10 yil once izledigim High School DxD'nin 4 sezonunun tamami aklimda. Oppai Dragon Issei'nin repliklerini bile hatirliyorum. Ama daha gecen yil izledigim Frieren'in ancak konusu eh iste diye aklimda kaldi. Iki yil icinde tamamini unuturum. Oyle ahim sahim sayilabilecek bir yonu yok. Akilda kalici bir senaryo, ince gondermeler, ozgunluk, ince espri yok. Her yonu ile vasat.

Gelmiş geçmiş en iyi anime mi diye sorarsanız değil ama 4 bölüm izledim çok sıkıcı demek haksızlık olur. Animenin neden bu kadar puan aldığını anlamak da zor değil. Herkese hitap edebilecek bir yapısı var. Ayrıca her sene çıkan sıradan animelerden de olmadığı bariz belli. Top 100'de birinci diye bu kadar yerden yere vurmanızın anlamı yok. İlk sırayı hak edip etmediği başka konu animeye 4 bölüm izleyip çok sıkıcı, sıradan, hiçbir özelliği yok, aklımda bile kalmadı, vasat gibi yorumları da "ben marjinalim" edasıyla yazıldığını düşünüyorum.

Bence Frieren’in bu kadar övülmesinin temel sebebi, insanların son dönemde daha sakin ve duygusal tempolu animelere ihtiyaç duyması. Yoğun aksiyon ya da karmaşık hikâyeler yerine, içsel yolculuklara odaklanan, ‘chill’ yapımlara yönelim arttı. Frieren de bu boşluğu başarılı şekilde dolduruyor. Elbette herkesin tarzı farklı ama bu kadar konuşulmasının arkasında duygusal dinginlik arayışı olduğunu düşünüyorum.

Slice of Life tarzı ilerleyen bir anime. Ayrıca oldukça monoton ilerliyor. Herkese göre değil kesinlikle (özellikle DEHB'lilere :D). Ama insanların neden sevdiğini de anlamamış değilim. Güzel karakterler, güzel evren, öyle shounen seriler kadar iliğinize kadar hissettirmese de güzel bir amaç ve top tier animasyonlar. Genel izleyiciye oldukça hitap ediyor. Şahsen bana kalırsa güzel anime.

Ama bana kalırsa gene de biraz overrated. Myanimelistte 9.3 puanla en iyi anime unvanını alacak kadar iyi değil bence. He FMA:B'un hak ettiğine dair de bayağı şüphelerim var fakat Frieren'de biraz netim. Bana kalırsa en iyi anime diye bir şey olmasada en iyi anime olsa en az ses çıkaracağım anime Evangelion.

Zevktir, renktir tartışılmaz. Şayet ben beğenerek izlemiştim animeyi. Sakin ve kafa yormayan bir yapısı var ki insanların sevmesinin sebebi bu. 7'sinde ne ise 70'inde de o muhabbeti de kötü bir şey değil bence. Stabillik ve kaliteyi korumak da büyük başarı. Top 1 almasını ben de doğru bulmuyorum ama bu normaldir bu tarz sektörlerde. Bazı animeler bazı insanları çekmiyor. Ben aşırı drama katlanamam mesela. Kimisi çok sever. Ya da kişisel bir örnek FMA nın top 1 almasının nedenini anlıyorum hak veriyorum ama ben bayılarak izlemedim FMA yı. Zevk işte. Ya da o anki psikolojinize bağlı.