Türkiye'de dindar bir kişilik çizen, ve bunun üzerinden yürüyen şahısların ne savaş ne de başka bir şey umrunda. Gösteriş ve reklamdan ibaret. Mesela dışarıda Starbucks içenlere saldırıyorlar ama sevdikleri siyasetçiler resmen kaynak sağlıyor İsrail'e. Tamam ben Starbucks içilmesini de doğru bulmuyorum ama madem vicdani bir sorumluluk var o zaman bunu tarafsız gösterelim. Filistini gerçekten umursayan insanlar sadece halkımızdan belli bir kısım.

ABD kadar değil ABD'den daha kötü haklısın. Rusların siyasi emelleri yüzünden senin şehitlerinin mezarlıkları Erzurum, kars gibi yerlerde bol bol var ziyaret etmeni öneririm. Bunun dışında adamların senin askerlerini bombalayarak kasti olarak öldürdü bu olayın üstünden 5 yıl geçti mezarlarını ülkenin dört bir yanında ziyaret edebilirsin. Hadi bunu geçtim senin ülkende yaşayan Çerkezlere, Tatarlara ve hatta Gürcülere sorarsan neden Ruslara güvenilmemesi gerektiğini sana güzelce anlatırlar.

Rusya-Çin denkleminde bir denge politikası fikrinize de çok güldüm. Rusya şu an boynunu Çin'e kaptırmış vaziyette bir aparat haline dönüşmüş vaziyette. Özellikle mançurya çevresindeki bölgeleri resmen Çin'e teslim ettiler ve Çin o bölgelere iyice yerleşmeye başladı. Çin ve uydu devletlerinden gelen mermiler, bombalar ve ekipman ile savaşa devam ediyor Rusya.

Rusya ise yüce gönüllüğünden dolayı çıkmadı. Ukrayna çamuruna battığı için askeri güce ihtiyacı olduğu için çekilmek zorunda kaldı. Eğer Rusya bu kadar yüce gönüllü ise Ermenistan ve Gürcistan'dan da çekilsin.

ABD ile ilişkilerin daha iyi olmasının sebebi basit. Sovyetler senden kendi boğazını kontrol etmemeni istediler, senin ülkenden toprak istedi. Açık açık seni işgal edip uydu bir Sovyet kukla devleti yapmak istediğini belirtti. Bu durumda ne yapılmasını bekliyordunuz? Türkiye'yi NATO'ya sovyetler attı.

Rusya'yı makul bulmak solculuktur demedim öyle bir imada bile bulunmadım. Nereden çıkardınız bilmiyorum. Rusya kuduz bir ayıdır. Saldırmadığı komşusu olmayan bir ülkeye anlaşabilirsiniz demek çok komik. Ukrayna anlaşmaya çalıştı nükleer silahlarını teslim etti saldırmama garantisi konusunda sonuçta geldiğimiz noktayı görüyoruz. Rusya nükleer silahları iade etti de haberimiz mi yok?

Ülkenin %40'ını verip üstüne de ordunu terhis etmeni isteyen bir ülkenin şartlarını kabul etmek uzlaşmak mı oluyor?

Dunya'da hemen hemen her sey etki tepki uzerine gelisir. Almanlar bosuna mi I. ve II. Dunya savasina (ozellikle II. Dunya Savasi) girdi. Gec sanayilesen bir ulke oldugu icin sanayilesmek adina kaynak ihtiyaclari vardi. Bir baktilar Dunya'daki butun hammadde kaynaklari Ingiltere - Fransa ve ABD tarafindan ele gecirilmis. Adamlarin bir sekilde sanayilesmesi lazim, mecburen savasa girmek zorunda kaldilar. 1900'lerde Dunya'da denizdeki her 4 gemiden 3'u Ingilizlere aitti. Adamlar kendi aralarinda Dunya'yi paylasip bolusmusler. Almanlarin ana istegi de dogrudan toprak fethi degildi ki Almanya merkezli bir Avrupa ekonomi blogu yaratmak istiyordular. Almanya ve Japonya'yi savasa iten en buyuk etken bu oldu aslinda.

Bugun Rusya'nin pek cok hamlesi de bununla alakali. ABD korfezlere, Irak'a, Misir'a, Suriye'ye girerse orada mecburen bir seyler yapmak zorunda Rusya, yoksa silinir gider. ABD'nin bir kere bu topraklarda isi yok. Yakin bile degil. Adamlar Guney ve Kuzey Amerika'da disaridan bir mudahale olursa bunu kendi guvenlik sorunummus gibi kabul ederim diyor ama yaklasik 40 yildir buradan cikmiyor.

Yani ABD'nin yaptiklarina cok girmeyecegim zira girersem bunun ucu bucagi olmayan bir liste cikar ama adamlar ulkenin Cumhurbaskanina dogrudan salak olma dedi, Turk askerinin basina cuval gecirip gezdirdi, dogrudan ulke yonetimine mudahale etti, etmeye de devam ediyor. Feto dedigimiz adamin yetistigi yer belli, F-35 parasini alip vermediler, dogrudan orta dogudaki teror organizasyonlarini finanse ediyorlar gibi gibi. Rusya tabi ki YPG'ye silah verecek ABD orada oldugu surece bu zaten absurt bir durum degil ki. Adam bu bolgedeki kontrolu tamamen ABD'ye birakmak istemiyor. Kim daha iyi kim daha kotu meselesi degil ama ABD girdigi yerde sadece yikim ve yozlasmislik birakir. Afganistan, Irak, Suriye, Misir, Korfez ulkeleri bu duruma cok net bir ornek.

Rusya devleti Türkiye'nin bir numaralı düşmanıdır, bu tarihimizde var olan kesinleşmiş bir olgu. Hiçbir zaman anlaşamayacağımız tek millet Rus'lardır.

Ermenistan ile bile anlaşabilirsin, ama Rus dedin mi akar sular durmalı. Adamlar daha seneler önce askerini bombaladı.

Aksini iddia etmedim ama su an iliskilerimiz o kadar kotu degil. Adamlarin ucagini dusurmemize ragmen fazla bir yaptirim uygulamadilar dogrudan. Aynisini ABD'ye yapmis olsan sonuc cok daha farkli olurdu. Bu tarz seyler zamana ve menfaate gore de degisir zaten. Bugun Rusya'nin en buyuk dusmani olan ABD 20. yy'da yaptigi yardimlarla adamlarin tekrar kalkinmasina vesile oldu neredeyse. Cikar iliskileri ve dengeler neyi gerektiriyorsa bu devletler de onu yapar. Rusya bugun bize karsi dusmancil bir tutum sergilerse biliyor ki biz tamamen ABD ve NATO yorungesine kayariz bu da bizi dogrudan kaybetmesi anlamina geliyor.

Yaptirimdan kastim ekonomik hocam o kisim bambaska bir boyutu maalesef. O ucagi dusurme kararini da kendimiz almadik neticede. Ucagi vurun emrini verenler de malum.
Uçağın vurulma emri doğruydu, o derece hiçbir ülkenin sınırına giremezsin. Özellikle yüklü bir savaş uçağıyla.

Emri kim verdiyse verdi, adamlar 34 askerini şehit etmiş. İsterse yerle bir olsun ekonomin. Rus'lar ile asla masaya oturulmaz.

Uçağın vurulma emri doğruydu, o derece hiçbir ülkenin sınırına giremezsin. Özellikle yüklü bir savaş uçağıyla.

Emri kim verdiyse verdi, adamlar 34 askerini şehit etmiş. İsterse yerle bir olsun ekonomin. Rus'lar ile asla masaya oturulmaz.

Menfaatin neyse onunla masaya oturursun bu isler her zaman boyledir. Tarihte birbirine kanli bicakli kesilen pek cok devlet is birligi yapmak zorunda kaldi buna en buyuk ornek Fransa - Ingiltere, Fransa - Rusya diyebiliriz. Menfaatin o gun masaya Rusya ile oturmaksa onu da yaparsin nitekim Ataturk'de bunu komunist Rusya ile yapti milli mucadele doneminde. Bugun Israil'de F-35'ler ile cirit atiyor ne yazik ki, belki de Ruslar'dan daha buyuk gerilimimizin oldugu Yunanistan'a goz gore gore bize vermedikleri F-35'leri veriyorlar. Ayni sekilde birilerinin emriyle Israil'e ait F-35'ini dusursek basimiza ne gelirdi tahmin bile edemem.

Yorum yazarken azıcık, minnacık düşünsen hiçbir yorumumda ABD ile ortalık, iş birliği veya onların masumluğu hakkında bir yorumda bulunmadığımı görürsün, boş şeyler söylemeyelim.

Ben arkadaşın Rusya konusunda düşüncelerini de değiştirmek için buradayım, zira iki ülke de Türkiye'nin dostu değildir, olamaz.

Menfaatin neyse onunla masaya oturursun bu isler her zaman boyledir. Tarihte birbirine kanli bicakli kesilen pek cok devlet is birligi yapmak zorunda kaldi buna en buyuk ornek Fransa - Ingiltere, Fransa - Rusya diyebiliriz. Menfaatin o gun masaya Rusya ile oturmaksa onu da yaparsin nitekim Ataturk'de bunu komunist Rusya ile yapti milli mucadele doneminde. Bugun Israil'de F-35'ler ile cirit atiyor ne yazik ki, belki de Ruslar'dan daha buyuk gerilimimizin oldugu Yunanistan'a goz gore gore bize vermedikleri F-35'leri veriyorlar. Ayni sekilde birilerinin emriyle Israil'e ait F-35'ini dusursek basimiza ne gelirdi tahmin bile edemem.
Rusya içerisinde hatırı büyük olan yahudiler var, tüm bunların hiçbiri öyle tek celsede verilmiş kararlar değil.

Danışıklı ve dönüşüklü olarak Türkiye'ye o uçakların satışının engellendiğini düşünen birisiyim, ne Amerika - İsrail THK'nin güçlenmesini ister, ne de Rusya içinde orta doğu çıkarı olanlar.

Yorum yazarken azıcık, minnacık düşünsen hiçbir yorumumda ABD ile ortalık, iş birliği veya onların masumluğu hakkında bir yorumda bulunmadığımı görürsün, boş şeyler söylemeyelim.

Ben arkadaşın Rusya konusunda düşüncelerini de değiştirmek için buradayım, zira iki ülke de Türkiye'nin dostu değildir, olamaz.

Rusya içerisinde hatırı büyük olan yahudiler var, tüm bunların hiçbiri öyle tek celsede verilmiş kararlar değil.

Danışıklı ve dönüşüklü olarak Türkiye'ye o uçakların satışının engellendiğini düşünen birisiyim, ne Amerika - İsrail THK'nin güçlenmesini ister, ne de Rusya içinde orta doğu çıkarı olanlar.

Benim Rusya konusunda optimist veya saf dusuncelerim yok zaten. Ben sadece ABD'yi cok daha buyuk bir tehdit olarak goruyorum konunun basindan beri de anlatmak istedigim bu. Rusya bir yere giriyorsa bunu ABD kadar vahsice ve gaddarca yapmiyor. Bu Rusya iyi demek degil zaten.

Danisikli donusuklu olmak zorunda cunku iki tarafta burada tam bagimsiz guclu bir Turkiye istemez. Ikisinin de isine gelmez. Donem donem birilerine daha yakin ve muhtac kalmamiz ikisinin de isine geliyor. Tek fark biz Rusya'nin pis islerini yapmiyoruz, ABD tarafi icin oyle degil ancak. Israil'in en buyuk ekonomik partneri biziz.

Adamlar Ukrayna’ya son teknoloji uçaklar, tanklar ve her türlü askerî mühimmatı veriyor. Sence dünya Filistin’i mi daha çok destekliyor, yoksa Ukrayna’yı mı?

Son düzenleyen: Moderatör: