21931

Deneyimli
Makaleler
1
Forumlarda açtığımız konular, mesajlar belki ömür boyu kalacak. 10 yıl sonra bakmak istediğinizde veya karşınıza çıktığınızda ne düşüneceksiniz? Düşünsenize hakkınızda bir konu açılıyor veya youtube de "bu kimdir, olay nasıl gelişti" diye video yapılıyor. Üstelik 10 yıl önce yazdığınız bir mesajdan günümüzde "şu an nerde, neler yapıyor" sorularının cevabını bulmak zor değil.

Neticesine gelecek olursak, forumların amacı belli. Eskiden böyle değildi, çoluk çocuğun elinde telefon olmadığı için forumlarda 20 yaş üstü saygılı adamlar takılıyordu. Şu an ki nesilin her şeye ulaşımı çok kolay. Bunu her zaman söylerim, yaş konusunda bir yere varılması gerekiyor. Burda her yaşı küçük olan kardeşlerime söz etmiyorum ama 13-15 yaşlarında ki ergenlerin ortalığı bir birine katması hiç normal değil.

Haklısın. Bu konuya bir çözüm getirilemedi. Forum kültürü öldü çünkü. Ölmek demek bu anlama geliyor. ChatGPT gelişiyle de şahsen ben pek kullanmamaya başladım yalan yok.

Daha 24 saat içinde olan olayları görmüşsündür. Genelde bu çocuk üyeler moderatör hayranı oluyor. Moderatör ne yazarsa destekliyorlar. Arap forumunda ben de yaşamıştım, gece 3'de konu açımları durduğunda ben de kendi konumu açtığımda bile yazan eden çok oluyordu.

Eski forum ve kanallar:
Eski forumları hatırlıyorum. AMD FX ve İntel K işlemcilere Overclock yapmaya çalışıyorduk. Sistem toplayan kişi çoktu ve sistem toplama işi az biliniyordu. O yüzden birisinin toplama bilgisayarı varsa hazır alınan zayıf bilgisayarların yanında uzay gemisi gücünde kalıyordu. Overclock yapmak manyak performans arttırıyordu. Darboğazları bile bununla örtüyorduk. Her forumun YouTube kanalında bir iki ayda bir sistem toplama videoları yada test videoları gelirdi.

Technopat (Prime zamanlar, Recep Baltaş'ın 6. vites tam gaz kanalı büyüttüğü vakitler) ve Teknoseyir (3 efsanenin olduğu vakitler) genel olarak kasa odaklı videolar çekerdi. Donanım Arşivi de Çin pazarından ürünleri veya ucuz ürünlerin testlerini yapardı. Yani ilk saydığım kanallar Bentley inceliyorsa Donanım Arşivi Egea incelemesi yapardı gibi düşün, tabi buna bağlı olarak iki taraf da güzel ekmek yediler bu işten. Donanım Haber, Youtube anlamında zayıftı ama arabadan tut ütüye kadar konular olurdu. Orası biraz daha kullanıcı yorumları kısmı gibiydi.

Şimdi forumlar ve kanallar:
Dünya üzerindeki en dandik SSD, PSU, en girişin de girişi anakartlar. Bunları da ballandıra ballandıra anlatırlar. Çünkü stokları bitiremezlerse bir daha kolay kolay o kanalla anlaşma yapılmaz. Bilen adam bu ne lan deyip küfür eder, bilmeden adam parasına ve ekran kartı modeline bakıp satın alır.

Forumlarında çocuklar biribirini asar keser, 40 yaşındaki yöneticiler de Google Adsense'den para kazanmak için trafik kasmaya çalışır. Üyeleri birbirini dikizler, sürü gibi birilerine saldırırlar. Arada bir yeni konulara bakarlar. Çoğu kişi de kopyala yapıştır öneri yapar.

10 senem geçti buralarda. Ben 2015 öncesini görmedim. 2006-2015 arası forumların konularına bakınca çok eğlenceli geliyor bana. FX serisine OC yapanlar, Athlon kullananlar, arabasına performans modifikasyon yaptırmak isteyenler yada X ürünü için genel konu altında kullanıcı yorumları..

Forum morum kalmadı usta 2019'da öldü 2020'de gömüldü. Buraya konu açıp yardım isteyenlerin de tamamen alakasız rastgele bu forumu bulmuş ve kayıt olup konu açmış kişiler olduğunu düşünmüyorum. Üyeler kendi aralarında konu açarak döndürüyorlar.

Bu mevzu sadece burada değil tüm forumlar için geçerli. Kamuoyu oluşturmak için idare eder bir yer daha çok 150-200 teknolojiyle ilgili kişinin birbiriyle fikir alışverişi yaptığı DC sunucusu whatsapp grubu gibi bir şey olarak görüyorum ben burayı.