Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Keremm

Uzman
Yer
İstanbul
Merhaba,

GSKILL 64GB (2x32GB) Trident Z5 Neo RGB 6000 MHz CL30 DDR5 1.4V AMD EXPO Siyah Dual Kit RAM'lere sahibim.

Sistem:

• Intel Core i7 14700KF
  • ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 Super
  • ASUS TUF Gaming Z790-Plus Wi-Fi
  • G.Skill 64 GB (2x32 GB) Trident Z5 Neo RGB 6000 MHz CL30 DDR5 1.4V AMD EXPO Dual Kit
  • ASUS TUF Gaming 1000G 1000W 80+ Gold
  • ASUS TUF Gaming GT502 V2
  • Samsung 2TB 990 Pro NVMe
  • ASUS TUF Gaming LC II 360 ARGB 360mm

RAM'leri BIOS üzerinden aşağıdaki fotoğrafta gösterdiğim gibi 4800 MHz'den 6000 MHz'e çektim fakat burada profil seçerken D.O.C.P 1 seçtim. D.O.C.P 2'yi seçmem gerekiyor mu, farkı nedir?

1.webp
2.webp
3.webp
4.webp
5.webp

Ayrıca Hız aşırtma öncesi ve sonrası fotoğrafları da aşağıda paylaşıyorum. CPU-Z programında bir şey değişmediğini fark ettim ya da ben anlamadım. Görev yönetisinde 6000 olarak gözüküyor ama sizce 6000 MHz olmuş mu? Sistemimde Intel i7 14700KF var, işlemci RAM desteği max 5600 MHz diye okumştum, 6000 MHz nasıl oldu?

Bu RAM'lerin sonunda AMD Expo yazdığı için sorun olmayacağını söylediler. RAM'leri nasıl test edebilirim? Test sonuçlarını da burada sizlerle paylaşmak isterim.

Öncesi;
4800.webp

Sonrası;
6000.webp

Ayrıca CPU-Z'de şu sekmenin fotoğrafını eklemeyi unutmuşum:

6 Memory.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam yani 2 slotta RAM olduğu için 3000x2=6000 MHz'de çalışıyor diyebiliriz, doğru mu anladım?
Şu an da RAM'lere hız aşırtma işlemi yapılmış durumda yani. AMD Expo olması sorun teşkil etmiyor o zaman.

Peki D.O.C.P 2 seçsem daha mı optimize çalışır?
1- Hayır, DRAM hızı 3000 MHz ancak DDR yani Double Data Rate bellek olduğu için iki ile çarpıyoruz.
2- Evet, belleklerin yüksek profilde çalışıyor.
3- Sorun yaşamadığınız sürece 1. profili kullanın.
Farkı minimal oluyor aslında. İlk profil daha agresif olurken ikincisi daha normal kalıyor. Tabii bu RAM'e göre değişebilir.

RAM'leriniz 6000MHz CL30-40-40-96-136-T2 ayarlarında çalışmakta. CPU-Z ile paylaştığınız görseldeki "DRAM Frequency" değerini ikiyle çarpmanız halinde hangi frekansta çalıştığını teyit edebilirsiniz.

Farkı minimal oluyor aslında. İlk profil daha agresif olurken ikincisi daha normal kalıyor. Tabii bu RAM'e göre değişebilir.

RAM'leriniz 6000MHz CL30-40-40-96-136-T2 ayarlarında çalışmakta. CPU-Z ile paylaştığınız görseldeki "DRAM Frequency" değerini ikiyle çarpmanız halinde hangi frekansta çalıştığını teyit edebilirsiniz.
Hocam yani 2 slotta RAM olduğu için 3000x2=6000 MHz'de çalışıyor diyebiliriz, doğru mu anladım?
Şu an da RAM'lere hız aşırtma işlemi yapılmış durumda yani. AMD Expo olması sorun teşkil etmiyor o zaman.

1- Hayır, DRAM hızı 3000 MHz ancak DDR yani Double Data Rate bellek olduğu için iki ile çarpıyoruz.

Çözüm
Teşekkür e
1- Hayır, DRAM hızı 3000MHz ancak DDR yani Double Data Rate bellek olduğu için iki ile çarpıyoruz.
Teşekkür ederim yardımlarınız için, konu çözülmüştür.