Bir uygulamanın açılış hızıyla kullanmayı bilmenin ne alakası var?
Sistemin güçsüz ise ona göre kurulum yaparsın. En basitinden hafif bir DE seçersin. Minimal servisler yüklersin. Sık kullandığın uygulamaları veya belirli bir bölümünü preload gibi bir araçla RAM'de tutarsın. Kernel parametreleri ile tepkiselliği ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsin...

Sorumu lütfen mazur görün. Mevcuttaki cihazınız acaba nasıl yeni alacağınız 4-5.000 TL'lik bir bilgisayardan daha kötü oluyor? Ya da sonradan almayı planladığınız cihaz ne kadar iyi olabilir? İkinci cihazıma Secureblue (Fedora tabanlı) adlı dağıtımı kurmayı denedim. Her ne kadar memnun kalmamış olsam da gerekçem performans veya benzeri bir metrik değildi. Bahsi geçen dağıtım olabilecek en kötü performans ile Fedora kullandırtıyor olsa da ben bir önceki dağıtımımdan daha kötüymüş gibi hissetmedim. Bana kalırsa çok uzun yıllar öncesinden kalma bir bilgisayarınız olmadığı müddetçe yenisini almayın. Yenisini alacaksanız dahi bunun sebebi Fedora olmasın bence :)

Giriş seviyesi bir laptopta (4GB RAM + Celeron 4020 / 4120 işlemci vb) Fedora 43 MATE deneyebilirsiniz.
MATE masaüstü bir zamanlar çok tutulan GNOME 2.x masaüstünün devamı niteliğinde ve çok kaynak tüketmiyor.