Ghosting dediğin şey zaten gecikme süresinin giderek yükselmesiyle gözlemlediğin bir görsel kusurdur. 0ms olmadığı sürece bir monitöre ghosting yok diyemezsin. Gözünle hissettiğin "yok"luk ile sayısal "yok"luk çok farklı şeyler. Birisi öznel, birisi nesnel.

Konu sahibi bilimsel keşif yapmayacak 0 ms olan monitörü icat etmeyecek profesyonel kameralarla bile çok zor gördüğün OLED'deki yüksek Hz ghosting teknik olarak var haklısın ne diyeyim? Arkadaş oyun oynayacak oyun oynayacak birisi için ghosting yok, bilimsel araştırma yapacaksan var.

Ghosting gerçek hayatta bile var motion blur da var kendi etrafında dön görürsün, gözünü hızlıca yatay çevir görürsün.

Konu sahibi bilimsel keşif yapmayacak 0 ms olan monitörü icat etmeyecek profesyonel kameralarla bile çok zor gördüğün OLED'deki yüksek Hz ghosting teknik olarak var haklısın ne diyeyim? Arkadaş oyun oynayacak oyun oynayacak birisi için ghosting yok, bilimsel araştırma yapacaksan var.
Bu mantıkla kağıt üstü bilgisi 1ms GtG olan monitörlerin incelemelerde 7ms çıkması da bilimsel bir şey lakin 7ms monitöre bakınca da ghosting yok diyebiliyor insanlar. Gözünle gördüğün ile sayısal verileri kıyaslamak anormal bir şey değil. "Ghosting yok" yanlış bir ifadedir ve ben de bunu düzelttim.

Sağda göremediğiniz sihirli bir ghost var dikkat edin çıkıp yemesin sizi. İyi akşamlar.
1757779846039.webp

G61SD OLED ile hiç gecikme yaşamadım ama motion clarity performansı konusunda emin değilim. TN panelle olduğu kadar hareketli düşmanı yakalamakta rahat edemedim. Dolayısıyla OLED'i tavsiye edemeyeceğim, belki alışkanlıklarımla ilgili bir şeydir.

IPS monitörünüzün gecikme değerlerinin iyi olduğunu düşünürsek ortalama 100 Hz kaybedip 5ms falan kazanırsınız. Ping bile sunucuya göre 30-60 arası değişirken bunun için monitör değiştirmeye değmez bence.

Gecikme değerini ölçünce 0.5ms çıkmadığı söyleniyor MPRT için maalesef hocam.

OLED, en dusuk gecikme suresi sunabilen panel turudur. Yenileme hizi ise MPRT'ye etki eder. MPRT ile gecikme suresinin sundugu hizmet ise farkli alanlara hitap ediyor. MPRT rekabetci oyunlarda farkini bariz hissettirirken gecikme suresi her kosulda hissettirir.

360 Hz bir monitor, normal kosullarda daha iyi MPRT gecikmesine sahip olur 280 Hz modele kiyasla (1000/Yenileme Hizi=MPRT formulu geregince).
O zaman 360 Hz OLED mi gerekir üstadım?
OLED ve türevi panelin yerini hiçbir panel alamaz, gecikme konularını kafaya takma.
Sadece online oyun oynuyorum.
OLED sadece gecikme hızı en düşük olmakla kalmıyor ayrıca (yüksek FPS'te) ghosting yok, hedefi daha iyi görürsünüz. Karanlıktaki hedefi de daha iyi görürsünüz backlit olmadığı için siyah kapkaranlık olur orada saklanan adam daha kolay görünür. Oyun zevkinin artacağını söylememe gerek yok zaten. Profesyonellerin OLED tercih etmemesi FPS için hem mainstream olmadığından hem de sponsorluklari oldugundandir aksi takdirde OLED, FPS için en iyi paneldir.
Ama Hz değeri düşük olacak negatif olmaz mı üstadım?
Panel IPS olduğu için tepki süresi ve siyah geçişleri OLED kadar net değil. Öte yandan OLED panellerde tepki süresi neredeyse anlık (0.03-0.1 ms civarı) ve gecikme genelde daha düşük. Özellikle FPS oynuyorsan, OLED'in verdiği “anında tepki” hissi IPS'e göre daha iyi hissettirir.

Ama yanma riski, parlaklık limiti gibi OLED'in kendine has dertleri de var. Ben şahsen input lag ve Motion clarity açısından OLED'i bir adım önde görüyorum. FPS odaklıysan 240 Hz OLED, 360 Hz IPS'ten daha iyi bir deneyim sunar sana. Tabii bütçene de bağlı bir durum.
Bana monitörüm nedense çok akıcı gelmiyor, anlık takılıyor hissi yaşıyorum yüksek Hz rağmen. Yani gecikme, tepki süresi Hz'den daha mı önemli?

Hala bu görsel için kaynak bekliyorum. 500 Hz QD-OLED'de olmayan motion clarity performansını hangi 240 Hz OLED sunuyormuş öğrenmiş olalım :D

1757782768938.webp

O zaman 360 Hz OLED mi gerekir üstadım?
Eğer görüntü kalitesi senin için önemliyse, tek başına geçmek için yeterli bir sebep. Evet, 360'tan 240'a düşüş hissiyatını hissedersin ama görüntü kalitesindeki değişimin yanında bir hiç olur bu hissiyat.

Hala bu görsel için kaynak bekliyorum. 500 Hz QD-OLED'de olmayan motion clarity performansını hangi 240 Hz OLED sunuyormuş öğrenmiş olalım :D

Eki Görüntüle 184624

Eğer görüntü kalitesi senin için önemliyse, tek başına geçmek için yeterli bir sebep. Evet, 360'tan 240'a düşüş hissiyatını hissedersin ama görüntü kalitesindeki değişimin yanında bir hiç olur bu hissiyat.

Aynı videoda shutter speed ayarlamasını kamerayı UFO ile hareket edecek şekilde düzenlediklerinde aşağıdaki görsel ortaya çıkıyor;

1757785194959.webp

Ve görsele bakacak olursak 360 Hz IPS olan PG27AQN'nin, 240 Hz OLED olan PG27AQDM'den daha iyi motion clarity performansı olduğunu görebiliyoruz.

Konudan bağımsız çoğu OLED modelde BFI teknolojisi yer almıyor. 360 Hz ve üzeri çoğu IPS modelde ise Backlight Strobing teknolojisi mevcut. Bu sebeple bu özelliğin aktifleştirildiği senaryoda ortadaki gibi bir motion clarity performansı alabiliyoruz.

OLED G6 için konuşayım, bu modelde BFI teknolojisi yok. AW2725DF modelinde de BFI teknolojisi yok. XG27AQDMG'de var lakin aktif edince parlaklığı 130cd'ye düşürüyor. OLED'lerde BFI olacaksa bile çok iyi optimize olmalı çünkü BFI/Backlight Strobing çoğunlukla parlaklığa etki eden bir teknoloji (Güncel BenQ monitörlerinde minimal veya hiç düşüş yok) olduğu için OLED'lerde barınması ekstra zor.

Ghosting gerçek hayatta bile var Motion blur da var kendi etrafında dön görürsün, gözünü hızlıca yatay çevir görürsün.

Kafam karıştı vallahi. :)

G61SD OLED ile hiç gecikme yaşamadım ama motion clarity performansı konusunda emin değilim. TN panelle olduğu kadar hareketli düşmanı yakalamakta rahat edemedim. Dolayısıyla OLED'i tavsiye edemeyeceğim, belki alışkanlıklarımla ilgili bir şeydir.
Neden edemediniz hocam, deniyor musunuz hala?

Eki Görüntüle 184624

Görüntü önemli ama gecikme de yaşamak istemiyorum. O zaman alacaksam mecbur 360 Hz OLED almak zorundayım, doğru mu anladım? O da çok tuzlu tabi. Bu ms mevzusu ne? O zaman benim monitörün yüksek galiba gerçekte.

Son düzenleyen: Moderatör: