Aeronight

Üstün
Makaleler
61
Yer
Noxus
Selamlar. Dün ilginç şekilde Witcher 3'ün ara sahnelerinde kasma yaşadım. Hemen bilgisayarı teste soktum. İlk yaptığım şey RAM testiydi. MemTest86'yı USB'me kurdum ve hata geldiği an testi durdurdum. Gözlemlerini anlatayım.
  • DOCP kapalıyken KESİNLİKLE hata vermiyor.
  • MHz'i 3600 yaptığım zaman BİOS'a bile ulaşamıyorum.
  • RAM'lerin yerini değiştirmeyi ve tek tek takmayı denedim.
  • Set halinde elimde bulunan HyperX RAM'leri denedim ve 2 saat boyunca hata vermedi.
  • Kendi RAM'lerimde 10. dakika civarında hata veriyor.
Yedek RAM'lerde sorun çıkmadığı için sorunun RAM'imde olduğunu düşünüyorum. Sizlere danışmak istedim çünkü yeni RAM almama imkan yok şu an. Aldığım hataların fotoğrafını ek olarak bırakırım. Sistemim ise;
  • R7 5700X3D
  • RTX 3060Ti
  • G.Skill Trident Z Neo F4-3600C16-16GTZNC 2x16GB
  • ASUS Prime B50M-K II
RAM'leri Amazon Amerika'dan almıştım. Logları bırakıyorum. HyperX RAM'lerle yaptığım testler de var içinde. Belki lazım olur.

Son yaptığım 2 testte aldığım hatalar alttaki gibi. Telefonumun kamerası iyi değil diye okunmayabilir bu yüzden yazacağım.

Test 4 Addr: 12EFB113C Expected: F7F7F7F7 Actual: F7F7F7F3 CPU: 8 01:26'ncı saniyede aldım.
Test 7 Addr: 12EFB103C Expected: 00000004 Actual : 00000000 CPU: 8 07:22'nci saniyede aldım.

Son düzenleme:

Modüllere tek tek EXPO profilde bakmak lazım, 1 tanesi mort olabilir. x2 olarak bakılacaksa da MHz kısılıp bakılacak. MemTest86 gerek yok, bellek temizliği sonrası RTP testi uygulayın. AM4-AM5 sistemlerde Windows ortamı yeterlidir, USB'den Boot şartı yok. HWiNFO'dan sensör takibi yapın.

1776889023162.webp

Windows Memory Cleaner ile bellek temizliği sonrası RTP programında Auto basınız, testi bu şekilde ayarlayıp başlatınız. CPU ve RAM SPD sensörlerini HWiNFO adlı yazılımdan test süresince takip ediniz.

ZenTimings A1-B1 bakmak lazım, DIMM Telemetri desteği sanırım AM4 platformuna eklenmedi. HWiNFO'dan Die bilgisi iletin.

1777920398516.webp

Modüllere tek tek EXPO profilde bakmak lazım, 1 tanesi mort olabilir. x2 olarak bakılacaksa da MHz kısılıp bakılacak. MemTest86 gerek yok, bellek temizliği sonrası RTP testi uygulayın. AM4-AM5 sistemlerde Windows ortamı yeterlidir, USB'den Boot şartı yok. HWiNFO'dan sensör takibi yapın.

1776889023162.webp

Windows Memory Cleaner ile bellek temizliği sonrası RTP programında Auto basınız, testi bu şekilde ayarlayıp başlatınız. CPU ve RAM SPD sensörlerini HWiNFO adlı yazılımdan test süresince takip ediniz.

ZenTimings A1-B1 bakmak lazım, DIMM Telemetri desteği sanırım AM4 platformuna eklenmedi. HWiNFO'dan Die bilgisi iletin.

Eki Görüntüle 246285
Teşekkür ederim. Tüm yazılımları indirdim. Windows Memory Cleaner için ayar koymamışsınız. Olduğu gibi mi kullanmalıyım?

1777981174480.webp

1777999386247.webp

1777999395724.webp

Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Tüm yazılımları indirdim. Windows Memory Cleaner için ayar koymamışsınız. Olduğu gibi mi kullanmalıyım?

Eki Görüntüle 246512

Eki Görüntüle 246609
Eki Görüntüle 246610

Hynix denk gelmiş, ZenTimings ve Thaiphoon'dan da iletirseniz iyi olabilir. Zen'de sanırım DIMM Telemetri kısmı AM4 için henüz eklenmedi, bakmak lazım tekrar. Bellek temizliği:

1778005438811.webp

@Aeronight BIOS, Beta olmayan en son sürüme güncelleyin. Sonrasında EXPO/DOCP kapalı haldeyken stok ayarlarda RTP testini başlatın. En azından 90 dakika hata almadığınıza emin olun. Sonrasında EXPO aktif edin, EXPO'da eğer RTP'de hata varsa 3600 MHz'yi 3200 MHz kısıp tekrardan deneyin. Sonuçları iletirsiniz, kontrol ederiz.

RTP testinde Memory Cleaner ile bellek temizliği sonrasında Auto basılacak. 1-90 dakika ayarlayıp Start veriniz. HWiNFO'dan sensör takibi yapınız.

@Aeronight EXPO açık ve kapalı profillerde ZenTimings A2-B2(1 DPC kartlarda A1-B1) programın alt kısmından seçip iletiniz.

Hynix denk gelmiş, ZenTimings ve Thaiphoon'dan da iletirseniz iyi olabilir. Zen'de sanırım DIMM Telemetri kısmı AM4 için henüz eklenmedi, bakmak lazım tekrar. Bellek temizliği:

Eki Görüntüle 246656

@Aeronight BIOS, Beta olmayan en son sürüme güncelleyin. Sonrasında EXPO/DOCP kapalı haldeyken stok ayarlarda RTP testini başlatın. En azından 90 dakika hata almadığınıza emin olun. Sonrasında EXPO aktif edin, EXPO'da eğer RTP'de hata varsa 3600 MHz'yi 3200 MHz kısıp tekrardan deneyin. Sonuçları iletirsiniz, kontrol ederiz.

RTP testinde Memory Cleaner ile bellek temizliği sonrasında Auto basılacak. 1-90 dakika ayarlayıp Start veriniz. HWiNFO'dan sensör takibi yapınız.

@Aeronight EXPO açık ve kapalı profillerde ZenTimings A2-B2(1 DPC kartlarda A1-B1) programın alt kısmından seçip iletiniz.
Hocam BIOS'u dün güncellemiştim. Testi başlattım ama DOCP açıkken başlattım. Şu an devam etmekte. Durum bu şekilde. Test bittiği zaman bilgilendiririm. Gerekirse DOCP kapalıyken de test yaparım.

1778006253402.webp

Hocam BIOS'u dün güncellemiştim. Testi başlattım ama DOCP açıkken başlattım. Şu an devam etmekte. Durum bu şekilde. Test bittiği zaman bilgilendiririm. Gerekirse DOCP kapalıyken de test yaparım.

Eki Görüntüle 246672

CLRTC pinlerden Clear CMOS da yapmak lazım, RAM sök tak yapıp slotlarını değişin aralarında. Silgi ile vs. silme olayı, eğer oksidasyon mevcutsa iş yapar. Pin temasını engelleyen bir durum varsa iş görecektir yani, ona da bakarsın.

Şu an bu testte hata almazsanız da oyunlarda tekrar deneyin. @Aeronight

5 Cycle yapsın bu testi, 4-5 saat sürecektir.

Bellek temizliği sonrası 28 GB civarında Test Size olması lazımdı, ama minimum 26G problem olmayacaktır.

Test öncesi arka plan boşaltılacak, gereksiz arka plan yazılımlarından arındırılacak. Memory Cleaner sonrası Auto bastığında 28G civarı Allocate etmesi lazım. Yalnızca HWiNFO sensör takibi yaparsınız. 26G şu an için yeterlidir ama 2x16 modüllere.

CLRTC pinlerden Clear CMOS da yapmak lazım, RAM sök tak yapıp slotlarını değişin aralarında. Silgi ile vs. silme olayı, eğer oksidasyon mevcutsa iş yapar. Pin temasını engelleyen bir durum varsa iş görecektir yani, ona da bakarsın.

Şu an bu testte hata almazsanız da oyunlarda tekrar deneyin. @Aeronight

5 Cycle yapsın bu testi, 4-5 saat sürecektir.

Bellek temizliği sonrası 28 GB civarında Test Size olması lazımdı, ama minimum 26G problem olmayacaktır.

Test öncesi arka plan boşaltılacak, gereksiz arka plan yazılımlarından arındırılacak. Memory Cleaner sonrası Auto bastığında 28G civarı Allocate etmesi lazım. Yalnızca HWiNFO sensör takibi yaparsınız. 26G şu an için yeterlidir ama 2x16 modüllere.
Hocam merhabalar. Uyurken devam etsin diye açık bırakmıştım testi. Sabah kalktığımda bilgisayar çökmüş. Log'u aşağı bırakıyorum. log.txt dosyasından ulaşabilirsiniz. DOCP açık şekilde tekrar deneyeyim mi yoksa kapatıp mı deneyeyim? Ayroca oyunşarda bir sorun yaşamıyorum hocam.

90 dakikalık test DOCP açıkken bitti ve hata almadım.

1778084646927.webp

5 cycle'lığa geçiyorum yine DOCP açıkken.

Hocam uyurken bıraktım yine. Sistem kapanmadı bu kez ve uyanıp kontrol ettiğimde 6. cycle'a geçmiş bile. DOCP açıktı.

1778143589322.webp

Bu yüzden testi durdurdum bilginiz olsun.

Son düzenleme:
Hocam merhabalar. Uyurken devam etsin diye açık bırakmıştım testi. Sabah kalktığımda bilgisayar çökmüş. Log'u aşağı bırakıyorum. log.txt dosyasından ulaşabilirsiniz. DOCP açık şekilde tekrar deneyeyim mi yoksa kapatıp mı deneyeyim? Ayroca oyunşarda bir sorun yaşamıyorum hocam.

90 dakikalık test DOCP açıkken bitti ve hata almadım.

Eki Görüntüle 246983

5 cycle'lığa geçiyorum yine DOCP açıkken.

Hocam uyurken bıraktım yine. Sistem kapanmadı bu kez ve uyanıp kontrol ettiğimde 6. cycle'a geçmiş bile. DOCP açıktı.

Eki Görüntüle 247164

Bu yüzden testi durdurdum bilginiz olsun.

Bu şekilde kullanım sağlayın, problem olmazsa kalabilir.

Problem olursa da 3200 MHz kısıp tekrardan bakmak lazım. Ciddi bir sorun olsa RAM Test Pro hata vermeme şansı şu an için güncel sistemlerde imkansız. Kesinlikle Faulty modül durumunda hata verir ilk 5-10 dakika içinde.

Bir temassızlık vs. problemi olabilir, DDR4 artık eskidi. Silgi ile silme muhabbetlerini ben çok sevmem ve uygulamam ama oksidasyon kaynaklı pin kısmında problem varsa da neredeyse tek geçerli metot bu. İzopropil ile silmek çok işe yaramaz genelde, silgi yöntemi oksidasyonu çözüyor.