Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Shawinnz

Uzman
Yer
Gudermes, Chechnya
Windows 11 yanına Fedora kurmak istiyorum.

Fedora'yı önerir misiniz? Daha önce Zorin, Ubuntu ve Garuda denedim ve sevmedim Fedora nasıldır?
Sistemimde 200 GB boş olan var yeterli midir ve kaçını Fedora'ya vermeliyim?
Fedora kurulum sırasında Windows'un yanına kurabiliyor muyum yoksa diski önceden bölmem lazım mı?

Çözüm

Fedora'yı önerir misiniz? Daha önce Zorin, Ubuntu ve Garuda denedim ve sevmedim Fedora nasıldır?
Daha günceldir, günlük kullanım için uygun.
Fedora kurulum sırasında Windows'un yanına kurabiliyor muyum yoksa diski önceden bölmem lazım mı?
Hiçbir şey kurmayacaksanız 10GB bile teoride yetiyor, ama bi' 150GB gayet iyidir.
Kurulum ekranında NTFS birimini küçültebiliyorsunuz, önceden de bölebilirsiniz size kalmış.

Hiçbir şey kurmayacaksanız 10GB bile teoride yetiyor, ama bi' 150GB gayet iyidir.
Kurulum ekranında NTFS birimini küçültebiliyorsunuz, önceden de bölebilirsiniz size kalmış.

Çözüm

Hiçbir şey kurmayacaksanız 10GB bile teoride yetiyor ama bi' 150GB gayet iyidir.

Cevapladığınız için teşekkürler. Windows'u sadece oyun için kullanacağım. Valorant'ta Secure Boot ayarının açık kalması gerekiyor, Secure Boot'la Linux kullanılabilir miyim yoksa her defasında kapatıp açacak mıyım? Ve daha sonradan Fedora'nın depolama alanını arttırabilir miyim?

Cevapladığınız için teşekkürler. Windows'u sadece oyun için kullanacağım. Valorant'ta Secure Boot ayarının açık kalması gerekiyor, Secure Boot'la Linux kullanılabilir miyim yoksa her defasında kapatıp açacak mıyım?
Fedora varsayılan olarak imzalı geliyor yani destekliyor, ama kuracağınız ek kernel modülleri için elle imzalamanız gerekecek (NVIDIA mesela).
Ve daha sonradan Fedora'nın depolama alanını arttırabilir miyim?
Uğraştırıcı veya imkansız diyebilirim, kullanmak istediğiniz boyutu şimdi verin.

Windows 11 ve Fedora'yı dualboot kullanıyorum ben de. Yapmanız gerekenleri söyleyeyim:

Windows kurulumundan sonra, Windows'un disk yönetiminden Fedora için alan ayırın ama ayırdığınız alanı biçimlendirmeyin. Boşta kalsın. Alanı başta düzgünce verin, zira sonradan Windows'un alanından Fedora'ya vermek isterseniz, çok büyük ihtimalle Fedora'yı bozacaksınız. Bizzat yaptım ve o şekilde bozdum. Önerim alanı ikisi arasında eşit olarak paylaştırmanız.

Fedora kurulum ekranında, daha önceden ayırdığınız boşta duran yere Fedora kendisi kursun gerekli partitionları.

Fedora kurulumu bittikten sonra, Windows Update ile işiniz yoksa kapatın, yoksa update sonrasında grub bazen bozulabiliyor. Tekrar iso mount edip grub'u kurmakla uğraşmayın. Kapatın update'i gitsin.

Bu şekilde 1 yıldır kullanıyorum ben sıfır sorun ile.

Windows 11 ve Fedora'yı dualboot kullanıyorum ben de. Yapmanız gerekenleri söyleyeyim:

Windows kurulumundan sonra, Windows'un disk yönetiminden Fedora için alan ayırın ama ayırdığınız alanı biçimlendirmeyin. Boşta kalsın. Alanı başta düzgünce verin, zira sonradan Windows'un alanından Fedora'ya vermek isterseniz, çok büyük ihtimalle Fedora'yı bozacaksınız. Bizzat yaptım ve o şekilde bozdum. Önerim alanı ikisi arasında eşit olarak paylaştırmanız.

Fedora kurulum ekranında, daha önceden ayırdığınız boşta duran yere Fedora kendisi kursun gerekli partitionları.

Fedora kurulumu bittikten sonra, Windows Update ile işiniz yoksa kapatın, yoksa Update sonrasında GRUB bazen bozulabiliyor. Tekrar ISO Mount edip GRUB'u kurmakla uğraşmayın. Kapatın Update'i gitsin.

Bu şekilde 1 yıldır kullanıyorum ben sıfır sorun ile.

Teşekkür ederim Update kapatmayı hiç duymamıştım kapatayım o zaman. Peki bundan sonra Windows'a hiç güncelleme yapmayacağım mı?

Teşekkür ederim Update kapatmayı hiç duymamıştım kapatayım o zaman. Peki bundan sonra Windows'a hiç güncelleme yapmayacağım mı?

Rica ederim. Güncelleme yapabilirsiniz, yani Windows güncellemelerini önemsemiyorsanız diye dedim ben onu. Ben önemsemiyorum mesela, ana kullanım Fedora çünkü. Nadiren birkaç oyun için girmem gerektiği zaman oluyor, onun dışında full Fedora.