Fiber altyapı destekleyen eve neden fiber bağlanmıyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan megby
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    altyapı
m1lt0k o iki adresin sorgulama sonuçlarında FTTX türüne bakar mısınız?

Evet, gördüm abi. İlginç bir durum var. Arkadaşın altyapısı FTTB DSL ancak, kendisinin ile komşusun kabin mesafesi oldukça fazla farklı mesafelerde ve alacağı/aldığı hızda farklı. Aklıma iki durum geliyor.

1. Aklıma gelen durum şu. Eğer bölgede Aktif Switch'li OFTK var ise (yukarıdaki foto) bölgedeki farklı farklı T kabinleri besliyordur. Yani sokakta 1 Adet OFTK, birden fazla da T kabin (T11, T21 vs.) vardır ve arkadaş, uzaktaki T11 veya T21 kabine bağlıdır.
Bu OFTK kabinleri, aktif şebeke elemanıdır ve içinde aktif switchler bulunur. Tip saha kabinlerini, FTTB DSL kabinleri besleyebilir, hatta Metro hatları bile besleyebilir.

2. Aklıma gelen durum: T.T'nin API sisteminin bir bölümü yanlış gösteriyor. Tek bir T kabin var ve komşusu ile esasında aynı kabine bağlı. Ancak T11 kabin içindeki MDF (Reglet) dizelerine çok fazla kişi bağlı, bu yüzden alacağı hız (max) diyafoni'den dolayı düşüyor.

Eğer API'de sıkıntı yoksa, 1. Seçenek çok baskın geliyor ancak işi ilginç hale getiren durum, Outdoor T11, T21 fark etmez, 1 shelf dahi olsa, içine 3 adet 24'lük line kart bile koysak en az 72 kişi hizmet alabilir. Bölge dışında sadece binalara birden fazla herhangi bir Indoor T11-a, T21 koymakta mantıklı olmaz.

Arkadaş kabin veya kabinlerin fotoğrafını çekerse, çevredeki binaların durumunu söylerse en net öyle anlayabiliriz.

Son düzenleme:
Peki böyle yan yana kaç eş bina var? (Yani bir cins site formatında)
6 eş bina var. ön sokakta 6, arka sokakta 4. yani bütün bloklar sokak başına 6-6-4-6-6 olacak şekilde ve 28 blok var totalde.

Son düzenleme:
Valla, bu konuda daha somut detaylar olmadıkça kafa yormaya değmez - zaman kaybı olur. Baksanıza, ortada öyle birkaç blokluk bir sitecik değil28 bloklu ve muhtemelen 28x16=448 konutlu devasa sayılabilecek bir site var. Bizim yazlık sitenin kapasitesinde sadece dikey mimari ve çok daha dar bir alanda yerleşik...

Herşeyden önce bu site hangi yıllarda yapılmış ve de oturuma açılmış? Yapıldığı tarih son 5-6 yıl olmasa bile son 10-12 yıl olabilir diye tahminde bulunayım. Tahminim doğruysa Telekom buraya neden FTTB-ETH getirmemiş? Maliyet açısından 28 ayrı MDU koymak yerine birkaç blok altına (bodrumuna) Tip-11'leri yüksek kapasiteyle koyup birbirine yakın birkaç bloku tek kabinden bakırla mı beslediler?

Ortada (yani yeryüzünde) fotosu çekilecek Tip-7 gibi kabinler var mı yoksa benim tahminime göre bina altı Tip-11'ler mi var?

İnşaat nispeten yeni ise acaba her blokta katlar arasına açılmış şaftlar var mı? Yine, inşaat nispeten yeni ise o zamanki yapı yönetmeliği gereği dairelere Cat. (Ethernet) kablo çekilmiş ama atıl vaziyette mi?

Bu sitenin şanslı tarafı şu: burası asla Telekom'un gözünden kaçmamıştır. Bir süre sonra projesi yapılıp burasını FTTH'a geçirirler ama 2025'de mi olur, daha sonraya mı sarkar; orasını bilemeyiz. Eğer tahminim doğruysa bazı blokların altındaki Tip-11'lere ulaşan hazırda kablo kanalları da vardır. Dolayısıyla Telekom buraya FTTH (=Eve kadar fiber) için yeni fiber kablo çekmek durumunda kalsa bile öyle uzun boylu, zaman alıcı, izin almaya muhtaç kazı vb. işlerle uğraşmayacaktır. 2021 ortalarında bizim (İstabul'daki kışlık) siteyi (13 blok, 99 daire + komşu site, 4 blok, 32 daire) VDSL'den FTTH'a dönüştürdüklerinde 1 cm. bile kazı yapılmadı zira her bloka ulaşan ama içinden bakır kablo demetlerinin geçtiği kanallar hazırdaydı.

Not: İstanbul'da bir arkadaşımın Levent'e oturduğu ev yukarıdakine benzer bir blok içinde. Eskice bir yapı, yani en az 30 yıllık. Daha doğrusu bitişik nizam 3-4 blok hatta en uçta bir de iş hanı tarzı bir yer var. Burada 2 ya da 3 noktaya bir tarihte Tip-11'leri takmışlar, iş olmuş bitmiş. Arkadaşım da halen "eski binayız ama bizde fiber internet var!" diye sevindirik olmuş durumlarda; kıyıp da sevincini bozamadım.

Başlığı açan arkadaş daha fazla görsel detay verebilirse ve hatta nerede olduklarını da söylerse daha öteye beyin fırtınası yapılabilir, yoksa burada nokta koymakta fayda var!...

Öncelikle kafamda bu işi biraz daha ciddiyete bindirdiğim için çıkıp çevrede keşif yaptım. Binanın önünde saha dolabı sandığım şey meğer elektrik panosuymuş bunun için üzgünüm..

Binalar 2011 yılında teslim edildi ama kaç yılında yapılmaya başlandı bilmiyorum. Çevrede saha dolabı adına görebildiğim tek bir dolap vardı o da yaklaşık 60-65 metre kadar uzaklıkta. Üzerinde herhangi bir ibare bulunmuyordu ama internetten temsili T7-9-11 saha dolabı görsellerine baktığımda T7 saha dolabının neredeyse %99 aynısı diyebilirim. Binamda bodrum katta bulunan kablo odasını kontrol ettiğimde internet bağlantılarının olduğu kabinin üzerine kalemle T11 yazıldığını gördüm. Bina altı Tip11 tahmininiz doğru gibi duruyor. Fakat bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum. Öğrenmek istediğiniz bilgileri madde şeklinde yazarsanız ben de o şekilde atlamadan hepsini açıklamaya çalışayım size.

Herşeyden önce üzerinde T-11 yazan kabinin birkaç yönden fotosunu çekip yollayınız. Yan tarafına girebiliyorsanız kabinin içinde bir elektrik sayacı olması gerek (ya da yanında ayrı bir küçük kabin içinde bir sayaç). Şimdi sizin o 60-65 mt. uzaklıktaki saha dolabı büyük olasılıkla Tip-7'dir ve siz oradan besleniyor olabilirsiniz... Sorgulamada çıkan 67 mt. santral mesafesi ile de uyumlu bir durum oluyor! Ama sizin blokun altında bir yerde benim bildiğim tarz bir Tip-11 kabin de varsa iki ayrı kabinden besleniyor olmanız olacak iş değil. Ayrıca sadece 16 daireli bir binaya (site kavramını bir kenara koyalım) böyle Tip-11 kabin konulması da mantıksız; zira T-11 kabinle duruma göre 48-72 adede kadar VDSL abonesi beslenebilir.

Komşunuzun bloğu altında da benzer bir inceleme yapma (hemen değilse bile) şansınız var mı acaba?

Şunu sorayım: nerede oturmaktasınız (il ve ilçe olarak)? Anlattığınıza göre 28 blokluk bir sitedesiniz; yani abone potansiyeliniz epeyce yüksek... Telekom sizi dikkate almış olmalı, gelecekteki tevsiat planlamaları dahilinde ama bunu belki hızlandırmanızda yarar olabilir.

Son düzenleme:
Abi, FTTB DSL gibi aktif şebekeleri Tip7, tip 5 vs. gibi saha kabini değil, OFTK (Aktif Patch Panel Fiber Toplama kutusu) besliyor. Arkadaşın sokakta gördüğü kabin Tip7 değil, yüzde 99 OFTK. Hatta bu OFTK'ların, bir Dış mekan OFTK, birde iç mekanda kullanılan OFTK versiyonu var. Olduça eski dönemde kullanılıyordu ve yeteri kadar fotoğraf hem bende, hem başka yerde yok.

Mesela bu iç mekan OFTK. (Aktif patch paneller takılmamış, takılı halini bulamadım ancak kabinetin içi/dışı bu şekilde)

Birde bunların Dış mekanda kullanılan versiyonu var. Kabin hali tam olarak yok, ancak üstünde yazılı (OFTK) olarak görebilirsiniz. Elimde fotoğraf olmadığı için, başka forumdan birinin çektiği fotoğrafı aldım.

Bu OFTK'larda aktif fiber Patch panel bulunur ve civardaki FTTB DSL, Metro gibi hatları besler. Bu kabinlerin kullanım amacı direkt bu. İç mekanda kullanımı oldukça düşük. Çünkü dış mekan OFTK ile iç mekan OFTK birnevi aynı görevi görüyor. (İç mekanda kullanımı, bir iç mekana kurulur, oradan birkaç FTTB/DSL'i besler, Dış mekan'a kurulan ise, daha fazla FTTB/DSL kabini besler. U Boyu daha büyüktür.) Zaten Tip saha kabinleri (Tip7, tip5, tip3 vs.) FTTB DSL gibi hizmetleri beslemeyez, onun için saha'da Aktif Patch Panel- Switch kullanılan OFTK'lar kullanılıyor(du) önceden.

Son düzenleme:
Yahu, şimdi bu OFTK bilgisi de tabi çok faydalı ama benim kafam iyice karıştı...

Basit hatta aptalca birkaç soru sorayım: T.Telekom'un FTTB-DSL dediği sistem ne menem bir sistemdir? Yani giriş ve çıkış özellikleri nedir? (Fiber'le besleniyor ve herhalde bir OFTK'den çıkan bir fiber kabloyla besleniyor ama ben konunun daha orasında değilim...).

Şimdi kullandığımız ve azami detay veren bir sorgulama motorumuz var: Toplama Pc İnternet Altyapı Sorgulama

Güvenilir olduğunu kabul ediyoruz (mu)?...

Peki bir bina altına kurulmuş olan bir FTTB-DSL sistemde buradaki ADSL ve VDSL bilgilerinde o adresteki abonenin alabileceği hızların yanında bir de santral mesafesi yok mu? Bu santral mesafesinin aynen FTTH sistemde olduğu gibi sıfır (0) olarak gösterilmesi doğru mudur? Yani 5 katlı bir binanın bodrumundaki FTTB-DSL çıkışı ıle 5.kattaki bir abonenin mesafesi olsa olsa 20 mt'dir. Bu sorgulamada 20 mt. olarak mı, yoksa 0 mt. olarak görünür (görünmeli)?

Peki yukarıdaki sorgulama motorunda FTTB-DSL olarak tanımlanan bir sistemde abonenin santral mesafesinin 67 mt. hatta 144 mt. olarak gözükmesi neyi ifade eder? (cevapları aldıktan sonra somut delilleri yükleyeceğim)

Aslına bakacak olursanız blok kısmını şöyle açıklayayım. Burayı küçük bir köy gibi düşünün. Zamanında TOKİ orta ve yüksek gelir grubu için ev yapıp kura usulü dağıtmış. Belli bir yerden sonra özelleştirilmiş ve şu an bütün bloklar 4'e ayrılmış durumda. Yani 4 ayrı yönetim ve sorumlu oldukları bloklar var. Benim yönetimimde 28 blok ve 448 daire var dediğiniz gibi. Ama bunun haricinde kalan 3 yönetimde yaklaşık 50 bina ve 1000'e yakın belki daha fazla hane mevcut. Benim bağlı olduğum kısım hariç 4 kat 32 daire, (saymadım ama) 12-13 katlı muhtemel 60 daireli büyük binalar da var. Hayal ettiğinizden daha fazla müşteri potansiyeli var anlayacağınız.

Bu arada gözden bir şey kaçırmış olabilir miyim diye tekrar tur attım ve bahsettiğim saha dolabını tekrar incelediğimde aşağıdaki görseldeki kabinin aynısı olduğunu söyleyebilirim.

Komşumun binasını şu an için kontrol edebilir miyim emin değilim çünkü odalar kilitli oluyor ve oranın anahtarı da bende yok. Eğer inceleyebilirsem orasıyla ilgili detayları da söylerim.

(Görseli başka bir forumda gördüm ama bizzat bunun aynısı var)

Dosya Ekleri

• f2.webp
    277,8 KB · Görüntüleme: 80
Son düzenleme:

Evet abi, oftk içindeki aktif patch Panel'e bağlı, oradan binaya geliyor. Her şeyin öncesinde de santral tarafında L2 Switchler'e bağlı. Yani L2 Switch-> sahadaki oftk-> sahadaki FTTB/DSL kabinler + FTTC kabinler vs. olarak besler. Aktif ve pasif şebeke farklı biliyorsunuz. Yani; oftk tek bir FTTB/DSL kabini beslemez abi. Civardaki FTTB/DSL kabin nereye konuşlandırılacaksa ve ne kadar konulacaksa oradaki tüm kabinleri besler. Hatta FTTC kabinleri bile besler. T. T'nin API sistemindeki "santral" olarak gösterdiği Oftk'nın civarda beslediği T11 kabin veya T11 kabin(ler) elbette 0 olarak gözükmemeli çünkü kullanıcılar outdoor veya ındoor T11'e bağlı olacak ve hız gibi durumlar MDF'teki abone sayısına göre düşüş yaşayabilir.

Bizzat bunun aynısı var.

Sizin fotoğrafını attığınız kabin 24u boyunda ofsd. Tamamen pasif. İçinde optik bölücü rafları var sadece. TOKİ'yi besliyordur. Ancak Oftk'lar aktif sadece ve sokakta değil, Mahalle'nin herhangi bir yerinde de olabilir. Ofsd'ler yalnızca PON altyapıda kullanılır. FTTB DSL gibi hizmetler ise aktif altyapıdır. Yani Ofsd'den gelemez.

Son düzenleme:
Bazı dış mekan kabinleri birbirlerine çok benziyor. Fotosunu koyduğunuz o kabinin sağına soluna iyice bakın. İçinde bir elektrik sayacı var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…