Görkem Say
Üstün
Yaklaşık 10 gün önce Beta sürümü ile karşımıza çıkmış, bugün de tam sürümüyle çıkışını yapan FM 2026'yi inceleyeceğim. Oyunu bu Beta sürecinde 75 saat oynadım.
FM 2008'den beri düzenli olarak FM oynuyorum. Oynamadığım seri 3-4 tanedir. 23 ve 24 serilerini de Epic üzerinden oynadım. Özetle FM'nin dinamikleri, yapısı, nasıl bir oyun olduğuyla alakalı iyi derecede bilgiye ve deneyime sahibim. En son söyleceğimi en başta söylüyorum, oyunu net bir şekilde beğenmedim. Nedenlerine gelecek olursak:
Oyun görüntüleri:
Oyunu önermiyorum, asla fiyatını hak etmiyor. Bu adamlar sırf daha iyi oyun çıkarabilmek adına FM 25'i iptal etmişlerdi. SI'nın oldukça acemi ve iş bilmez olduğunu düşünüyorum artık geliştirici kadrosu mu yetersiz yoksa yöneticileri mi durumu bu hale soktu bilmiyorum ama ortaya çıkan ürün asla fiyatını hak etmiyor. Sırf konsollar ve kontrolcü ile uyumlu yapabilmek için oyunu çöp ettiler maalesef.
FM 2008'den beri düzenli olarak FM oynuyorum. Oynamadığım seri 3-4 tanedir. 23 ve 24 serilerini de Epic üzerinden oynadım. Özetle FM'nin dinamikleri, yapısı, nasıl bir oyun olduğuyla alakalı iyi derecede bilgiye ve deneyime sahibim. En son söyleceğimi en başta söylüyorum, oyunu net bir şekilde beğenmedim. Nedenlerine gelecek olursak:
- Arayüz çok kötü. 75 saat geçti hala alışamadım. İlk 20-30 saat elimi kolumu nereye koyacağımı bilemiyordum o derece karmaşık ve anlaşılmaz bir arayüzü var. Tema ve renkler de berbat.
- Oyunun arayüzü eskisi gibi gidilen pencerelerden ziyade açılabilir pencerelerden oluşuyor ve bu durum deneyimi çok kötü etkiliyor açıkçası. Çünkü pencereler dar, başık, yazılar ve istatistikler bu pencerelere bazen siğmiyor. Üstelik bu pencerelerin açılış ve kapanış hızları da rezalet. Özellikle transfer pencerelerini yönetmeye çalışmak falan rezalet. 75 saat oynadım hala giden ne kadar gidiyor, gelen ne kadar geliyor, sözleşme durumu ne, kime ne teklifler yapılmış falan bulmak uğraştırıyor.
- Oyun çok yavaş çalışıyor. Arayüz çok ağır ve yavaş hissettiriyor. Pencereler arasında gezmek işkence.
- Çok fazla bug ver en basitinden boşluk (space) tuşu düzgün çalışmıyor oyunda. FM'ciler bilir oyunun en kritik tuşudur. Fenerbahçe ile kariyerim vardı Ocak ayına gelince oyunu kaydederken oyundan attı ve save dosyalarını da bozdu. Kariyere bir daha giriş yapamadım. Arada sırada save alırken oyundan atıyor.
- Maç ekranına girişler ve çıkışlar çok yavaş.
- Yıllardır hala aynı basın toplantıları 1 gram gelişme yok. Maç onu ve sonuna PL'de vs. öldüğü gibi çabuk röportaj koymuşlar sadece.
- Oyun içerisinde taktik ekranında vs. çok fazla buğ var. Yedekteki oyuncuyu sürükleyip bırakıyorsun değiştirmiyor, rakip talimatlarını ayarlayamıyorsun vs. o kadar var ki tek tek sayamıyorum hepsini.
- Oyun motoru iyi olmuş, çözünürlük ve kalite iyi ama goller hep aynı tarzda oluyor. Kanatlardan dribbling ile içe kat eden oyuncuları tutmak imkansız. Zaten gollerin yarısından fazlası ya bu şekilde geliyor ya da defans arkasına atılan toplarla.
- Serbest vuruşlar ve uzaktan şutlar rezalet.
- Gol atıyorsun, golün tekrarını izlerken bir bakmışsın oyun santradan başlamış adamlar gol atmış. Ya santradan direkt gol yersin de bu maksimum senede 1 olur hatta birkaç yılda 1 olacak şey bu. Yılda 3-4 kere en az bu şekilde gol yiyorsun.
- Kulübe personel getirmek çok zorlaşmış. Everton kariyeri yapıyorum 1 kere şampiyon 1 kere üçüncü oldum ikinci yıl da UÇL'de final oynadım alt liglerdeki personelleri takıma katmak için ikna edemiyorum.
- Oyuncu satın alımı ve mali durum kontrolü kolaylaşmış.
- Yeni aldığım genç oyuncu 4 ay sonra arabistana göndermediğim için huzursuzluk çıkarıyor ne alakaysa.
- Absürt profiller var oyunda, olmaması gereken oyuncular çok iyi olmuş olması gerekenler o kadar iyi olmamış.
- Sakatlıkların cılkı çıkmış. Sürekli 1-3 gün ve 7-12 gün sakatlık oluyor. Kaleciler çok fazla sakatlanıyor alakasız. Birde maç kondisyonu yüzde 100 olan adam 1-3 gün sakatlanıyor tüm maç kondisyonu eriyor direkt.
- Rakip analizi vs. yapamıyorsun oyunda işi haritası yok en basitinden.
- Regen yüzleri hala rezalet. Kaç yıl oldu şunu düzeltemiyorsunuz topluluk geliştiricileri bunlardan çok daha iyi iş yapıyor. Aİ'in bu kadar geliştiği dönemde yüz işini bu kadar berbat yapmak beceri ister.
- Sürekli ama sürekli yağmur yağıyor delireceğim artık. Ya her maç yaz - kış yağmur nasıl yağabilir arkadaş? Niye bu kadar önemli diyecek olursanız yağmur yağınca oyunda zemin ağırlaştığı için aynı gerçek hayatta olduğu gibi topun gidişi zorlaşıyor. Taktiğe direkt etki ediyor yani.
Oyun görüntüleri:
Sonuç:
Oyunu önermiyorum, asla fiyatını hak etmiyor. Bu adamlar sırf daha iyi oyun çıkarabilmek adına FM 25'i iptal etmişlerdi. SI'nın oldukça acemi ve iş bilmez olduğunu düşünüyorum artık geliştirici kadrosu mu yetersiz yoksa yöneticileri mi durumu bu hale soktu bilmiyorum ama ortaya çıkan ürün asla fiyatını hak etmiyor. Sırf konsollar ve kontrolcü ile uyumlu yapabilmek için oyunu çöp ettiler maalesef.