orlev 1

Becerikli
Selam herkese,
Son zamanlarda forumda veya Twitter’da ne zaman futbola baksam herkesin ağzında tek bir kelime var: Çöp.

Abi ne ara bu kadar acımasız olduk, anlamıyorum. Geçen sene takımı sırtlayan, şampiyon yapan adam bu sezon 3 maç kötü oynuyor; hop, anında "halı sahaya bile alınmaz, tam bir çöp" ilan ediliyor. Milyon euroluk adamlar iki haftada gözümüzde çöp tenekesine dönüyor.

Bence biz bu işi biraz bilgisayar oyunuyla karıştırdık. FIFA’da, FM’de beğenmediğimiz oyuncuyu tek tıkla satmaya alıştık ya, gerçek hayattaki futbolcuları da robot sanıyoruz. Bu adamların da sakatlığı var, morali var, ailevi derdi var, formsuz dönemi var. İnsan olduklarını tamamen unuttuk. Sosyal medyada uzun uzun taktik analiz kasacağına, adamın altına büyük harflerle "ÇÖP" yazıp beğeni toplamak da işin kolayı oldu tabii.

Ama beyler, dürüst olalım; bu işin artık bir yerde sonlandırılması lazım.
Bu toksik kültür hem oyuncuları ruhsal olarak bitiriyor hem de bizim futbol keyfimizi baltalıyor. Eleştirmek en doğal hakkımız, parasını verip izliyoruz eyvallah ama eleştirinin de bir seviyesi, bir kalitesi olmalı. Her kötü performansa "çöp" damgası vurup oyuncu harcamaktan vazgeçmeliyiz artık.

Siz ne diyorsunuz bu işe? Gerçekten her kötü oynayan adam direkt çöp mü, yoksa bizim sabrımız ve taraftarlık kültürümüz mü bitti?

Twitter'a bakmaya gerek yok. Burada futbolcuya çöp diyen görmedim. Yapılan transfere çöp diyen gördüm. Fenerbahçe mesela yarın bir gün Allah'ın Küçükçekmece Sinopspor'undan 35 yaşına gelmiş, hiçbir katkısı olmayan adamı transfer etse buna sence de çöp denilmez mi?

Bir futbolcuya çöp denmesi beni rahatsız etmez şahsen. Öte yandan büyük camialarda bunlar gayet normal şeyler. Milyonlarca dolar para alan bir futbolcunun saçma sapan bahane üretme hakkı yok. Bu futbolcuları asgari ücret ile ay geçirmeye çalışan taraftar destekliyor yanlış anlamayın. Bu taraftarın aldığı formayla maaşını alan bir adam gelip de moralim bozuk diyerek kötü performans sergileyemez.

Twitter'a bakmaya gerek yok. Burada futbolcuya çöp diyen görmedim. Yapılan transfere çöp diyen gördüm. Fenerbahçe mesela yarın bir gün Allah'ın Küçükçekmece Sinopspor'undan 35 yaşına gelmiş, hiçbir katkısı olmayan adamı transfer etse buna sence de çöp denilmez mi?
Sen görmemiş olabilirsin ama ben gördüm. Transferi yapanlar ile oyuncunun "çöp" ilan edilmesinin ne alakası var şimdi? Transfer ekibine kızabilirsiniz, orası ayrı. Ancak bir oyuncuya "çöp" denmesi için illa yeni transfer olmasına gerek yok ki. İki maç kötü oynasın, beş maç iyi oynadığı karşılaşmalar anında görmezden geliniyor.

Bir futbolcuya çöp denmesi beni rahatsız etmez şahsen. Öte yandan büyük camialarda bunlar gayet normal şeyler. Milyonlarca dolar para alan bir futbolcunun saçma sapan bahane üretme hakkı yok. Bu futbolcuları asgari ücret ile ay geçirmeye çalışan taraftar destekliyor yanlış anlamayın. Bu taraftarın aldığı formayla maaşını alan bir adam gelip de moralim bozuk diyerek kötü performans sergileyemez.
İşte tam olarak bunu anlatmaya çalışıyorum. Banka hesabında milyonlar olması, bir futbolcuyu ailesindeki hastalıklardan, boşanmadan, evlat acısından ya da klinik depresyondan korumuyor. Para fiziksel ihtiyaçları çözer ama mental sorunları çözmez. Sanki parayı alınca insan olmaktan çıkıp robota dönüşüyorlar gibi düşünmek çok acımasızca.

İşte tam olarak bunu anlatmaya çalışıyorum. Banka hesabında milyonlar olması, bir futbolcuyu ailesindeki hastalıklardan, boşanmadan, evlat acısından ya da klinik depresyondan korumuyor. Para fiziksel ihtiyaçları çözer ama mental sorunları çözmez. Sanki parayı alınca insan olmaktan çıkıp robota dönüşüyorlar gibi düşünmek çok acımasızca.
Bugün asgari ücret ile bir işte çalışsanız ve işinizi düzgün şekilde yapmasanız 2. gününde sebebine bakılmaksızın işten atılırsınız. Kulüpler kendi sorunuyla boğuşan futbolcuların rehabilitasyon merkezi değil. Sorun ne olursa olsun elbette ki bunun bir karşılığı olmalı.

Bugün asgari ücret ile bir işte çalışsanız ve işinizi düzgün şekilde yapmasanız 2. gününde sebebine bakılmaksızın işten atılırsınız. Kulüpler kendi sorunuyla boğuşan futbolcuların rehabilitasyon merkezi değil. Sorun ne olursa olsun elbette ki bunun bir karşılığı olmalı.
Futboldaki kontrat hukuku ve finansal gerçekler asgari ücret sistemine benzemez. Kulübün milyon eurolar yatırdığı bir oyuncuyu ilk formsuzluğunda "çöp" ilan edip sokağa atmak kulübün kendi parasına ve geleceğine ihanetidir; oyuncuyu kazanmaya çalışmak hayırseverlik değil, profesyonel bir yatırım yönetimidir.

Futboldaki kontrat hukuku ve finansal gerçekler asgari ücret sistemine benzemez. Kulübün milyon eurolar yatırdığı bir oyuncuyu ilk formsuzluğunda "çöp" ilan edip sokağa atmak kulübün kendi parasına ve geleceğine ihanetidir; oyuncuyu kazanmaya çalışmak hayırseverlik değil, profesyonel bir yatırım yönetimidir.
Zaten çöp ilan eden yönetim değil taraftar sizin de konuyu açtığınız üzere. Oyuncunun taraftar baskısını hissetmesi ile kulüp ne alaka onu anlayamadım.

Zaten çöp ilan eden yönetim değil taraftar sizin de konuyu açtığınız üzere. Oyuncunun taraftar baskısını hissetmesi ile kulüp ne alaka onu anlayamadım.
Taraftarın "çöp" baskısıyla kendi oyuncusunu değersizleştirmesi, kulübün yatırımlarından zarar etmesine ve oyuncuların piyasa değerinin düşmesine neden oluyor. Taraftar baskısı nedeniyle özgüveni biten veya linç edilen oyuncuların performansı, kulübün başarısını ve finansal kaynaklarını doğrudan etkiliyor.