yaisen1

Gelişen
Merhaba arkadaşlar, RAM'lerim 3600MHz fakat BIOS'ta 2133MHz civarı çalışıyor ne denediysem olmadı ve her seferinde American Express hatası verip BIOS'a yolluyordu. Bugün bir kullanıcı ile çözmeye çalışırken RAM'lerimin takılma sırasını sordu ve ben soldan sağa 1. ve 3. slota takmıştım(A1, B1) fakat arkadaş dedi ki yeni anakartlarda hep sağdan 1. ve 3. slotlara takılıyor(A2, b2) ondan olabilir dedi, ne kadar doğru bu olay? Kendi anakart'ımın kılavuzunda öyle diyormuş fakat şimdi çıkarıp tekrar takmaya korkuyorum.

CPU-Z sonucu: https://valid.x86.fr/z2f0pw

Anakart marka ve modelin nedir? Sitesinde nasıl takmanız gerektiğini belirtir.
Genellikle dual bellek için 2. ve 4. slotlara takmak daha idealdir.

Spesifik bir şey belirtmemişler veya ben göremedim. Ama anakart'ın görseline bakınca renklere göre takabilirsiniz. Yani önce siyah renkli slotlara takın. Bu da 1. ve 3. slotlar oluyor. Sorun yaşarsanız sonra gri slotları deneyin.

2025-04-11_15-26.webp

Yine sorun yaşarsanız bellekler de kit olarak alınmadıysa uyumsuzluk sorunu olabilir. CPU-Z uygulamasından iki belleğin de görsellerini paylaşın.

Ayrıca BIOS ayarları vb. için indirmek isterseniz İngilizce PDF'ine bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Hocam işlemcin veya anakartın sınırlıyor olmasın?

Hocam işlemcim AMD Ryzen 73800X herhangi bir sınır koyacağını zannetmiyorum.

Spesifik bir şey belirtmemişler veya ben göremedim. Ama anakart'ın görseline bakınca renklere göre takabilirsiniz. Yani önce siyah renkli slotlara takın. Bu da 1. ve 3. slotlar oluyor. Sorun yaşarsanız sonra gri slotları deneyin.

Eki Görüntüle 139769

Yine sorun yaşarsanız bellekler de kit olarak alınmadıysa uyumsuzluk sorunu olabilir. CPU-Z uygulamasından iki belleğin de görsellerini paylaşın.

Ayrıca BIOS ayarları vb. için indirmek isterseniz İngilizce PDF'ine bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
hocam zaten şuan siyahlarda takılılar ve hata veriyor. CPU-Z raporum da gönderi de var.

BIOS sürümünüz güncel değil. Güncelleyin, ayarları varsayılana alıp sonra tekrar XMP açmayı deneyin.

Bellekleriniz de kit gibi duruyor. BIOS sonrası da düzelmezse bellekleri de yakın zamanda aldıysanız iade edin.

2025-04-11_16-52.webp

Ayrıca Memtest ile de test edebilirsiniz.

BIOS sürümünüz güncel değil. Güncelleyin, ayarları varsayılana alıp sonra tekrar XMP açmayı deneyin.

Bellekleriniz de kit gibi duruyor. BIOS sonrası da düzelmezse bellekleri de yakın zamanda aldıysanız iade edin.

Eki Görüntüle 139796

Ayrıca Memtest ile de test edebilirsiniz.

hocam sondan 2. sürüm ile güncelleme yaptım ama yine olmuyor galiba ramlerin yerlerini değiştirme gerekecek. Ramleri neden değişin dediniz? Bozuklar mı?

Evet işlemcin 3200 mhz ye kadar destekliyor yani 3200 mhz açabiliyor olman gerekiyordu. Hocam sorunun anakartınla alakalı bence.
Dostum ram hızın tamamen normal. Hız aşırtma ile yükseltebiliyorsun anakart özelliklerinde yazıyor bu bilgiler.

Desteklenen Max Ram Hızı2666 MHz - 2400 MHz - 2133 MHz

hocam zaten şuan siyahlarda takılılar ve hata veriyor. CPU-Z raporum da gönderi de var.