ScorFy

Üyecik
Merhaba, 12. sınıf öğrencisiyim ve proje ödevi olarak "Fotoelektrik Olay" ile ilgili bir çalışma yapmam gerekiyor. Hocamız daha önce bu deneyi denediğini ancak başarılı bir sonuç alamadığını söyledi. Ben de hocamızın kullandığı metalin bu deney için uygun olmayabileceğini fark ettim. Deneyde demir, kurşun ve çinko gibi metaller ile 395 nm dalga boyunda bir UV ışık kaynağı kullanılmış. Ancak, deneyin başarılı olabilmesi için sodyum kullanmam gerektiğini düşünüyorum. Hocamızın elindeki ışık kaynağının, linkteki ürün olduğunu tahmin ediyorum. Üzerinde 68 LED’li ve 360-395 nm aralığında ışık yaydığı yazıyor. Elimizde bu ışık kaynağı ve diğer tüm ekipmanlar mevcut. Benim sorum şu: Bu ışık kaynağı ile sodyumdan elektron koparabilir miyim? Eğer koparabilirsem, bu gözlemlenebilir bir süreç olur mu yoksa uzun sürer mi?

Yaklaşık 600 TL’ye sodyum temin edebiliyorum. Sizce sodyum alıp denemek mi daha mantıklı olur, yoksa bir üniversiteden yardım alıp görüntü kaydı alarak sınıfta sunmak mı daha iyi bir seçenek olur?

Son düzenleme:
Merhaba, evet bu atomların iş fonksiyonları kullanılan UV kaynağında üretilen fotonların enerjilerinden büyük.
Işığın enerjisini E=hc/lambda (veya E = hf) formülünden hesaplayabilirsin. h planck sabiti, c ışık hızı ve lambda fotonun dalga boyu.

Şimdi fotoelektrik olaya gelirsek her metalin bir iş fonksiyonu vardır. Bu iş fonksiyonu metalden elektron koparmak için gereken minimum enerjidir. Kullandığınız 395 ve 360 nm ışık kaynaklarının sırasıyla enerjileri 3.14 ve 3.45 eV'dur. Aşağıda verdiğim kaynakta kullandığınız metallerin iş fonksiyonları bulunuyor. Bu tablolara bakarak hangilerini kullanacağını seçebilirsin. Diğer bir seçenek ise daha düşük nm'li UV kaynak almak olur.
Kaynkak:

Son düzenleme: