Alucardll 5

Uzman
Selam arkadaşlar, Bir şeyi merak ediyorum, tamamen öğrenmek amaçlı soruyorum.

RX 9070 XT’nin NVIDIA tarafındaki rakibinin RTX 5070 Ti olduğunu biliyorum. Ama 5070 Ti son zamanlarda bayağı zamlandığı için NVIDIA tarafında RTX 5070’e yönelenler var.

Asıl merak ettiğim şey şu: RTX 5070 ile RX 9070 XT’nin fiyatları neredeyse aynı olmasına rağmen insanlar neden 9070 XT yerine 5070 alıyor?

Özellikle YouTuber’ların çıkardığı OEM sistemlere bakıyorum. RTX 5070’li sistem satışa çıkıyor ve kısa sürede tükeniyor. Fiyatları da birbirine yakınken bu tercihin sebebini merak ettim.

İş, yapay zeka ve render tarafında 9070 XT’nin 16 GB VRAM gibi avantajları olduğunu biliyorum. Diğer tarafta NVIDIA’nın CUDA desteği ve yazılım tarafındaki avantajları var. Bu konularda 5070’in tercih edilmesinin gerçekten önemli bir sebebi var mı?

Oyun tarafında ise DLSS, ray tracing, sürücü desteği gibi konular ne kadar etkili? Yoksa insanların 5070’i tercih etmesinin başka sebepleri de mi var?

RTX 5070 kullanan veya iki kart arasında kalıp 5070’i tercih eden arkadaşlar, nedenini paylaşırsa sevinirim. Tamamen öğrenmek amacıyla soruyorum.

Kimisi bilgisizlikten, kimisi AMD'ye olan gecmiste ki güvensizlikten, kimisi de abi NVIDIA'ya diyenlerden. Baska bir aciklamasi yok çünkü performans anlaminda VRAM anlamında 9070XT tokatliyor.

Belki sadece amacı oyun değildir Workstation(CUDA destekli;Edit, Model ,3d) işleri ile de uğraşıyor olabilir . Veya MFG - RT -PT performansının daga iyi olması nvidia tarafının ve ya alışılmışlık vardır(körü körüne bağlanmışlık) ondan.

Belki sadece amacı oyun değildir workstation(CUDA destekli; edit, model, 3D) işleri ile de uğraşıyor olabilir. Veya MFG - RT -pt performansının daga iyi olması NVIDIA tarafının veya alışılmışlıkvardır ondan.

RT performansi 9070XT ile ayni. MFG zaten gereksiz gordugum bir şey 2X disinda amacsiz. Ama teknoloji olarak diyorsan evet bir tik onde workstation icinde oyledir ama workstation yapan adam bunu tercih etmez onun alacagi kartlar daha yukarıda.

RT performansi 9070XT ile ayni. MFG zaten gereksiz gordugum bir şey 2X disinda amacsiz. Ama teknoloji olarak diyorsan evet bir tik onde workstation icinde oyledir ama workstation yapan adam bunu tercih etmez onun alacagi kartlar daha yukarıda.
MFG bence gayet iyi özellikle 2k 4k ultra grafiklerde hikaye tabanlı oyunlarda yani gecikmenin önemsizleştiği noktada çok daha akıcı bir keyif sunuyor çünkü. Evet bir nebze wprkstatiom tarafında haklısın 5070TI ve ya 4080S felan seçilebilir o noktada .

MFG bence gayet iyi özellikle 2K 4K Ultra grafiklerde hikaye tabanlı oyunlarda yani gecikmenin önemsizleştiği noktada. Çok daha akıcı bir keyif sunuyor çünkü. Evet bir nebze wprkstatiom tarafında haklısın 5070 Ti veya 4080s falan seçilebilir o noktada.

Kesinlikle sadece hikayele tabanli oyundamin 60 FPS aldığın oyunda acar 2X oynarsin oynadim da ama 3X 4X hikaye icin gereksiz e zaten online oyunda gecikme daha artiyor ve islevsiz oluyor şu an için.

Piyasada hem oyun oynayıp hem freelance video kurgulayan, 3D modelleme yapan, mimarlık mühendislik okuyan veya hobi olarak yapay zeka ile uğraşan yüz binlerce kullanıcı var. Bu kitle için 5070 sınıfı bir kart, CUDA, Optix ve tensorrt gibi NVIDIA ekosistemi sayesinde avantaj sunabiliyor.

Oyun ve günlük kullanım tarafında da tercih sadece saf raster FPS'e bakılarak yapılmıyor. Tensor çekirdeklerinden faydalanan DLDSR, RTX VSR, reflex, ray reconstruction ve NVENC vsvs gibi birçok ek teknoloji var.

Kartın oyun dışında ve günlük kullanımda sunduğu ekosistem tercih sebebi olabiliyor.

Kesinlikle sadece hikayele tabanli oyundamin 60 FPS aldığın oyunda acar 2X oynarsin oynadim da ama 3X 4X hikaye icin gereksiz e zaten online oyunda gecikme daha artiyor ve islevsiz oluyor şu an için.
Şöyle söyleyim cyberpunk 2077 deneyimledim olarak söyleyim 4k da ne 9070xt ike ne de 5070 ile oynayabilirsin 4k yı geçtim 2k bile çok zorlar yüksek hz bir monitöre sahipsen eğer açarsın mfg cayır cayır oynarsın.

Piyasada hem oyun oynayıp hem freelance video kurgulayan, 3D modelleme yapan, mimarlık mühendislik okuyan veya hobi olarak yapay zeka ile uğraşan yüz binlerce kullanıcı var. Bu kitle için 5070 sınıfı bir kart, CUDA, Optix ve tensorrt gibi NVIDIA ekosistemi sayesinde avantaj sunabiliyor.

Oyun ve günlük kullanım tarafında da tercih sadece saf raster FPS'e bakılarak yapılmıyor. Tensor çekirdeklerinden faydalanan DLDSR, RTX VSR, reflex, ray reconstruction ve NVENC vsvs gibi birçok ek teknoloji var.

Kartın oyun dışında ve günlük kullanımda sunduğu ekosistem tercih sebebi olabiliyor.
Benim dediğimi üstüne koyarak mükemmel bir açıklama olmuş tam olarak olay bu ben şunu diyorum hatta toplama baktığında AMD f/p bir üründe değil.

Tercih meselesi. 9070XT ile uzun denemelerim oldu ama adrenalini sevmiyorum. 5070 Ti modelini de sevmedim, şu an ekran kartı alacak olsam Colorful 5080 gibi bir model alırım. NVIDIA Denetim Masası'na daha aşinayım, 9070XT'nin performansı göz ardı edilemez, Samsung ile iPhone kullanıcıları gibi düşün, iPhone 13 kullanan birisi S24 ultrayı sevmiyor, iOS kullanmaya alışmış çünkü.

Genel kitlenin tercih etme sebebi NVIDIA'ya duyulan güven. Ben tercih edecek olsam ben de 5070 tercih ederdim. DLSS ve MFG en büyük etmen olurdu benim için, saf güç iyi güzel de 2026'da artık kuru kuru saf güç pek bir şey ifade etmiyor.