Fiber altyapı destekleyen eve neden fiber bağlanmıyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan megby
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    altyapı
Bazı dış mekan kabinleri birbirlerine çok benziyor. Fotosunu koyduğunuz o kabinin sağına soluna iyice bakın. İçinde bir elektrik sayacı var mı?
Herhangi bir sayaç yok. Çalışma sesi ve fan sesi gibi şeyler de yok.

Sorularımı tam anlayamamışsınız ya da cevabı ben kaçırıyorum. Eğer bir binada VDSL-DSL sistem varsa bu büyük olasılıkla TIP-11 bir kabindir (aktiftir) ve bir yerdeki Oftk'den (oftk da aktif)'dan gelen f/o kabloyla besleniyordur. Şimdi bu TIP-11'e bağlı abonenin santral mesafesi ne olur? Sıfır (0) mı başka bir değer mi? Bu 1. sorum.
Sorgulamada VDSL-DSL gözüken bir altyapıda ADSL/VDSL'de abonenin santral mesafesi 144 mt. Olarak gözüküyorsa bu esasen FTTC bir altyapı değil midir? Ortada bina altı bir TIP-11 Vb'i de yoksa... Bu 2. sorum.
Şimdi aşağıya 2 görsel ekliyorum. Yer lüleburgaz'da. Bunun neresi VDSL-DSL? Bu da 3. sorum...

Herhangi bir sayaç yok. Çalışma sesi ve fan sesi gibi şeyler de yok.

O zaman bu kabin bir ofsd (=optik fiber saha dolabı). Bu pasif bir kabindir yani çalışması için bir eberji gereksinimi yok. Telekom'un santralından gelen bir veya birkaç "kalın" (yani çok kıllı (=Core)) fiber kabloyu bölen (ya da çoğaltan da diyebiliriz) ve binalara ya da belirli bölgelere tek tek gönderen daha ince fiber optik kabloların çıktığı bir düzenek. Siteyi eninde sonunda FTTH'a geçireceklerdir ama herhalde santralda birtakım tevsiat (olt ilavesi gibi) yapılması sonrasında. Bu Ofsd'den o bir tanesi dışındaki diğer binalara/bölgelere şu an fiber kablolar henüz çekilmiş midir, çekilmemiş midir buradan bakarak söyleyemeyiz.

Dosya Ekleri

• 1732529232209.webp
    159,8 KB · Görüntüleme: 113
  • 1732529180699.webp
    32,7 KB · Görüntüleme: 107
Sorgulamada sadece PON'a bağlı olanların "Santral mesafesi" 0 olarak gözüküyor abi. Yani FTTH ve FTTB/ETH.

Aktif şebekeler FTTC (Tip Saha) bağlı olanlar ve FTTB DSL'e bağlı olanlar (Indoor ve Outdoor olsun fark etmez) teorik mesafe olarak gösteriyor.

En son attığınız fotodaki Lüleburgaz sorgulaması full yanlış, hatalı tabi. Hem mesafeyi yakın hem de altyapıyı FTTB DSL gösteriyor ancak T11 kabinden eser yok. Bu arkadaşın bağlı olduğu Tip saha kabini oldukça uzak mesafede ve MDF'lerdeki per'lere bağlı abone sayısı oldukça fazladır muhtemelen. Crosstalktan dolayı, alacağı hız maximum 30-40Mbps falandır. Bu hızı alırsa şükür etsin

Son düzenleyen: Moderatör:
Diyeceğim, tüm yanlışlar da galiba gelip bizi bulmakta!!!

Az önce bir TG grubundaki sohbetlerde söylenen doğruysa son bir yılda T.Telekom kayıtlarda çok ciddi sayıda aslında FTTC olan sistemi FTTB-DSL'e çevirmiş yani "terfi" ettirmiş. Ve "kendi uyanık kafalarına" göre FTTB-DSL de FTTB-ETH de "fiber" yani eşittir FTTH. Bu şekilde ülkedeki Fiber Internet kullanan abone sayısını yapay olarak arttırmaktan başka bir dertleri yok!

Galina yukarıda "full yanlış" diye değerlendirilen olayı maalesef "bilerek ve taammüden tyanlış" olarak değerlendirmeli.

FTTB DSL'i 2010'un başından, 2016'nın sonlarına kadar yoğun bir şekilde yaptılar abi. Ondan sonraki dönemlerde oldukça az (hatta yok denecek kadar az) bölgede bu saçmalık sistemi sürdürdüler. Ancak son 1 yıl içinde FTTC sistemi, FTTB DSL'e benim bildiğim hiçbir bölgede çevirmediler, mantıklı da olmaz esasında ancak bilmediğim bölgelerde bu işe kalkışmışlar ise şaşırmam zira T.T'nin şu zamana kadar yaptığı mantıklı hareket oldukça düşük seviyelerdedir. Backbone ve Santral tarafta iyice ucuz çin tarafına geçeceğiz yakında bence. Şu anda Core Router, Edge Router, Acsses Switch olarak Nokia IXR, XRS, SRS cihazları var. Nokia MF serisi cihazlar var. Erişim buradan veriliyor. Çin olarak, ZTE ZXR10 serisi SSG'ler, Huawei NetEngineAr serisi Edge Router'lar var Santrallerde. Huawei iyi ama ZTE kağıt üstünde iyi gözüküyor sadece bazı cihazları sıkıntı, ileri de yazılımları Çinceye döner ve değiştiremezsek ne yapacağız? İnternete çıkış olmaz vallahi. Zira, CDN'ler, PoP'lar, sunucular, Core (Şebeke) Router cihazlarından geçiyor

Odayı kilitledikleri için fotoğraf alamadım ama internette buldum. Elektrik odasında üzerine kalemle T11 yazılmış kutunun içerisi aynı bu şekilde. Buradan da internet dağılımı yapılıyor. Fotoğraftakinde yok ama bizim kutunun içinde splitter ile bir bağlantı yapılmış. Amacı telefon için mi yoksa farklı bir işlevi mi var?

Dosya Ekleri

• a1.webp
    56,6 KB · Görüntüleme: 107
T-11 kabin fotoğrafladığınız bu kutu değildir. Ancak T-11 içindeki bir bölüm (yani görülen o konektörler - dahi teknik adı "reglet") bunlar gibidir. T-11 içinden halk/Telekomcu dilinde "port" denilen DSLAM kartı bulunur ve kabin elektrik enerjisi alarak çalışır (yani "aktif" bir donanımdır!). İçinde elektrik sayacı dahi vardır ayrıca elektrik kesilmesine karşı bir süre daha çalışabilmesi için yedekleme aküleri bulunur. Fotodaki kabin sadece büyük kapasiteli bir "pasif" ankastre kutusu.

Konudan biraz bağımsız olacak ama hat değerlerimle ilgili yorumda bulunabilir misiniz rica etsem? Herhangi bir sorun var mı? TurkNet kullanıyorum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-12-03 140934.webp
    9,4 KB · Görüntüleme: 103
Ben bu konuda çok otorite değilim ama bu değerler aban oldukça normal gözüküyor...
Yaklaşık 2 ay aradan sonra tekrar yazıyorum lâkin elimdeki birkaç bilgiye istinaden sizlerin de düşüncesini merak ettiğim için yazmak istedim. Bu konuyu açtığım zaman e-devlet üzerinden Açık Kapı aracılığıyla talep oluşturmuştum. Verilen cevapta "2024 yatırım planında bulunmamakla beraber 2025 yılında tekrar değerlendirilmesi öngörülmektedir" şeklinde cevap gelmişti Telekom müdürlüğünden. 2025'e girdikten sonra 3 Ocak'ta tekrar e-devlette Açık Kapı üzerinden FTTH altyapı dönüşümü için talepte bulunmuştum. Bu sefer verilen cevap "İyi Günler İlgili lokasyon 2025 yılı FTTH dönüşüm planları içerisinde olup, çalışmaların Haziran ayı sonuna kadar tamamlanması öngörülmektedir." şeklinde bir cevap aldım. Bu bilgilere güvenip derin bir oh çekmeli miyim yoksa tedirgin şekilde FTTH dönüşüm çalışmalarını mı beklemeliyim

Ben bu konuda çok otorite değilim ama bu değerler aban oldukça normal gözüküyor...
Güncelleme

Bugün başka bir blokta oturan ablanın bilgilendirmesi üzerine gidip bloklarını kontrol ettiğimde, her katta 4 uç olacak şekilde (her katta 4 daire var) beyaz ve nispeten ince kablolar bırakıldığını gördüm. Dışarıda da kamyonet kasasında turuncu fiber kablolar vardı zaten o anlaşılabilir bir detay Sanırım aldığım bilgi doğruymuş... Bu işlemler teknik olarak ne kadar sürer sizce? Bütün mahalle üzerinden hesaplarsak yaklaşık 56 tane 4 katlı bina, 11 tane de 15 katlı bina var. (yanlış bilmiyorsam hepsinde 1 katta 4 daire var) Engin bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var hocam

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…