Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
İstanbul
Merhabalar, Vatan Bilgisayar indirimlerinden https://www.vatanbilgisayar.com/xpg-lancer-blade-siyah-ddr5-6000mhz-cl30-16gb-1x16gb-single-ram.html

bu RAM'i aldım. Daha kutusunu açmadım çünkü hâlihazırda takılı olan RAM ile uyumlu çalışır mı bilmiyorum. Şu an takılı olan RAM:

https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-...r-6000d564l30s-16g-ddr5-fiyati,838527269.html

Eğer olmazsa XPG RAM'i satıp takılı olan aynı RAM'den 1 tane daha alacağım.

Takılı olan Goodram M-Die.

@Ayhan Dönmez

Son düzenleme:
Çözüm
Merhabalar, Vatan Bilgisayar indirimlerinden https://www.vatanbilgisayar.com/xpg-lancer-blade-siyah-ddr5-6000mhz-cl30-16gb-1x16gb-single-ram.html

bu RAM'i aldım. Daha kutusunu açmadım çünkü hâlihazırda takılı olan RAM ile uyumlu çalışır mı bilmiyorum. Şu an takılı olan RAM:

https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-...r-6000d564l30s-16g-ddr5-fiyati,838527269.html

@Ayhan Dönmez

Bu iki modülün ilk 4 Primary Timing'ini öğrenip iletirsen ayarlarız. Kutusunu açsan dahi Vatan Online iade alıyor. 5 kere iade etmem gerekmişti vaktiyle. RAM işi böyledir. Şu anki fiyattan almadınız umarım. EXPO kapalı A1-B1 monte edin, ZenTimings A1-B1 iletin. Aynı şekilde HWiNFO'dan RAM kısmını genişletip modülleri ayrı ayrı iletin.

BIOS güncel olsun. Anakart üreticileri 1.3.0.0 AGESA'ya geçiş sağladı nihayet.

@Ayhan Dönmez

Konu başlığı ve sorunun cevabına gelince, farklı marka RAM'ler AM5'te takılınca ikisi de Hynix olmak kaydıyla sorun olmaz. Genel olarak DDR5'te böyledir. Farklı çipler de sorunsuz çalışabilir ama Manuel ayarlanması lazım. Normal kullanıcıyı aşan bir durumdur genelde, konu açıp üzerinde irdelenmesi gerekebilir. Micron en problematiğidir, Samsung B-die ve Hynix her türlü gideri vardır, 1:1 mod sorunsuz ayarlanır. Manuel ayarlanmadığı taktirde sorun çıkma potansiyeli yüksektir.
İndirim Kaplanı adlı sayfayı takip edin WhatsApp ve Telegram'dan. Dün Vatan Bilgisayar, bir daha eşi benzeri olmayacak bir kampanya yaptı. Şans eseri pc başındaydım. Belki ilerleyen dönemde tekrar yaparlar. Bu tarz sayfaları takip edip bildirimlerini açın.

Eki Görüntüle 235223
Tamamdır teşekkürler ama açıklamada yapmış dediğiniz sayfa iptal olabilir diye.

Tamamdır teşekkürler ama açıklamada yapmış dediğiniz sayfa iptal olabilir diye.
Hocam, aç gözlülük etmeyip maksimum 2 parça alışveriş yapan herkese siparişleri teslim ediliyor. Fatura kesilip kargoya verildi zaten, iptallik bir durum yok. Sayfa sahibi o açıklamayı kampanyanın akıbetini tahmin edemeyeceği için ne olur ne olmaz diye paylaşmıştır.

Hocam, aç gözlülük etmeyip maksimum 2 parça alışveriş yapan herkese siparişleri teslim ediliyor. Fatura kesilip kargoya verildi zaten, iptallik bir durum yok. Sayfa sahibi o açıklamayı kampanyanın akıbetini tahmin edemeyeceği için ne olur ne olmaz diye paylaşmıştır.
Ram lazımdı kaçırdık bayada bakındım ama sağa sola nereye takip edeceğimizi bilmediğimizden oldu neyse gelir heralde fırsat.

Kartımda 5K vardı XPG'yi alabildim sadece 64GB'lar çok ucuza satıldı :/
Ram lazımdı kaçırdık bayada bakındım ama sağa sola nereye takip edeceğimizi bilmediğimizden oldu neyse gelir heralde fırsat.
Üzülmeyin, şimdi gerçekten ihtiyacınız varsa sahibinden alıp satanların ilanlarını kovalayın. Bu hafta içi hemen satıp hızlı nakite çevirmek isteyenler olacaktır ucuzdan. Sıfır paket olacaklar zaten. Aslında kaçıranlar için de bir nebze fırsat.

Bedavaya almışsın. Çok da başarılamayacak bir durum yok açıkçası, agresif Timing denemişizdir. IMC sorunu da olabilir yine. A1-B1 monte edin, ilgili kısımları iletirsin. Primary Timing kısmı önemli, 1.4V 6000 CL30-38-38-96 şeklinde ayarlayıp Boot ettir. Müsait vakitte ilgileneceğim 1:1 mod optimizasyonu için. Sorun çözülürse iletirsiniz.
Hocam RAM'i taktım herhangi bir sorun yaşamadım. EXPO açık.

Zentimings:

1774358347937.webp
1774358363841.webp

HWİnfo:

1774358503440.webp

1774358533159.webp

1774358545566.webp

1774358582833.webp

1774358604034.webp

1774358620120.webp

Primary Timing kısmını anlayamadım. Ayrıca XPG'nin hangi die olduğunu nasıl öğreneceğiz hocam? 400 değeri yaparak anlıyorduk fakat Goodram takılı 400 yaparsam boot etmeyecek çünkü benim Goodram M-die. Ozaman Goodram'i çıkarıp sadece XPG ile boot etmem lazım değil mi?

A2-B2 slot olarak gözüküyor ancak yanlış gözüküyor. Anakartım B850M Force zaten 2 slot mevcut. A1-B1 olarak.

Benim eski bilgisayarımda farklı marka RAM'ler vardı, Windows 7 mavi ekran veriyordu ama Windows 10'da sorun olmuyordu.
A2-B2 slot olarak gözüküyor ancak yanlış gözüküyor. Anakartım B850M Force zaten 2 slot mevcut. A1-B1 olarak.
Bazen sürücüler ya da BIOS yüzünden yanlış tanımlanabiliyor. Benim sabit diskim SATA olmasına rağmen IDE olarak tanımlanıyordu.

Hocam RAM'i taktım herhangi bir sorun yaşamadım. EXPO açık.

Zentimings:

Eki Görüntüle 235236 Eki Görüntüle 235237

HWİnfo:

Eki Görüntüle 235241

Eki Görüntüle 235242

Eki Görüntüle 235243

Eki Görüntüle 235244

Eki Görüntüle 235245

Eki Görüntüle 235246

Primary Timing kısmını anlayamadım. Ayrıca XPG'nin hangi die olduğunu nasıl öğreneceğiz hocam? 400 değeri yaparak anlıyorduk fakat Goodram takılı 400 yaparsam boot etmeyecek çünkü benim Goodram M-die. Ozaman Goodram'i çıkarıp sadece XPG ile boot etmem lazım değil mi?

Verdiğim ayarlarla sorun çözüldüğüne göre ilk 4 Primary haricinde, ekstra optimizasyon için konu açarsan ilgili ayarları aktaracağım.

Goodram M-die. Ozaman Goodram'i çıkarıp sadece XPG ile boot etmem lazım değil mi?

HWiNFO'da N/A şeklinde görünüyorsa başka çare yok. Zaten A-die olsa bile her türlü Goodram'den dolayı M-die muamelesi görecek. Goodram M-die oluşunu eski açtığın konuda kesinleştirmiştin, diye hatırlıyorum. Eğer ki tek modül Goodram 400 tRFC ya da 390 değerinde 6000 1:1 iken Boot etmezse M-die, deriz.

Verdiğim ayarlarla sorun çözüldüğüne göre ilk 4 Primary haricinde, ekstra optimizasyon için konu açarsan ilgili ayarları aktaracağım.

HWiNFO'da N/A şeklinde görünüyorsa başka çare yok. Zaten A-die olsa bile her türlü Goodram'den dolayı M-die muamelesi görecek. Goodram M-die oluşunu eski açtığın konuda kesinleştirmiştin, diye hatırlıyorum. Eğer ki tek modül Goodram 400 tRFC ya da 390 değerinde 6000 1:1 iken Boot etmezse M-die, deriz.
Yeni konudan devam ederiz hocam. Demek istediğim BIOS'tan tRFC ayarını 400 yapınca sonuçta 2 RAM içinde geçerli oluyor. Bu yüzden sadece XPG'yi takıp 400 değeri yapıp denemek lazım. Hangi die olduğunu öğrenmek için.

Yeni konudan devam ederiz hocam. Demek istediğim BIOS'tan tRFC ayarını 400 yapınca sonuçta 2 RAM içinde geçerli oluyor. Bu yüzden sadece XPG'yi takıp 400 değeri yapıp denemek lazım. Hangi die olduğunu öğrenmek için.

Evet, ama A-die çıksa bile M-die modül ile beraber kullanacağın için M-die muamelesi görür. Önemli olan sorun çıkartmaması, Hynix olsa yeterli.