Not: Bu makale sadece eğitim ve simülasyonlarda kullanılması amacıyla yazılmıştır.

Herkese merhabalar, bu makalem havacılığa meraklı olanlar için olacak. Bu makalemde FSX, MSFS veya P3D (Prepar3D)'de bir 777ERX nasıl çalıştırılır onu öğreteceğim. Hiçbir sürprizbozanı tamamen okumadan uygulamayın, eğer eklentinizde veya simülasyonunuzda bir hata meydana gelirse tarafım veya Techolay sorumlu değildir! Ayrıca ben burada sadece uçağı nasıl çalıştıracağınızı öğrettim, yani kontrolleri öğretmedim. Kolay gelsin!

Uçağı çalıştırmaya başlamak için uçağa küçük de olsa illa ki bir elektrik kaynağı vermeliyiz. Bu yüzden overhead panelde, sol kolonun üst tarafında "ELECTRICAL" kısmında bulunan "BATTERY" isimli düğmemizi "ON" pozisyonuna getirelim.

1704206384631.webp
777 güce çok aç olan bir uçaktır. Bataryayı açmak uçağı ve motorları çalıştırmak için yeterli güç sağlamaz ancak APU isimli harici bir güç ünitesini çalıştırmaya yetecek kadar güç sağlar. APU, uçağın arka kısmında bulunan küçük bir motordur ve uçağın sistemlerine yetecek kadar güç sağlar. Açılımı"Auxiliary Power Unit"'dir. Batarya düğmesinin yanında bulunan APU kontrol kısmını ilk önce "ON" pozisyonuna, sonrasında "START" pozisyonuna getirelim.

1704208562567.webp

"START" pozisyonuna geçtiği anda "ON" pozisyonuna atacaktır kendisini, bu normale işarettir. Şimdi APU'nun başlamasını beklemeliyiz. Biraz uzun sürebilir. Eğer bütün ekranlarımız geldiyse APU'muz açık duruma gelmiştir.
Dünyanın düz olmadığını biliyoruz, bu yüzden de uçakların ne tarafa baktığını, yukarı mı, aşağı mı baktığını ve uçağın hangi konumda olduğunu IRS ayarlıyor ve ekranlara yansıtıyor. Bunun için ilk önce "ADIRU" düğmesini on pozisyonuna getirmeliyiz.

1704208677054.webp

Ardından FMC (Flight Management Computer)'a gelip IRS konumunu girmeliyiz. Sırasıyla şunlara basıyoruz:

1704208885816.webp

1704208924095.webp

1704208962702.webp
Bunun zaten yolcular için ne kadar hayati önem taşıdığını biliyorsunuz :)

1704209082834.webp

Sadece siyah kapağı kapatmanız yeterli, otomatik olarak "ARMED" pozisyonuna gelecektir.
1704209121795.webp

Bunu "ON" pozisyonuna getireceksiniz.
1704209188574.webp

Bu küçük düğmeye basılı tutacaksınız, ışıklar ve ses geldiğinde bırakacaksınız. Eğer buga girer ve tuş bırakılmazsa farenin sağ tuşuyla tıklayın.
1704209214904.webp

Bu ışık pilotun uçakta olduğunu ve uçağın kontrolünün pilotlarda olduğunu belirtir.
1704209242516.webp

Buradaki ayarı eğer C harfine doğru çevirirseniz kabini soğutur, W harfine doğru çevirirseniz kabini ısıtırsınız (C = Cold, W = Warm. Cold = Soğuk, Warm = Ilık, yakmayacak derecede sıcak).
1704209270623.webp

Uçağın Çevresel Kontrol Sistemi PACK düzeneği, havayı uçak basınç kabına (kabin) girmeye zorlar. Basınçlandırma Kontrol Sistemi, güvenli bir kabin irtifası sağlar. Bu, yolcuların ve mürettebatın tam kan doygunluğunu kolaylaştırmak için yeterli basınçta yeterli oksijen bulunmasını sağlamayı amaçlar. PACK'in açılımı: Pneumatic Air Cycle Kit'dir.
1704209381662.webp

Bunları kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Üstündekiler ise koltuk ısıtıcılarıdır.

Normalde buraya kadar geldiyseniz FMC'yi doldurarak devam etmelisiniz, ancak FMC doldurmak aşırı karışık bir iştir ve doldurmak için de bir uçuş planı gerekir. O yüzden bu rehberimde onu anlatmayacağım, FMC olmadan da uçabilirsiniz. Şimdi uçağımızın kapılarını kapatmamız gerek, PMDG'de bunu FMC'den halledebiliriz.

İlk öncelikle FMC'deki "MENU" adlı butona tıklıyoruz, ardından "FS ACTIONS" kısmından "DOORS" kısmına geliyoruz ve tüm kapıların kapalı olduğundan emin oluyoruz.

Hidrolik sistemler, genellikle iniş takımlarını çalıştırmak, uçuş kontrollerini hareket ettirmek ve bazı durumlarda kargo kapılarını açmak gibi görevleri yerine getirir. İlk öncelikle 1 numaralı düğmeyi "AUTO" konumuna getirip altındaki "FAULT" ışığının kaybolmasını bekliyoruz. Ardından sırasıyla düğmelere devam ediyoruz, not düşeyim, burada hiçbirini "ON" konumuna değil, "AUTO" konumuna getirmeliyiz.

1704291657625.webp
1704292030367.webp

Not: hepsindeki "PRESS" yazısının kaybolduğundan emin olun, sadece 6 numaralıdaki kaybolmayacaktır. (Siz de kaybolabilir de, tamamen yakıtın miktarına bağlı bir durum)
Bu ışıklar, uçağın motorunun çalışıp kısa vaadede hareket etmeye başlayacağını belirtmek ve olası bir kazayı önlemek için kullanılır.

1704292216485.webp
1704292700505.webp

Motoru başlatmak için hem burayı, hem de

1704292752670.webp

burayı kullanacağız. İlk öncelikle ilk resimdeki EEC MODE kısmındaki L ve R harflerinin altındaki düğmelerde "NORM" yazdığından ve autostart düğmesinin üzerinde "ON" ışığının yandığını görmeliyiz. Eğer yanmıyorsa bile düğmeye tıklayarak biz açmalıyız. İlk öncelikle 1. resimde bulunan START kısmındaki R harfinin altındaki düğmeyi start pozisyonuna getiriyoruz. Yaptıktan hemen sonra vakit kaybetmeden 2. resimdeki sağdaki anahtarı yukarı kaldırıyoruz. Bunları soldaki anahtarlar/düğmeler için de yapıyoruz.
1704294278613.webp

Şu küçük kol var ya 128.300 yazısının üzerindeki, onu düz konuma getirdiğinizde park frenlerini bırakmış, dik konuma getirirseniz park frenlerini açmış olursunuz.

Evet arkadaşlar, işlemlerimiz bu kadardı. Şimdi sadece gaz vermek kaldı.

1704294986867.webp

Şuradaki büyük kolu ileri iterek motorlara güç verebilirsiniz. Kalkıştaki sinir bozucu alarm sesini önlemek için:

1704295510606.webp

1704295536113.webp

1704295556682.webp

1704295572854.webp

Sırasıyla bunlara bastıktan sonra tuşlardan sadece 0 yazıp şu düğmeye basıyoruz:

1704295622464.webp

En son hali şu şekilde gözükmeli:

1704295647695.webp

Sonrasında MENU adlı butona basarak geri menüye dönebiliriz. Not: bu ayar, uçağınızdaki bütün uyarı seslerini devre dışı bırakacaktır.

İyi uçuşlar!

Dosya Ekleri

• 1704294039711.webp
    1704294039711.webp
    48,8 KB · Görüntüleme: 110
Son düzenleyen: Moderatör:
Elinize sağlık ama çok olmamış gibi. Yani çoğu şeyi atlamışsınız birazcık hop diye çalıştıralım gibisinden olmuş ve bu tarz şeyler bence rehber formatında verilecek kadar kısa değil hem de karışık duruyor. Biraz düzenlense, biraz detaylandırılsa güzel yine de.

Elinize sağlık ama çok olmamış gibi. Yani çoğu şeyi atlamışsınız birazcık hop diye çalıştıralım gibisinden olmuş ve bu tarz şeyler bence rehber formatında verilecek kadar kısa değil hem de karışık duruyor. Biraz düzenlense, biraz detaylandırılsa güzel yine de.

Biliyorum tabii ki de, ancak bunu yapmak için yapmayı sevenler bile var. Bu rehberi yazma amacım o yüzdendi. İnsanlar simülasyonlardan korkuyorlar. Normalde zibilyon tane checklist var ben de biliyorum ancak düzenlemeye çok gerek yok bence.

Biliyorum tabii ki de, ancak bunu yapmak için yapmayı sevenler bile var. Bu rehberi yazma amacım o yüzdendi. İnsanlar simülasyonlardan korkuyorlar. Normalde zibilyon tane checklist var ben de biliyorum ancak düzenlemeye çok gerek yok bence.
Simülasyonlardan korkan kişiler zaten hiç indirmiyor bile, ilgililer için ise böyle basitleştirilmiş kaynaklar eğer özellikle bazı kısımların atlandığı belirtilmediyse bence zarar.

Simülasyonlardan korkan kişiler zaten hiç indirmiyor bile, ilgililer için ise böyle basitleştirilmiş kaynaklar eğer özellikle bazı kısımların atlandığı belirtilmediyse bence zarar.

Zaten 1 günde falan hazırladım rehberi, çok uğraşmadım. Teşekkürler görüşün için. Neleri eklemeliyim peki sence?

Zaten 1 günde falan hazırladım rehberi, çok uğraşmadım. Teşekkürler görüşün için. Neleri eklemeliyim peki sence?
Eklenmesi gereken şeyler yaz yaz bitmez zaten o yüzden bir konuda bunları anlatmak şimdilik çok mantıklı gelmiyor konu tam olsaydı sayfa çok uzun olacaktı. Türkçe video kaynaklarının az olmasına bakarsak belki işlemleri uygulayıp video paylaşmak daha mantıklı olurdu.

Ufak bir düzeltme yapayım. Konuda APU'yu açtık ama kapamayı unuttuk 😄 Bir de gösterdiğiniz tuş TCAS'i açmaz sadece ND'de uçakların gözükmesini sağlar bu da sadece TCAS açıksa olur. Gördüğünüz gibi sizin fotoğrafınızda EICAS'ta TCAS OFF yazıyor çünkü açmamışsınız.

Eklenmesi gereken şeyler yaz yaz bitmez zaten o yüzden bir konuda bunları anlatmak şimdilik çok mantıklı gelmiyor sayfa çok uzun olacaktır. Belki işlemleri uygulayıp video paylaşmak daha mantıklı olurdu.

Sesimi paylaşmak istemedim :(

Ufak bir düzeltme yapayım. Konuda APU'yu açtık ama kapamayı unuttuk 😄

Olası bir motor kaybında APU'yu açmak ile vakit kaybetmemek için falan filan. Çok da önemi yok zaten. APU Inflight işte 😃

Bir de gösterdiğiniz tuş TCAS'i açmaz sadece ND'de uçakların gözükmesini sağlar bu da sadece TCAS açıksa olur. Gördüğünüz gibi sizin fotoğrafınızda EICAS'ta TCAS OFF yazıyor çünkü açmamışsınız.

777'de yeniyim, daha çok A321 ve 737 konusunda bilgiliyim, özür dilerim. O kısmı siliyorum.

Merak ettim: Kaç saatiniz var, kendinizi nasıl geliştiriyorsunuz uçaklar konusunda?

Saatim yok hocam çünkü Steam Edition oynamıyorum ancak en az 500-600 saatim vardır. Airbus A321 cold & dark'tan ready to taxi / t.o. pozisyonuna kadar getirmeyi BAA Training adlı youtube kanalından öğrendim. Boeing'de ise Youtube'da bir sürü kaynak var ancak ben şu videodan öğrendim:

Burada motorları çalıştırmıyor, onu da şu shorts'dan öğrendim:

Sadece sonundaki kısmı kullandım motorları çalıştırmak için. Ve duyduğum her şeyi araştırdım. Çocukluğumdan beridir pilotluğa meraklıyım zaten hocam. Her gün PFPX ile uçuş planlayıp uçuş yapıyorum.

B777 rehberi yazmamın sebebi ise her Boeing'in neredeyse aynı şekilde çalıştırılmasıydı, sizin sayenizde biraz daha öğrenmiş oldum 😄

@Yılmaz neye üzüldünüz ki?

...

Burada motorları çalıştırmıyor, onu da şu shorts'dan öğrendim:

Sadece sonundaki kısmı kullandım motorları çalıştırmak için. Ve duyduğum her şeyi araştırdım. Çocukluğumdan beridir pilotluğa meraklıyım zaten hocam. Her gün PFPX ile uçuş planlayıp uçuş yapıyorum.

Hocam yani böyle karışık videolar izlemek yerine direkt PMDG'nin içinde gelen FCOM, FCTM, QRH gibi dokümanları okusanız çok daha bilgili olursunuz. Ayrıca tavsiyem belli ki ingilizceniz de var: YouTube'da flightdeck2sim, 737NGDriver gibi gerçek pilotların güzel bilgilendirici içerikleri var yine o kaynaklardan referans göstererek tecrübeleriyle bilgi veriyorlar bu tarz videolardan çok daha faydalı.

Hocam yani böyle karışık videolar izlemek yerine direkt PMDG'nin içinde gelen FCOM, FCTM, QRH gibi dokümanları okusanız çok daha bilgili olursunuz. Ayrıca tavsiyem belli ki ingilizceniz de var: YouTube'da flightdeck2sim, 737NGDriver gibi gerçek pilotların güzel bilgilendirici içerikleri var yine o kaynaklardan referans göstererek tecrübeleriyle bilgi veriyorlar bu tarz videolardan çok daha faydalı.

PMDG'nin FSX kopyaları artık dağıtılmadığı için crack indirdim. Dokümanların nerede olduğunu bilmiyorum. Ve kanallar için çok sağolun hocam :D

Moderatörler ban atmayın lütfen.
PMDG'nin FSX kopyaları artık dağıtılmadığı için...