S C O

Uzman
Makaleler
1
Selamün aleyküm,

Öncelikle hayırlı bayramlar arkadaşlar. Dün bilgisayarıma format attım, tüm kurulumları ve güncellemeleri yaptım. Ancak masaüstü ayarlarını değiştirmek için etkinleştirme gerektiğini fark ettim.

Bunun üzerine Sağlam Lisans sitesinden Windows 11 Pro ürün anahtarı satın aldım. Anahtarı girdim ve sistem sorunsuz şekilde aktif oldu.

Şimdi merak ettiğim konu şu:
Bu aldığım ürün anahtarı tek seferlik mi? Yani ileride tekrar format atarsam aynı anahtarı girerek tekrar etkinleştirme yapabilir miyim, yoksa yeniden bir ürün anahtarı mı almam gerekir?

Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Selam.
Çalıştırda slmgr.vbs -dli yazdığınızda çıkan ekranda lisans türü OEM yazıyorsa tek kullanımlıktır. Retail veya volume yazıyorsa yeniden etkinleştirme sayısı kadar tekrar tekrar kullanılabilir.

Format atmadan önce windowsunuza bir mail atadıysanız yani Microsoft hesabı kurulum aşamasında o maili girdinizmi otomatikman etkinleşir. En azından ben 3 senedir böyle kullanıyorum.

Selam.
Çalıştırda slmgr.vbs -dli yazdığınızda çıkan ekranda lisans türü OEM yazıyorsa tek kullanımlıktır. Retail veya volume yazıyorsa yeniden etkinleştirme sayısı kadar tekrar tekrar kullanılabilir.
OEM key ise bir daha key sormaz zaten. Format atarken bile key ekranını atlıyor. Bence en mantıklısı OEM key kullanmak.

@ipli jeton,
Şimdi dediğin komutu yazdım kardeşim. Karşıma “Volume_MAK channel” yazısı çıktı. Altında da ürün anahtarı ve lisans durumu: lisanslı olarak görünüyor. Başka da bir bilgi yok.

@ipli jeton,
Şimdi dediğin komutu yazdım kardeşim. Karşıma “volume_mak channel” yazısı çıktı. Altında da ürün anahtarı ve lisans durumu: Lisanslı olarak görünüyor. Başka da bir bilgi yok.

Slmgr komutları ile bakabilir siniz
OEM mi Retail mi diye
Bu arada format atınca da Windows lisans kullanılır sadece aynı sürüm olması yeterli.

@Prof. Dr. Abuzer Kömürcü,
Söylediğin komutu Çalıştır kısmına girdim. Karşıma bir pencere çıktı, içindeki bilgileri tek tek kontrol ettim. Tümünde “Ürün anahtarı etkin durumdadır” yazıyor.

Ayrıca SLMGR komutunu CMD üzerinden de denedim. Orada da ürün anahtarının etkinleştirildiği yazıyor. Ancak OEM mi, Retail mi olduğuna dair herhangi bir bilgi göremedim.

MAK keyler sıkıntılı. Bunların belirli bir etkinleştirme sayısı oluyor. Sayı dolunca Microsoft'tan ek limit satın almak gerekir. Bu nedenle tekrar etkinleştirememe ihtimalin yüksek.

Çok sayıda PC'si olan kurumlar atıyorum 10.000, 100.000 tane lisans alacaklar diyelim. Microsoft ile oturup anlaşıyorlar, Microsoft bunlara bir tane key veriyor. Tüm makinelere bu keyi girip etkinleştiriyorlar. Her makineye ayrı bir key girmekle uğraşmıyorlar. ISO dosyasına keyi gömdükten sonra aynı ISO ile tüm makinelere Windows kurabiliyorlar. Buna MAK deniyor.

Bazı kişiler kendisini kurum olarak tanıtıp, Microsoft'tan bu şekilde yığın lisans alıyor. Keyi de ucuz Windows diye internette satıyor. Normalde bu şekilde alınan lisansların üçüncü kişilere parça parça satılması lisans sözleşmesinin ihlalidir. Microsoft tespit ettikleri keyleri iptal ediyor. İptal etmese bile sen tekrar Windows kuruncaya kadar o keyin etkinleştirme sayısı dolduğundan iptal oluyor.