Çok ilginçtir ki şehirlerin çarşı gibi bölgelerini operatörler ölü bölge olarak varsaydıklarından altyapı döşeme zahmetine girmiyorlar.
Bu elde edilen abone sayısı site, villa gibi yerleşimden uzak sakin mahallelerden oluşuyor.

Pazar paylarına baktığımızda ise 2024'ün ve 2025'in son çeyreğini karşılaştırdığımızda en büyük 3 operatör pazar payı kaybederken, ilginç bir şekilde gelir pastasından aslan payını kapan ve gelirini fırlatan tek firma Superonline olmuş. TTNet ve Vodafone hem abone hem de gelir payı kaybetmiş.

1775991309688.webp

1775991322838.webp

Hız dilimlerine baktığımızda kağıt üstünde bir iyileşme var:
  • 2024 Q4: 50 Mbps ve üstü kullananlar %30,5.
  • 2025 Q4: Bu oran %41,6'ya çıkmış.
Görünüşte güzel bir artış ama benim asıl takıldığım nokta şu: "Ne işime yarar benim ışık yansıması, millet yüksek paketleri kullanamadıkça?"

Fiber geliyor ama 100 Mbps ve üstü paketlerin fiyatları o kadar uçtu ki altyapıyı hakkıyla kullananların oranı (100 Mbps+) hala %12'lerde sürünüyor. Altyapı modernleşiyor ama cüzdanlar bu hıza yetişemediği için çoğumuz hala "fiber altyapıda 35-50 Mbps" kullanmaya devam ediyor. Turknet ve diğer alternatif operatörlerin yaygınlaşma sebeplerinden biri de yüksek hızı benimsemeleri.

1775990957883.webp

1775993788720.webp

Sadece genişbant ile sınırlandırmayalım analiz analizimizi. Alan adlarının barındırılma lokasyonlarına baktığımızda 2025 ve 2024 arasında Türkiye'de barındırılan alan adlarında ufak bir düşüş var. Bu düşüşü karşılaştırmak için 2023 verisi de aradım ancak bulamadım. Ben bu düşüşü yıl içinde yabancı firmaların yaptıkları kampanyalarla ilgili olduğunu düşünüyorum. Ayrıca domain-hosting sektöründe tüketiciler artık sadece ucuzluğu değil sorunsuzluğu arıyor. Eskiden zaten firma sayısı bu kadar fazla olmadığı için genelde fiyat/performansa bakılırdı. Ancak günümüzde alternatif çokluğundan dolayı sorunsuzluk en büyük faktörlerden.

2024
1775993884072.webp

2025
1775993912151.webp

Şikayet sayılarına baktığımızda 2024-Q4 ile karşılaştırdığımızda şikayet sayılarında anlamlı bir fark görüyoruz. İSS kısmında 1 yılda %65'lik bir artış görüyoruz. Genel şikayet sayısına baktığımızda ise %63'lük bir artış görüyoruz. Tabii açıklamaya baktığımızda bu sadece BTK Online Tüketici Şikayet Sistemi üzerinden iletilen şikayetler. Linkedin üzerinden CEO'lara yazılan şikayetlere bakarsak bu verilerin birkaç kat artacağını gözlemleyebiliriz (!).

1775994072448.webp

Pazar paylarına baktığımızda ise 2024'ün ve 2025'in son çeyreğini karşılaştırdığımızda en büyük 3 operatör pazar payı kaybederken, ilginç bir şekilde gelir pastasından aslan payını kapan ve gelirini fırlatan tek firma Superonline olmuş. TTNET ve Vodafone hem abone hem de gelir payı kaybetmiş.

Eki Görüntüle 240280

Eki Görüntüle 240281

Hız dilimlerine baktığımızda kağıt üstünde bir iyileşme var:
  • 2024 Q4: 50 Mbps ve üstü kullananlar %30,5.
  • 2025 Q4: Bu oran %41, 6'ya çıkmış.
Görünüşte güzel bir artış ama benim asıl takıldığım nokta şu: "ne işime yarar benim ışık yansıması, millet yüksek paketleri kullanamadıkça?"

Fiber geliyor ama 100 Mbps ve üstü paketlerin fiyatları o kadar uçtu ki altyapıyı hakkıyla kullananların oranı (100 Mbps+) hala %12'lerde sürünüyor. Altyapı modernleşiyor ama cüzdanlar bu hıza yetişemediği için çoğumuz hala "fiber altyapıda 35-50 Mbps" kullanmaya devam ediyor. TurkNet ve diğer alternatif operatörlerin yaygınlaşma sebeplerinden biri de yüksek hızı benimsemeleri.

Eki Görüntüle 240279

Eki Görüntüle 240286

Sadece genişbant ile sınırlandırmayalım analiz analizimizi. Alan adlarının barındırılma lokasyonlarına baktığımızda 2025 ve 2024 arasında Türkiye'de barındırılan alan adlarında ufak bir düşüş var. Bu düşüşü karşılaştırmak için 2023 verisi de aradım ancak bulamadım. Ben bu düşüşü yıl içinde yabancı firmaların yaptıkları kampanyalarla ilgili olduğunu düşünüyorum. Ayrıca domain-hosting sektöründe tüketiciler artık sadece ucuzluğu değil sorunsuzluğu arıyor. Eskiden zaten firma sayısı bu kadar fazla olmadığı için genelde fiyat/performansa bakılırdı. Ancak günümüzde alternatif çokluğundan dolayı sorunsuzluk en büyük faktörlerden.

2024
Eki Görüntüle 240288

2025
Eki Görüntüle 240292

Şikayet sayılarına baktığımızda 2024-Q4 ile karşılaştırdığımızda şikayet sayılarında anlamlı bir fark görüyoruz. ISS kısmında 1 yılda %65'lik bir artış görüyoruz. Genel şikayet sayısına baktığımızda ise %63'lük bir artış görüyoruz. Tabii açıklamaya baktığımızda bu sadece BTK online tüketici şikayet sistemi üzerinden iletilen şikayetler. LinkedIn üzerinden CEO'lara yazılan şikayetlere bakarsak bu verilerin birkaç kat artacağını gözlemleyebiliriz (!).

Eki Görüntüle 240293

O kadar detaylı bir inceleme yapmışsın ki paylaşımımdan utandım. Her şeyi çok net açıklamışsın.

Bize "Tırt" Telekom hayatta fiber çekmez. İsterse ülkenin %99.8'ini fiber yapsınlar. Bunlar bize çekmez direkt bizi atlarlar. :D