Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Doge

Yetkin
Makaleler
1
Arduino ile PWM üzerinden AMD Wraith fanın devrini artırınca motorundan CW benzeri ses çıkarıyor. Fanı sadece harici güç kaynağıyla (adaptör vs.) çalıştırdığımda ses çıkıyor, bilgisayara bağladığımda hiçbir ses olmuyor. Elimdeki 5 diğer aynı fandan da böyle bir ses çıkmıyor.

Fan en düşük devirdeyken vızıltı sesini çıkarmıyor. Devri biraz artırınca vızıltı geliyor. Yaklaşık 1000 RPM'e kadar vızıltı sesi çok net duyuluyor. Bu esnada fanı elimle durdursam dahi ses kesilmiyor.

Fanın dahili LED'i var, bilgisayara bağlandığında fanın devrine göre bu LED'in parlaklığı da değişiyor. Harici güç kaynağına bağladığımda ise fan devrine göre parlaklığı değişmiyor, en yüksek parlaklıkta sabit kalıyor. Fanın düşük devirde dahi LED parlaklığını en yüksekte tutması vızıltı sesini yaratıyor olabilir mi? Gözlemlediğim kadarıyla fanı bilgisayara ve adaptöre bağlamanın tek farkı bu.

Bu sesi gidermenin bir yolu var mı?

Son düzenleme:
Çözüm
Sorunun PWM sinyalinin frekansından kaynaklandığını öğrendim.

Arduino IDE üzerinden insan kulağının duyamayacağı frekansları deneyerek PWM sinyalinin vızıltı sorununu çözdüm.
Fan göbeğini yağlamak sorunu çözebilir. Bir ara Silverstone'un AirBlazer modellerinde fabrikadan sıfır çıkan fanlar bile bu gürültüyü yapıyordu, az yağlamadım o fanları.

Küçük şişelerde satılan makine yağlarından alabilirsiniz bunun için. Ancak makine yağları 5-6 ay içinde sürtünmeye bağlı olarak uçabiliyor. Bunun önüne geçmek için makine yağı yerine gres yağı kullanmak çok daha mantıklı.

Örnek bir video:

AMD Wraith fanların yağlanma işlemi biraz zor.

Ses kaynağının bi' köşesini buldum; PWM sinyali. Fanı adaptörden 12V, regülatör ile 8V veya Uno pininden 5V ile çalıştırdığımda ses yapmadı. Ama fanın PWM girişini, Uno'nun PWM pinlerinden herhangi birine bağladığım an bahsi geçen ses gelmeye başladı.
İkinci bir Uno, regülatör, adaptör ile denemeler yaptığımda seste değişiklik olmadı.

Kondansatör (kapasitör) bu işi çözer mi dersiniz? Sorun nedir?

Son düzenleme:
Fan göbeğini yağlamak sorunu çözebilir. Bir ara SilverStone'un airblazer modellerinde fabrikadan sıfır çıkan fanlar bile bu gürültüyü yapıyordu, az yağlamadım o fanları.

Küçük şişelerde satılan makine yağlarından alabilirsiniz bunun için. Ancak makine yağları 5-6 ay içinde sürtünmeye bağlı olarak uçabiliyor. Bunun önüne geçmek için makine yağı yerine gres yağı kullanmak çok daha mantıklı.

Örnek bir video:

Bir alternatif vereyim: WD-40
Ayrıca gres yağı diğer sıvı yağlara göre katı olduğundan dönüşe etki etmez mi?

Sorunun PWM sinyalinin frekansından kaynaklandığını öğrendim.

Arduino IDE üzerinden insan kulağının duyamayacağı frekansları deneyerek PWM sinyalinin vızıltı sorununu çözdüm.

Çözüm