Teşekkür ederim. Size de geçmiş olsun. Safta taşı çıktığını nasıl anladınız?

Bazı soslar içeriği verilse de restorana özgü olabiliyor. İmza sos, kokteyl gibi. Gayet normal. Tavuk Dünyası biraz spesifik kaçsa da evet, çoğu yemek lezzetli geliyor dışarıda. Bugünkü yediğim Popeyes menüsü de lezzetliydi ama o bahsettiğim hissi yaşadım. Çoğu zaman bunun sebebi MSG oluyor. Tek başına zararı olmasa da tavsiye etmiyorum.
Teşekkürler tavsiye için ama MSG hakkındaki o 'zararlı' algısı aslında çok eski ve asılsız bir şehir efsanesinden ibaret. FDA, EFSA ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kurumlar MSG’yi tamamen güvenli kabul ediyor. Zaten her gün yediğimiz domateste, mantarda, eski kaşarda ve hatta anne sütünde bile doğal olarak bolca glutamat var; vücut ikisini ayırt etmiyor. Tek olayı yemeği lezzetlendirmesi. Yani kendisi zararlı değil, sadece fast-food gibi kalitesiz gıdaları fazla yememize sebep olabiliyor, sıkıntı o gıdalarda.

Dışarıda yemeye karşı değilim ancak porsiyonların fiyat ve gramaj dengesine artık hakaret edecek raddeye geldim, mutfak hijyenini bir kenara bırakırsak gıdanın içine atılan aşırı miktardaki soslar da gıdanın güvenirliğini sorgulatıyor.

Hijyenik olması, güvenirliği ve paramla ne aldığımı bilmem sebebiyle evde yemek hazırlamayı tutuyorum, ara sıra kaçamak yapmaya karşı değilim.

150 gram et bulunduran burgerin 500 olması, aynı miktardaki ete sahip bir köfte ekmeğin 300 olması komik iş.
Porsiyon meselesi beni de çok ayar ediyor. Bir öğün yemeğe çok saçma ücretler isteniyor ama hem gıda taze değil, hem özensiz hazırlanıyor, hem de porsiyon çok az. Bunun yanında bahsettiğiniz hijyen ve hazırlanış biçimine değinsek işin içinden çıkamayız. Ancak bir şeyi özellikle belirtmem gerekirse, çoğu şef güzel para kazanıyor. Restoranına göre bazen maaşları problemli yatabiliyor. Burada çalışan, işverene eziyet etmek için her şeyi yapabilecek potansiyele geliyor. Bunun bittiği yerde maliyet hesabı yapan patronlar, müdürler başlıyor. Bunun sonucunda açığa çıkan ürünün çilesini de biz çekiyoruz. Son birkaç senede toplumsal refahın nasıl çöktüğünü görebiliyoruz. Bu durum her ne kadar canımı yaksa da konuyu fazla saptırmayayım.

Tek yaşayan birisi olarak, tek seferde 2-3 günlük yemeğimi hazırlıyorum ama ben de bir yerden sonra sıkılıyorum. Sadece fark ettim ki son birkaç aydır bu işin ucunu fazla kaçırmışım. Ayrıca porsiyon konusuna katılıyorum. 200 TL'ye aldığım tavuk göğsüyle 3 öğünlük yemek hazırlayabiliyorum.

Gece uyurken çok şiddetli bir ağrı ile karşılaştım, yani ilk başta böbrek taşından düşündüm, saat gece 3 civarları ailem ile acile gittim. Midemde çok şiddetli bir ağrı şikayeti ile, MR tomografi, ultrason, ilaçlı su, EKG, akciğer filmi vs. yapıldı. O gün 22-23 saat civarına yakın acilde kaldık, doktor bir süre yatış vermişti. En sonda endoskopi günü almıştık, endoskopide oldum. Sonuçlar çıkınca 17-18 mm çapında safra taşı tespit edildi. Halen aldırmadım ama çok şiddetli bir ağrım yok, 26 Haziran'da ameliyat günü vermeleri için gün alınacak, anestezi testleri vs. yapıldı. Devlet hastahanesi ile uğraşıyoruz, özel ise çok pahalı. 400 bin TL gibi ücret istiyorlar.
400 Bin TL? Safra taşı için?

Gece uyurken çok şiddetli bir ağrı ile karşılaştım, yani ilk başta böbrek taşından düşündüm, saat gece 3 civarları ailem ile acile gittim. Midemde çok şiddetli bir ağrı şikayeti ile, MR tomografi, ultrason, ilaçlı su, EKG, akciğer filmi vs. yapıldı. O gün 22-23 saat civarına yakın acilde kaldık, doktor bir süre yatış vermişti. En sonda endoskopi günü almıştık, endoskopide oldum. Sonuçlar çıkınca 17-18 mm çapında safra taşı tespit edildi. Halen aldırmadım ama çok şiddetli bir ağrım yok, 26 Haziran'da ameliyat günü vermeleri için gün alınacak, anestezi testleri vs. yapıldı. Devlet hastahanesi ile uğraşıyoruz, özel ise çok pahalı. 400 bin TL gibi ücret istiyorlar.
Tekrardan geçmiş olsun. Deneyim korkunç. Herhangi bir vakitte bu şekilde yerimden fırlamak istemem. Hele ki tek başıma yaşıyorken, yani çevremde destek alabileceğim insan yokken süreç benim için çok zor olur. Bu da bana bir şeylerin farkındalığını sağlamış oldu. Umarım en iyi şekilde süreci atlatırsınız. Ayırca, özel hastanede istedikleri rakamın saçmalığından bahsetmek istemiyorum.

Şeyi demeyi unuttum, pide de aslında bayağı önemli. Bizim burada meşhur bir pideci var tüm popeyes mcdonaldsmış falan bin basar. Adamlar harbi yapıyor. Taaa 2000li yılların başından hatta belki daha eski 90lar bile olabilir o zamandan beri açık.
Hangi pideci? Belki ismini duymuşumdur daha önce.

Teşekkürler tavsiye için ama MSG hakkındaki o 'zararlı' algısı aslında çok eski ve asılsız bir şehir efsanesinden ibaret. FDA, EFSA ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kurumlar MSG’yi tamamen güvenli kabul ediyor. Zaten her gün yediğimiz domateste, mantarda, eski kaşarda ve hatta anne sütünde bile doğal olarak bolca glutamat var; vücut ikisini ayırt etmiyor. Tek olayı yemeği lezzetlendirmesi. Yani kendisi zararlı değil, sadece fast-food gibi kalitesiz gıdaları fazla yememize sebep olabiliyor, sıkıntı o gıdalarda.
Demek istediğimi yanlış anladın. Ben de zaten son cümlene değinmiştim. Bu yüzden "tek başına zararlı olmasa da" diye başlamıştım cümleye. Geri kalan kısımda verdiğin bilgilerin farkındayım.

Mikado?

Benim mecburi biraz da fast-food yurtta yaşadığım için hazırlama imkanım yok denecek kadar az.
Bir arkadaşım, oda arkadaşlarıyla anlaşıp air fryer almışlar. Bizzat tatmadım ama tavuğu soslayıp çok güzel yapıyorlar. Bende de var ama donuk gıda pişirmekten başka bir şey için kullanmadım. Aslında elektrikli tencere de alabilirsiniz. Makarna bile olsa en azından yurt yemeklerinden daha iyi yemek çıkarırsınız. Bu arada, yakınlarda tabldot yemek yapan veya ev yemekleri hazırlayan lokantalar varsa oralardan da yiyebilirsiniz. Mesela Kadıköy'de ev yemekleri yapan güzel lokantalar var, kent lokantası haricinde tabi. Çoğu zaman öğle yemeğimi buralardan birisinde yiyorum. Yapmaya üşendiğim yemekler oluyor genelde; bakliyat, sebze yemeği falan.

Maalesef kardeşim özeller böyle.

Tekrardan geçmiş olsun. Deneyim korkunç. Herhangi bir vakitte bu şekilde yerimden fırlamak istemem. Hele ki tek başıma yaşıyorken, yani çevremde destek alabileceğim insan yokken süreç benim için çok zor olur. Bu da bana bir şeylerin farkındalığını sağlamış oldu. Umarım en iyi şekilde süreci atlatırsınız. Ayırca, özel hastanede istedikleri rakamın saçmalığından bahsetmek istemiyorum.

Sağolasın, allah razı olsun. O Yüzden yediğimize içtiğimize dikkat etmekte yarar var.

Bu arada bu fiyat özel olsa bile fahiş bir fiyat. Anneme protez dahil 200 bine ameliyat olmuştu, zaman olarak çok da geçmemişti bilginiz olsun. Bana pahalı geldi.

Maalesef kardeşim özeller böyle.

Sağolasın, allah razı olsun. O Yüzden yediğimize içtiğimize dikkat etmekte yarar var.
Çok geçmiş olsun abi, ablam ve babamda da vardı aynı durum. Babam 2015te ablam 2024te ameliyat oldu. Çok şükür devlet hastanesinin doktoru çok ilgili ve deneyimliydi bir sıkıntı olmadan atlattılar ameliyatı. Tabii sonrası süreç biraz sancılı ama işte maalesef bıçak altı. 400 bin tl çokmuş ya bu ne araba parası resmen

Çok geçmiş olsun abi, ablam ve babamda da vardı aynı durum. Babam 2015'te ablam 2024'te ameliyat oldu. Çok şükür devlet hastanesinin doktoru çok ilgili ve deneyimliydi bir sıkıntı olmadan atlattılar ameliyatı. Tabii sonrası süreç biraz sancılı ama işte maalesef bıçak altı. 400 bin TL çokmuş ya bu ne araba parası resmen

Fiyatı duyunca bizde şok olduk. Birkaç araştırma yaptık, en ucuzunu 370 bin küsure bulmuştuk. Onada indirimli hali. :D

Allah razı olsun kardeşim. Size de geçmiş olsun.

Porsiyon meselesi beni de çok ayar ediyor. Bir öğün yemeğe çok saçma ücretler isteniyor ama hem gıda taze değil, hem özensiz hazırlanıyor, hem de porsiyon çok az. Bunun yanında bahsettiğiniz hijyen ve hazırlanış biçimine değinsek işin içinden çıkamayız. Ancak bir şeyi özellikle belirtmem gerekirse, çoğu şef güzel para kazanıyor. Restoranına göre bazen maaşları problemli yatabiliyor. Burada çalışan, işverene eziyet etmek için her şeyi yapabilecek potansiyele geliyor. Bunun bittiği yerde maliyet hesabı yapan patronlar, müdürler başlıyor. Bunun sonucunda açığa çıkan ürünün çilesini de biz çekiyoruz. Son birkaç senede toplumsal refahın nasıl çöktüğünü görebiliyoruz. Bu durum her ne kadar canımı yaksa da konuyu fazla saptırmayayım.
Bahsettiğiniz durumun farkındayım, siyasi kriz insanların psikolojisi üzerinde kötü bir etki bırakıyor, gelirin tabana yayılmaması ise durumu dâhâ da kötüleştiriyor, bir de bunun üzerine nüfus planlaması gibi kritik bir problem çözümsüz bırakılarak önemsizleştirildi.
"Sınıf farkı" ölümle sonuçlanan davalarda etken iken fazla söze gerek yok.
Tek yaşayan birisi olarak, tek seferde 2-3 günlük yemeğimi hazırlıyorum ama ben de bir yerden sonra sıkılıyorum. Sadece fark ettim ki son birkaç aydır bu işin ucunu fazla kaçırmışım. Ayrıca porsiyon konusuna katılıyorum. 200 TL'ye aldığım tavuk göğsüyle 3 öğünlük yemek hazırlayabiliyorum.
Evde yemek hazılamak güzel olsa da gıdaları hazırlaması ve bulaşık yıkaması bayıyor insanı, ara sıra kaçamak yapmak iyi geliyor psikolojiye.
Evde borcama tatlı yapsam bile işin maddi tarafı endişelendirmiyor, güzel tarafı da yok değil.
Un, şeker, yumurta üzerine sos yapıyorsun tatlı çıkıyor ortaya. 😂