Darth AMD

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Burdur
Öncelikle kendi deneyimimle sağladığım iki oyundan örnekler vereceğim. İkiside rezalet bir grafik motoruna sahip olduğunu belli ediyor.
İlk oyunumuz Nier Automata :

Zamanında anime havası verdiği ve grafikleri güzel diye almıştım. Dövüş mekaniklerine bile alışamadan oyunu terk ettim. 3. nesil i7 + GT 630M 2GB sistemte oynamıştım. Ne full ekran oynayabildim ne de performanslı biçimde. Ben oyunda koşma olduğunu öğrendiğim zaman 20 saati bir kenarda bırakmıştım. Şimdi yalan olmasın 7 FPS falan oynuyordum en düşük ayarlardaydı bu. 320×200 gibi bir çözünürlükte ise 14FPS alıyordum. Oyun düşük FPS üzerinde hareket bile sağlamıyor. 4790K + 1060 3GB sistemimde tekrar oynamayı denedim. Çok ucundan kurtarıyordu ancak sistem her yerde 60FPS yırtılmasız şekilde oynayışı destekliyordu. Oyun zaten 60FPS üstünü desteklemiyor. Hikayesini bile anlamadan tekrar yüzüne bakmadım. Hayatımın en iğrenç oyunu listesine iğrenç grafik motoru yüzünden girdi.

İkinci oyunumuz GTA IV:
Burada oyunu çok suçlamayacağım çünkü tek suçlu tembel Rockstar. Oyunun esas portu Xbox 360 üzerinde. Oyun Xbox 360 da native 720p 30fps sorunsuz çalışırken PS3e native 720p olarak bile geçiremediler. Zaten CDli PS3 oyunu olarak 1080p monitör desteği yok 1080i. Kendiniz PlayStation Store'dan satın alırsanız da yalnızca Ballad of Gay Tony gerçekten 30FPS çalışıyor. Peki Süleyman gidip niye PS3 oyununa sallamaya başladın diyeceksiniz , haklısınız. Olay PC portunun PS3 üzerinden yapılmış olması. PS3 sürümü zaten sorunlu şekilde Xbox 360 üzerinden sağlandı. Sorunlu bir şeyi daha sorunlu hale getirdiler. Oyun bilgisayar sürümünde 60FPS üstünde NPCler üzerinde takılmalar yaratıyor. Araç sürmek, motor kontrolleri , trafikte ki lambalara kadar etkiliyor. Monitörü kendiniz oyun dışı olacak şekilde 60Hz'e almazsanız oyun bazı yerlerde Vulkan API dahi kullanıyor olsanız 40FPS'lere anlık düşüş yapacaktır.
Sonuca gelicek olursak GTA IV'de düşük FPS'e bağlı bir tepki yok sadece midenizi bulandırır ve yüksek FPS oyunda hataya sebebiyet verir. Ancak Nier Automata'da FPS'e bağlı bir karakter tepkisi ve hızı mevcut. Kısacası Remake istiyoruz boşverin GTA VI'yı.

Ben PS3'ümü sattım ancak benim bir PlayStation hesabım vardı. GTA IV Complete Edition mevcut. Oynamak isteyen bana buradan ulaşsın çünkü ben daha oynayamam. Kesinlikle bir ücret talep etmeyeceğim korkuya lüzum yok.

Öncelikle kendi deneyimimle sağladığım iki oyundan örnekler vereceğim. İkisi de rezalet bir grafik motoruna sahip olduğunu belli ediyor.
İlk oyunumuz NieR:Automata:

Zamanında anime havası verdiği ve grafikleri güzel diye almıştım. Dövüş mekaniklerine bile alışamadan oyunu terk ettim. 3. nesil i7 + GT 630M 2 GB sistemte oynamıştım. Ne Full ekran oynayabildim ne de performanslı biçimde. Ben oyunda koşma olduğunu öğrendiğim zaman 20 saati bir kenarda bırakmıştım. Şimdi yalan olmasın 7 FPS falan oynuyordum en düşük ayarlardaydı bu. 320×200 gibi bir çözünürlükte ise 14FPS alıyordum. Oyun düşük FPS üzerinde hareket bile sağlamıyor. 4790K + 1060 3GB sistemimde tekrar oynamayı denedim. Çok ucundan kurtarıyordu ancak sistem her yerde 60FPS yırtılmasız şekilde oynayışı destekliyordu. Oyun zaten 60FPS üstünü desteklemiyor. Hikayesini bile anlamadan tekrar yüzüne bakmadım. Hayatımın en iğrenç oyunu listesine iğrenç grafik motoru yüzünden girdi.

İkinci oyunumuz GTA IV:
Burada oyunu çok suçlamayacağım çünkü tek suçlu tembel Rockstar. Oyunun esas portu Xbox 360 üzerinde. Oyun Xbox 360 da native 720p 30FPS sorunsuz çalışırken PS3'e native 720p olarak bile geçiremediler. Zaten cdli PS3 oyunu olarak 1080p monitör desteği yok 1080i. Kendiniz PlayStation Store'dan satın alırsanız da yalnızca ballad of gay tony gerçekten 30FPS çalışıyor. Peki Süleyman gidip niye PS3 oyununa sallamaya başladın diyeceksiniz, haklısınız. Olay PC portunun PS3 üzerinden yapılmış olması. PS3 sürümü zaten sorunlu şekilde Xbox 360 üzerinden sağlandı. Sorunlu bir şeyi daha sorunlu hale getirdiler. Oyun bilgisayar sürümünde 60FPS üstünde NPC'ler üzerinde takılmalar yaratıyor. Araç sürmek, motor kontrolleri, trafikte ki lambalara kadar etkiliyor. Monitörü kendiniz oyun dışı olacak şekilde 60Hz'e almazsanız oyun bazı yerlerde Vulkan API dahi kullanıyor olsanız 40FPS'lere anlık düşüş yapacaktır.
Sonuca gelecek olursak GTA IV'de düşük FPS'e bağlı bir tepki yok sadece midenizi bulandırır ve yüksek FPS oyunda hataya sebebiyet verir. Ancak NieR:Automata'da FPS'e bağlı bir karakter tepkisi ve hızı mevcut. Kısacası remake istiyoruz boş verin GTA VI'yı.

Ben PS3'ümü sattım ancak benim bir PlayStation hesabım vardı. GTA IV Complete Edition mevcut. Oynamak isteyen bana buradan ulaşsın çünkü ben daha oynayamam. Kesinlikle bir ücret talep etmeyeceğim korkuya lüzum yok.

Oynadığınız oyunlarla ilgili yaşadığınız FPS'e bağlı tepki süresi sorunları için bazı öneriler sunmak isterim. Performansı artırmak ve daha iyi bir deneyim sağlamak için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:

1. donanım yükseltmesi​

• grafik kartı yükseltmesi: mevcut sisteminizi bir GTX 1060 veya daha güçlü bir grafik kartı ile yükseltmeyi düşünün. Bu, grafik performansını artırabilir.
  • RAM kontrolü: oyunlar için yeterli RAM olduğundan emin olun. En az 8 GB RAM önerilir.

2. oyun ayarlarının optimize edilmesi​

• çözünürlük düşürme: oyun içi çözünürlüğü daha düşük bir seviyeye (örneğin, 1280x720) ayarlayın.
  • grafik ayarlarını düşürme: tüm grafik ayarlarını "düşük" veya "orta" seviyeye düşürün. Gölgelendirme ve efektleri kapatmayı deneyin.

3. sürücü güncellemeleri​

• grafik sürücülerini güncelleyin: NVIDIA veya AMD'nin resmi web sitesinden en son sürücüleri indirip kurun.
  • anakart sürücülerini güncelleyin: anakartınızın chipset sürücülerini güncelleyerek performansı artırabilirsiniz.

4. oyun içi ayarlar​

• FPS limitleme: FPS limitleyici kullanarak 60 FPS'ye sabitleyin. Bu, daha akıcı bir deneyim sağlayabilir.
  • V-Sync ayarları: V-Sync'i etkinleştirin veya devre dışı bırakın, hangisinin daha iyi performans sağladığını deneyerek kontrol edin.

5. sistemi optimize etme​

• arka planda açık uygulamaları kapatın: oyun oynarken gereksiz uygulamaları kapatarak işlemci ve bellek kullanımı düşürün.
  • disk temizleme: disk temizleme aracı kullanarak gereksiz dosyaları silin ve disk birleştirmesi yapın (HDD kullanıyorsanız).

6. diğer oyun platformları​

- farklı platformlarda deneme: eğer mümkünse oyunun farklı platformlarda (örneğin, konsol) daha iyi çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

7. topluluk forumları ve modlar​

• mod kullanımı: oyunun performansını artırmak için topluluk tarafından geliştirilen modlar (özellikle GTA IV için) araştırabilirsiniz.
  • destek forumları: oyunla ilgili sorunlarınız için forumlarda sorunuzu paylaşarak, deneyimlerini sunacak diğer oyunculardan destek alabilirsiniz.

Bu adımları izleyerek yaşadığınız düşük FPS ve tepki süresi sorunlarını azaltmaya çalışabilirsiniz. Sorun devam ederse, daha fazla teknik detay almayı deneyebilirsiniz.