Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

levoolaf

Gelişen
Format işlemi sonrasında bilgisayarım açılmıyor ve ekranda "Windows bootmgr encountered a Security validation or internal error" hatası alıyorum. Yardım edebilecek var mı, format sonrası PC bu şekilde kaldı.

IMG_20260605_220543_276.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam, tek çözümü BIOS'u yeni veya eski sürümüne güncellemek. Başka bir çözümü yok. Sorunu bu şekilde çözdüm çünkü BIOS ayarlarına hiçbir şekilde müdahale edemiyoruz. Yardım eden herkese teşekkürler.
Her anakartın BIOS arayüzü farklı olduğu için anakart öğrenmeden doğru yardım edemeyiz belki BIOS üzerinden platform key anahtarlarını yükleyerek sorun çözülür.

Ayrıca BIOS boot sırası nasıl olarak ayarlı şuanda?

Bu işlem formattan sonra mı oldu?

Her anakartın BIOS arayüzü farklı olduğu için anakart öğrenmeden doğru yardım edemeyiz belki BIOS üzerinden platform key anahtarlarını yükleyerek sorun çözülür.

Ayrıca BIOS boot sırası nasıl olarak ayarlı şu anda?

Bu işlem formattan sonra mı oldu?

İşlem Windows'u önce yüklüyorsun yani format atılıyor siliyorsun diski sonra içine yükleniyor tam ilk boot u açacakken geliyor bu hata.

BIOS sırası falan da fark etmiyor ne yaparsan yap buraya düşüyorsun. Ya da BIOS da boş bakınıyorsun. Disk görünüyor yani onda sorun yok.

MSI anakart benim Secure Boot'u kapatsam da her açılışta tekrar otomatik açılmış oluyordu. Restart da atsam olmuyordu kapatsam komple de olmuyordu. CMOS reset attım o da olmadı.

En son olarak BIOS'u tekrar yüklemek geldi aklıma hazırda USB de olduğu için aynı sürümü tekrar yüklemiş oldum hemen ilk bootu yapıp devam etti Windows'u yükleme kısmına hesap falan girdiğin kısımlara.

Bir de ek olarak yanlış hatırlamıyorsam tekrar Windows'u yüklemek istedim yani USB'yi başlangıç yapıp ya kabul etmedi bu sayfaya attı ya da yükledi ama tekrar bu hatayı verdi orayı tam hatırlamıyorum çok şey denedim o gece sabah 5'e kadar uğraştırdı.

İşlem Windows'u önce yüklüyorsun yani format atılıyor siliyorsun diski sonra içine yükleniyor tam ilk boot u açacakken geliyor bu hata.

BIOS sırası falan da fark etmiyor ne yaparsan yap buraya düşüyorsun. Ya da BIOS da boş bakınıyorsun. Disk görünüyor yani onda sorun yok.

MSI anakart benim Secure Boot'u kapatsam da her açılışta tekrar otomatik açılmış oluyordu. Restart da atsam olmuyordu kapatsam komple de olmuyordu. CMOS reset attım o da olmadı.

En son olarak BIOS'u tekrar yüklemek geldi aklıma hazırda USB de olduğu için aynı sürümü tekrar yüklemiş oldum hemen ilk bootu yapıp devam etti Windows'u yükleme kısmına hesap falan girdiğin kısımlara.

Bir de ek olarak yanlış hatırlamıyorsam tekrar Windows'u yüklemek istedim yani USB'yi başlangıç yapıp ya kabul etmedi bu sayfaya attı ya da yükledi ama tekrar bu hatayı verdi orayı tam hatırlamıyorum çok şey denedim o gece sabah 5'e kadar uğraştırdı.
Anakartın tam marka modelini verir misiniz hocam çünkü her anakartın kullanım için bir PDF dosyası var oradan gerekli bilgilere ulaşılabilir.

Buradada görüldüğü gibi Secure Boot ile alakalı birçok ayar var eğer kapatamıyor isen bunlar denenebilir marka model konusunda bu yüzden ısrar ediyorum.

Anladım hocam arkadaş modeli verince bakın.

Bende de keyleri kaldırmak silmek aklıma geldi ancak tırstım yani belki Windows etkinleştirilmez vs başıma iş almayayım diye. Bilmiyorum belki sorun olmaz ama risk almak istemedim.

Hocam anakart modelim MSI Pro B850M-G. Şu anda başka bir bilgisayar olmadığı için BIOS indirip yükleyemedim, internet kafeye gitmem gerekiyor.
Önce şunları yapalım; eğer sorun çözülmezse BIOS yüklemesi yapılır.

Önce sistemde ana disk dışındaki bütün depolama aygıtlarını çıkarın sonrasında bütün BIOS ayarlarını sıfırlayın, sistemi yeniden başlatın ve tekrar BIOS arayüzüne girin. Burada Settings > Advanced menüsüne girin ve BIOS UEFI/CSM ayarını bulun; bu ayarın UEFI olarak seçili olduğundan emin olun.

Sonrasında Settings > Security > Trusted Computing menüsüne girin. Burada Security Device Support seçeneğinin Enabled olduğundan ve aynı yerdeki AMD fTPM switch ayarının AMD CPU fTPM olarak seçili olduğundan emin olun.

Daha sonra Settings > Boot menüsüne girin. Burada önyükleme (boot) sırasında en üstte Windows Boot Manager olduğundan emin olun. Ayarları kaydedip sistemi yeniden başlatın ve BIOS arayüzüne tekrar girin.

Secure Boot seçeneğini Custom moda alın. Ardından hemen altında açılan Key Management menüsüne girin. Burada Delete all Secure Boot variables seçeneğine tıklayıp onay verin. Bu ayarların geçerli olması için.
sistemi yeniden başlatıp BIOS'a tekrar girin.

Sonrasında Secure Boot kısmına geri dönüp Key Management menüsüne tıklayın. Gelen menüde Enroll all Factory Default keys veya Provision Factory Default keys seçeneğine tıklayın ve uyarıya onay verin.

Tekrar Key Management menüsündeyken Enroll Efi Image seçeneğine tıklayın. Karşınıza disk seçim ekranı çıkacaktır. Burada kafa karışıklığı olmaması için sistemde ana disk dışında hiçbir diskin takılı olmaması daha mantıklıdır. Doğru diski seçince dosya seçme ekranı çıkacaktır; buradan sırasıyla EFI, Microsoft ve Boot klasörlerine girip bootmgfw.efi dosyasını seçin. Dosyayı seçip imzayı kaydetmeye onay verdikten sonra, F10 tuşuna basıp ayarları kaydederek sistemden çıkın.

Biraz uzun bir adım ama bu adımlardan sonra sorun çözülmez ise BIOS sürüm yükseltme veya düşürme düşünülebilir.

Hocam, tek çözümü BIOS'u yeni veya eski sürümüne güncellemek. Başka bir çözümü yok. Sorunu bu şekilde çözdüm çünkü BIOS ayarlarına hiçbir şekilde müdahale edemiyoruz. Yardım eden herkese teşekkürler.

Çözüm