Rehber Ford Mondeo MK5 arka fren balataları değişimi

İyi forumlar. Bugün profesyonel bir şekilde en ince ayrıntısına kadar bu aracın arka fren balatalarının değişimini anlatacağım.

İlk önce gereken malzemeler:

• İki tane yeni fren balatası (ATE, Brembo öneririm, bulabilirseniz EBC'nin herhangi bir serisi)
  • 2 kutu balata spreyi, yoksa izopropil alkol
  • Tel fırça, yoksa bulaşık teli
  • Seramik montaj pastası (çok yüksek sıcaklıklara dayanıyor)
  • Herhangi bir O-ring gresi (kauçuk malzemeleri eritmiyor)
  • Kaliper taşıyıcıyı söküp temizleyecekseniz, Loctite orta mukavemet
  • Ön tekerleklerin hem arka hem de önüne takozlar
  • Kriko ve kriko sehpası (araçta uzun süre çalışacağımız zaman kriko sehpasına almalıyız)
  • Plastik kelepçe (kaliperi aracın yayına asacağız, ağır bir parça ve hortuma zarar verebilir)
  • Laptop ve ELM327
İlk önce Forscan yazılımını indirip aracımıza OBD'yi, OBD cihazını da laptop'a bağlıyoruz. Sonra uygulamamızı açıp araca bağlanıp anahtar simgesine tıklıyoruz:

Anahtar simgesine girdiğimizde ABS'lerin arasından bunu bulacağız:

Buna tıklayıp aşağıdan başlat tuşuna basıyoruz ve arka park frenleri pistonların arkasındaki pimlerini tamamen geriye çekiyorlar. Bunu yapmazsanız el freni motorlarını sökmeniz gerekiyor, diğer türlü motora zarar verebilirsiniz ve ucuz parçalar değiller.

Aracımızı kriko sehpalarına alıyoruz, tabii ön tekerlekleri takozlarla sabitledikten sonra. Ben bu tip ürünler kullanıyorum:

Sonra tekerleklerimizi söküp bir kenara atıyoruz.

Bu ince teli düz tornavida ile gerdirerek çekebilirsiniz, epey sağlam bir tel, kolay yamulmaz, kırılmaz. Bu tel, araç kasislere bozuk yola girdiğinde takır tukur ses çıkmasını ve hizalamayı sağlıyor.

Sonra bu diyagramdaki 2L527 adlı iki plastik tapayı da çıkartıyoruz ve onun önündeki pimleri Torx ile söküyoruz. Onları söktüğümüzde kaliper zaten boşa çıkacak. Ancak kaliperi direkt çıkarmayın yerinden. Şimdi başka bir konuya değineyim, kaputu açın ve hidrolik fren sıvısı dolum yerinin kapağını açın ve orayı öyle bırakın. Çünkü birazdan fren balatalarını diske bastıran pistonları ittireceğiz ve o yağın seviyesi biraz yükselecek.

Pistonları ittirmek için çok fazla yol var. Direkt aparatını alabilirsiniz (pahalı) veya tornavida-levye ile kastıranlar da var. Ancak kendi aparatı ve benim yaptığım yoldan başka yolları ben doğru bulmuyorum çünkü bu pistonlar yamuk itilirlerse içeride çarpık bir şekilde sıkışırlar ve başınıza iş alırsınız. Ben kaliperleri yerinden çıkartmadan doğru denge ve güç ile kaliperi kendime doğru çekerek pistonları itiyorum. Bu işlemi yaparken eski balatalar çıkmamış olsun, ona dikkat edin.

Bunu yaptıktan sonra kaliperi yerinden çıkartın ve plastik kelepçelerle helezon yaya asın, ağırlığını kelepçe taşısın.Bir yandan çıkartmışken balata spreyi ve tel fırça ile pistonun dibindeki körük dışında kaliperin her yerini temizleyin, aynı işi yukarıdaki diyagramdaki 2B511 adlı kaliper taşıyıcıya da yapın. Bu arada şuna da değineyim, kaliper taşıyıcıyı sökmek isterseniz yine diyagramdaki HB1 civataları sökün ve taşıyıcıyı iyice temizledikten sonra söktüğünüz civatayı da iyice temizleyip 2 damla Loctite damlatıp öyle takın. Loctite olmazsa zamanla titreşimlerden dolayı civata gevşeyebilir.

Bu dediklerimi yaptıktan sonra geldik eski balataları söküp yenilerini yerleştirmeye. İlk önce eski balataları çıkartın, zaten direkt elinize gelecektir. Yeni balataları takarken neredeyse hiçbir dandirik sanayi ustasının (nadir olan iyilerini tenzih ederiz) yapmadığı işlemi yapacağız.

Bu 4 balatamızın alt ve üst kulakçıklarının sadece en kenarlarına en ince bir halde seramik montaj pastası sürüyoruz. Sadece buraları:

Sonra yerleştiriyoruz ancak arka yaylı balataları yerleştirirken yöne dikkat edin. Arka titreşim engelleyici plakada bir ok yönü olur, tekerlek bu ok yönüne doğru dönecek şekilde yerleştirin balataları:

Disklerin ön yüzeylerindeki balataların yönü yok. Bunları kafanıza göre yerleştirin. En son kaliperdeki pistonun başına çok az film kadar seramik montaj pastası uygulayın ve kaliperi yerine koyun, zaten direkt oturur. Şimdi geldik bir diğer ustaların yapmadığı ama yapılması gereken işleme. Yukarıdaki diyagramda turuncuyla belirtilen kauçuk tapaların önündeki ilk söktüğümüz pimlerin girdiği delikleri balata spreyi ile temizliyoruz, pimleri de temizliyoruz. Sonra şeffaf O-ring gresiyle ince olacak şekilde pimleri yağlıyoruz. Kaliper bu pimlerin üstünde kayıyor bir nevi. Bunları yağlamanız çalışmasını kolaylaştırır ve o pimin girdiği kauçuğun ömrünü uzatır.

Bunları da yağlayın ve yerine oturtup sıkın. Ne kadar sıkmam gerekiyor derseniz, normalde tork anahtarı ile sıkılırlar ancak hiçbir ustada, hatta serviste bile kullanıldığını görmedim ben. Bunlar sıkılırken bir anda sertleşiyor, o sertleşmenin üstüne biraz zorlayın, bırakın. İşlemimiz aslında bu kadardı. Bundan sonra tekrar Forscan'i açıp hemen servis moduna soktuğumuz seçeneğin altındaki işlemi başlatıyoruz:

Bu hem kaliperleri sıkıştıracak hem de yeni balataları tanıyıp kalibre edecek. Bundan sonra fren hidrolik haznenizi kontrol edin, sıvı üst çizgiyi aşmışsa şırınga ve serum hortumuyla çekin, artmamışsa kapağını kapatın. Arabaya binin ve motoru çalıştırmadan fren pedalına taş gibi olacak kadar birkaç kez basın ve pompalayın. Sonra motoru çalıştırıp test sürüşüne çıkabilirsiniz.

Bu arada ek hatırlatma yapayım, fren balatalarının rodaja ihtiyacı var. İlk sürüşe çıktığınızda boş bir yolda 60'a çıkıp tam durmadan ve ABS'yi devreye sokmadan 20 kilometrelere kadar yavaşlayın ve hiç durmadan o hızla birkaç dakika seyir yaparak balatanızı soğutun.Bu işlemi üst üste 3-4 kere yapın. Bundan sonrasında da asla ama asla 200 kilometre kullanımınız boyunca 110-120'lerin üstüne çıkmayın ve fren pedalınıza basarken 5 saniyeden fazla basmayın; gerekirse bas çek yapın. Eğer bu işlemleri yapmazsanız glazing durumu gerçekleşir ve sıfır balatanız ilk tutuşunu kaybeder.

Benden bu kadardı, iyi okumalar!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…