Yani 6900 XT ile 3090 hiç hatırlamıyorum yakın fiyat olduklarını.
2022-2023'te RTX 3090'lar 13-15 bin TL civarına kadar düşmüştü, RTX 3080'ler ise 7-8 bin TL bandına kadar gerilemişti. Hatta kendi tanıdıklarım 3090'lı rigleri kart başına 12 bin TL civarında sayıyordu. 6900 XT de benzer fiyatlara bulunabiliyordu. Ben 3070 Ti'yi o dönem 6 bin TL'ye satmıştım, düşünün artık piyasayı. :D

Sonrasında fiyatlar tekrar yükseldi, krizden hemen önce 3090'lar 20-25 bin TL bandına kadar çıkmıştı, bugün ise ikinci elde 40 bin TL civarlarını görüyor.

Sürücü konusu öyle sadece RX 5000 serisiyle başlayıp biten bir olay da değil, :D 2000'lerden beri bu durum böyle. Windows XP döneminde AMD atının resmi sürücüleri yüzünden sistemlerin patladığı dönemlerde mecburen fan yapımı Omega drivers paketlerini kullanıyorduk gerisini sen düşün.

Kriz öncesinde 9070 XT ile 5070 Ti benzer fiyatlardaydı, kaldı ki geçen ay 5070 Ti'nin 40 bin TL civarına satıldığı oldu. Fiyatlar bu kadar yakınken bile sırf saf kas gücüne bakıp AMD önerenler vardı. Zamanında 6900 XT ile RTX 3090 kafa kafaya fiyatlara satılırken de forumlarda 3090 öneriyordum, o zaman da 6900 XT savunanlar çıkıyordu. Bugün gelinen noktada RTX 3090 ikinci elde 30-40 bin TL bandında tutunurken, 6900 XT 15 bin TL civarına ancak alıcı bulabiliyor.

AMD'nin bugün daha ucuz olması kullanıcıları düşündüğünden değil, hem donanım hem de yazılım tarafındaki eksiklerin bir sonucu. Kartlarında hala GDDR6 bellek kullanıyorlar, donanımsal yapay zekâ ve tensor blokları eksik. Bugün en basitinden ben sadece oyun oynarım diyen adam bile, donanımsal hızlandırma ve reflex desteği olmadığı için FSR ve frame generation açtığında daha yüksek gecikmeli ve özellik açısından kısıtlı bir deneyim yaşıyor.

Başladı bitti demiyorum ancak yoğun olarak wattmannlar ile uğraşılan seriler bunlardı. Yani geçen ay ne oldu ne bitti bilemiyorum tuşlu telefondan pek takip edemedim ancak en son fiyatlar arasında 10/15k fiyat farkları vardı. Ki şu anda da benzer fiyat farkları var. Ben 30 bin'e 9070xt alırken en ucuz 5070ti 48 bin bandındaydı. Gidipte bu farkı ödemek hiç mantıklı bir seçenekte değildi maalesef. Hani 3/5 olsa tamam da makas farkı oldukça fazlaydı.

Şahsen 9000 serisi çıkana kadar bende AMD pek tavsiye etmedim. 2.el olsun NVIDIA olsun diyordum ta ki NVIDIA sürücüleri bozana kadar. Sonrasında zaten bende AMD'ye geçiş yaptım. AI kısmı için diyebilecek bir şey AMD maalesef fazlasıyla geride kaldı.

Bir aralar 3090'lar 13 bin bandındaydı o zamanlar sistem almayı düşünen biri vardı. Elimdeki sistemi istemişti eğer alsaydı 3090'lı bir sisteme geçiş yapacaktım ancak almamıştı. O yüzden ai üzerine de pek gidemedim şu anda da gitmeye uğraşmıyorum ki bu kartla olabilecek bir durum değil maalesef. Bu konuda kimse bir şey diyemez.

2 aydır 5070 kullanıyorum. 9070 XT almayı düşündüm ancak hem elimdeki kasa SFF kartlarla (315 mm) uyumlu olduğu için hem de AMD tarafında pek fazla SFF seçeneği bulunmadığı için böyle tercih ettim. AMD’nin driver sorunları da biraz etki etti, ne yalan söyleyeyim; satın alımdan önce araştırma yapmıştım, hala driver - stuttering problemi yaşayanlar var ama genel olarak 9000 serisi ile azalmış olabilir, ona bir şey diyemem. Ben çoğunlukla hikayeli triple A oyunlarla vakit geçiriyorum, 5070 zaten çoğu oyunda 1440p ultra-high ayarlarda ±70 fps civarı performans veriyor, üzerine MFG 3x ile 180-200 civarı fps alıyorum. Giriş gecikmesi 35 ms civarında oluyor ki bu rekabetçi olmayan oyunlar için iyi bir değer. Örneğin Stalker 2’de 1440p texture epic, geri kalanları high ve DLSS quality iken 80-90 arası fps veriyor. Ben 3x açıp fps limitlemesini de 240 yapıp 80 ham fps’i 240’a çıkarıyorum ve pürüzsüz sabit 240 fps deneyimi yaşıyorum (1440p 360 Hz OLED monitör ile). Aynı oyun ve grafik ayarlarında 9070 XT ile de bu değerleri görmek mümkün olabilir belki ama input lag ne derece olur ve FSR 4 görüntü artefaktları aynı kalitede deneyim sağlar mı, bunlar biraz soru işareti. Bunu karşılaştırmalı test edebilmiş bir üye arkadaş varsa bilgilerini aktarsın, biz de öğrenmiş oluruz.