIOS üzerinden ayarlayabiliyorum. Hepsini BIOS'tan ayarlamam daha sağlıklı mı olur? Fan curve nasıl olmalı ve hangi fanlar DC hangileri PWM olarak daha verimli olur ya da hepsi PWM ayarlanması daha iyi midir?

hytey70fan.webp

Ayrıca RAM değerlerim de şu şekilde: Kingston Beast 6000 MHz CL30 2x32 kit EXPO Tweaked olarak BIOS'tan ayarladım. Memtest86'da bir sorun çıkmadı fakat AIDA latency 79.4 geldi ve araştırmalarımda bunun normalden biraz fazla olduğunu gördüm kafama takıldı. Amacım gerekli düzenlemeleri tamamlayıp ekran kartını en son takıp herhangi bir şeyle tekrar uğraşmamak. Ayrıca 9800X3D için UV hakkında basit bir rehbere de ihtiyacım var, daha önce hiç UV yapmadım.

Ekran görüntüsü 2025-05-10 124347.webp

Bu fan ayarları kişiseldir her duruma göre ayarı bulman lazım.

Hocam tam olarak nasıl başlamam gerektiğine emin olamadım. Şimdi boşta işlemci 39-40 derece gibi çalışıyor. Ama belli işlemlerde anlık olarak 45-50 arasına fırlıyor. Örneğin fanları %30-35 civarda 55 dereceye kadar ayarlasam 55-70 arasında %50 ve 70 üstünde %75-80 gibi ayarlasam mantıklı olur mu?

Arka egzoz fan, intake fanlardan daha mı agresif çalışmalı?

Bir de RAM değerleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hocam tam olarak nasıl başlamam gerektiğine emin olamadım. Şimdi boşta işlemci 39-40 derece gibi çalışıyor. Ama belli işlemlerde anlık olarak 45-50 arasına fırlıyor. Örneğin fanları %30-35 civarda 55 dereceye kadar ayarlasam 55-70 arasında %50 ve 70 üstünde %75-80 gibi ayarlasam mantıklı olur mu?

Arka egzoz fan, intake fanlardan daha mı agresif çalışmalı?

Bir de RAM değerleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Egsoz minimum yüzde 30 çalışsın kalanı da ısıya göre eğrisini çizersin, radyatör fanları da minimum yüzde 20 civarı tut. Giriş fanlarını da yüzde 30 civarı ile başlayıp onları da sıcaklığa göre eğri çizersin. Sıcaklık ve ses ile orantılı yaparsan güzel olur. Bellekler iyi görünüyor.

Egsoz minimum yüzde 30 çalışsın kalanı da ısıya göre eğrisini çizersin, radyatör fanları da minimum yüzde 20 civarı tut. Giriş fanlarını da yüzde 30 civarı ile başlayıp onları da sıcaklığa göre eğri çizersin. Sıcaklık ve ses ile orantılı yaparsan güzel olur. Bellekler iyi görünüyor.
Şu an zaten açılış olarak %30'a ayarlı durumda tüm fanlar. Radyatördeki fanlar içeriden dışarı atıyor, bu kurulum ideal midir? Radyatör ve arka egzoz fanlarının, alt ve yandaki intake fanlarla eşit olması sağlıklı hava akışı sağlar mı yoksa farklı mı ayarlamalıyım. Yani aslında deneme yanılmayla ince ayar yapılır ama temelde mantık nasıl olmalı konusunu anlamaya çalışıyorum.

RAM konusunda ise Latency'nin ortalamanın üzerinde değer vermesi sebebiyle kafam karıştı. Sistemin tamamen açılması 40 saniyeyi buluyor. Acaba RAM'lerle alakası var mı diye düşündüm.

Sistemi günlük kullanırken ben bayağı bir düşürüyorum devirleri sesten nefret ediyorum, GPU yüke gireceği zaman egsozu artırıyorum karttan gelen sıcak havayı direkt dışa atabiliyorum bu sayede. Giriş fanlarımı da yüzde 60 70 civarına getiriyorum ama bende Noctua NF A20 var bayağı hava basıyor kasa içine.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt