Uzak durmak en iyisi. Biraz daha araştırma ile daha güvenilir kaynaklar bulabilirsiniz.

Orjinal ürünler bile güvenilir olmayabilir korsanına tabiki de güvenilmez. Ekledikleri arka kapılar, zararlı kodlar o gün bir şey yapmaz bir gün belki 1 yıl sonra saldırgan aktif eder ve indirip yükleyen herkesin içinden geçer. Bir sürü örneği yaşandı bunun.

Ben Illustrator ve Photoshop kullanıyorum, internete bağlanmadan kullandığım sürece sıkıntı olmuyor. Alternatifler de maalesef olmuyor okulla illa bu program dediklerinde başka program kabul etmiyorlar.

Binanın girişinde Atatürk köşesi, koridorda vizyon misyon panosu, duvarda geleceği inşa ediyoruz afişi. Ama konu öğrencinin mesleğini icra edeceği yazılıma gelince sus pus sessizlik. Adobe mu lazım. Autodesk mi? Avid mi? Herkes yere bakıyor, çay karıştırma sesi geliyor.

Koskoca okul, ders planında uygulamalı eğitim yazıyor ama uygulamanın kendisi hayali. Lisanslı program sorunca biz teorik anlatıyoruz deniyor. Evet, After Effects teorisi. Render almadan Motion design. Graph felsefesi, Timeline'sız.

Binanın girişinde Atatürk köşesi, koridorda vizyon misyon panosu, duvarda geleceği inşa ediyoruz afişi. Ama konu öğrencinin mesleğini icra edeceği yazılıma gelince sus pus sessizlik. Adobe mu lazım. Autodesk mi? Avid mi? Herkes yere bakıyor, çay karıştırma sesi geliyor.

Koskoca okul, ders planında uygulamalı eğitim yazıyor ama uygulamanın kendisi hayali. Lisanslı program sorunca biz teorik anlatıyoruz deniyor. Evet, After Effects teorisi. Render almadan Motion design. Graph felsefesi, Timeline'sız.
Bizim zamanımızda da öyleydi. Tasarımcıların kullandığı çok bilinmeyen bir site vardı oradan indirip kullanıyorduk. Genel olarak temizdi. Zaten o riski de göze alıyorduk. En son 3 yıl önce indirdim miner virüsü bulaştı. Bütün İSO'ları virüslemişler. Eskisi gibi düzgün setup bulmazsınız artık samanlıkta iğne. Fakat eğitim için lisansları var bu firmaların onlardan yararlanılabilinir.

Ve tasarım işleri asla teorik öğrenilemez mutlaka pratik gerektirir.

Ve tasarım işleri asla teorik öğrenilemez mutlaka pratik gerektirir.

Kanka olay tam olarak bu zaten. Tasarım dediğin şey teorik anlatılmaz, teoriyle desteklenir. Kimse golden Ratio'nun tarihsel gelişimi dinleyerek tasarımcı olmuyor. O teori, pratiğin üstüne dökülünce anlam kazanıyor. Yoksa PowerPoint'te Grid sistemi anlatmak, yüzmeyi tahtada kulaç çizerek öğretmek gibi bir şey.

Benim dalga geçtiğim nokta da burası. Okul uygulamalı tasarım dersi diyor ama uygulama yok. Lisanslı yazılım yok. Mouse eline değmeden tasarım öğretilmeye çalışılıyor. Tasarım refleks işi, göz işi, el işi. Yanlış yapacaksın, bozup yeniden yapacaksın, render alırken söveceksin. Bunlar olmadan ders olmuyor.