Kimisi bilgisizlikten, kimisi AMD'ye olan geçmişteki güvensizlikten, kimisi de "abi NVIDIA'ya" diyenlerden. Başka bir açıklaması yok çünkü performans anlamında, VRAM anlamında 9070 XT tokatlıyor.
İş içinse olabilir bence ama oyun için dediğin gibi ben oynadığım tüm oyunlarda şu ana kadar 12 GB'den aşağı VRAM kullananı görmedim. Mesela, gerçi her ayarı maxlıyoruz.
Yani söylediğiniz gibi iş görüyor demişsiniz. En iyi modeller presetler yine yeşil takımda, bir de mesela bir oyun indirdim o oyunda DLSS olma ihtimali FSR olma ihtimalinden genellikle daha yüksek oluyor. Evet işe yaramaz başarısız teknolojiler demiyorum ancak yine piyasada en iyisini veya daha az kusurlusunu NVIDIA yapıyor.
İş içinse olabilir bence ama oyun için dediğin gibi ben oynadığım tüm oyunlarda şu ana kadar 12 GB'den aşağı VRAM kullananı görmedim. Mesela, gerçi her ayarı maxlıyoruz.
AMD ve NVIDIA'nın VRAM kullanım davranışları da aynı değil. AMD kartlar bazı oyunlarda NVIDIA'ya kıyasla genellikle 1-2 GB daha fazla VRAM kullanabiliyor, hatta oyuna ve ayarlara bağlı olarak farkın 3 GB civarına çıktığı da görülebiliyor.
AMD ve NVIDIA'nın VRAM kullanım davranışları da aynı değil. AMD kartlar bazı oyunlarda NVIDIA'ya kıyasla genellikle 1-2 GB daha fazla VRAM kullanabiliyor, hatta oyuna ve ayarlara bağlı olarak farkın 3 GB civarına çıktığı da görülebiliyor.
Sadece oyun oynayacak biri için AMD her türlü daha mantıklı. Neden çünkü rakibinden ucuz ve performanslı. Ancak AI ile uğraşacak, render alacak vb. kısaca iş yapacak olan kişi öyle de böyle de NVIDIA'ya kalıyor. Çünkü bilmem kaç kat fark var.
Genel olarak rx500/5000 serisinden kalan driver sorunlarından dolayı insalar uzaklaşıyorlar, ki bu kalmadı. NVIDIA sorunlu olsa bile sorunsuz diye herkes alıyor. Onu da geçtim insanımız kırk yılda bir alacağı video Render'i veya benzer işlemi için sanki AMD'de render alınamıyormuş arasında 1 gün fark olacakmışçasına NVIDIA alıyor.
Bazısı daha kötü olmasına rağmen ben AMD alır sorun yaşarım diyor veya "NVIDIA forever eğe" takılanlar 5070 alıyor. 3070'ten sonra NVIDIA'dan bıkıp 9070XT aldım gayet de memnunum çatır çatır oyunlarımı oynuyorum. Ha üst seviye olacak olsaydı mecbur NVIDIA çünkü AMD'de karşılığı yok ancak benzer fiyat skalalarında sadece oyun oynayacak bir insan için AMD 5070'e göre çok çok performanslı ve mantıklı bir kart oluyor.
İş gereği AI ile uğraşmam gerekecek uyguna 5080 falan olsaydı keşke onu alsaydık ama maalesef. Ne 5080 alacak kadar ne de 15k fark verip 5070 Ti alabilecek kadar zengindim.
Sürücü konusu öyle sadece RX 5000 serisiyle başlayıp biten bir olay da değil, 2000'lerden beri bu durum böyle. Windows XP döneminde AMD ATI'nin resmi sürücüleri yüzünden sistemlerin patladığı dönemlerde mecburen fan yapımı Omega Drivers paketlerini kullanıyorduk gerisini sen düşün.
Kriz öncesinde 9070 XT ile 5070 Ti benzer fiyatlardaydı, kaldı ki geçen ay 5070 Ti'nin 40 bin TL civarına satıldığı oldu. Fiyatlar bu kadar yakınken bile sırf saf kas gücüne bakıp AMD önerenler vardı. Zamanında 6900 XT ile RTX 3090 kafa kafaya fiyatlara satılırken de forumlarda 3090 öneriyordum, o zaman da 6900 XT savunanlar çıkıyordu. Bugün gelinen noktada RTX 3090 ikinci elde 30-40 bin TL bandında tutunurken, 6900 XT 15 bin TL civarına ancak alıcı bulabiliyor.
AMD'nin bugün daha ucuz olması kullanıcıları düşündüğünden değil, hem donanım hem de yazılım tarafındaki eksiklerin bir sonucu. Kartlarında hala GDDR6 bellek kullanıyorlar, donanımsal yapay zeka ve Tensor blokları eksik. Bugün en basitinden ben sadece oyun oynarım diyen adam bile, donanımsal hızlandırma ve Reflex desteği olmadığı için FSR ve Frame Generation açtığında daha yüksek gecikmeli ve özellik açısından kısıtlı bir deneyim yaşıyor.
Zamanında 6900 XT ile RTX 3090 kafa kafaya fiyatlara satılırken de forumlarda 3090 öneriyordum, o zaman da 6900 XT savunanlar çıkıyordu. Bugün gelinen noktada RTX 3090 ikinci elde 30-40 bin TL bandında tutunurken, 6900 XT 15 bin TL civarına ancak alıcı bulabiliyor.
Yani 6900 XT ile 3090 hiç hatırlamıyorum yakın fiyat olduklarını. Bir de bu AI meselesini kimse kesin olarak öngöremezdi. Bugün 40 bin; local ai öncesi 20-25 olması lazımdı.
Geri kalan dediğin her şey yerden göğe kadar haklı.