ONDEARTH

Uzman
Merhaba,

Bu laptop bir hocamda var, kısa bir süre test ettim. İşlemci sıcaklığı gayet iyi ama RAM'lerin çok ısındığını gördüm.
Görsel olarak ekleyeceğim, siz bir cikarim yaparsiniz zaten.
Bu arada hiç içi açılmamış. Cihazla gelen 32 GB RAM mevcut.
Testi 1 saat uzatsam ne olurdu bilmiyorum, bir de CPU + RAM testi böyle sadece, RAM testi yapsam ne olacaktı, Allah bilir.
Bu arada işlemci sıcaklığı çok iyi, ona bir şey demek imkansız.

IMG-20251223-WA0001.webp

IMG-20251223-WA0000.webp

Yakın bir zamanda LOQ laptopumla RAM isinmasindan muzdarip olduğum için bu değerlerin normal olmadığını düşünüyorum;

Bu sadece bu laptop ile mi alakalı yoksa genel olarak Slayer X7T laptoplar da mı böyle sıcak çalışıyor, bilemiyorum. Varsa kullanan arkadaşlar, test edebilir.

@pesimist34 mübarek RAM kendini işlemci sanıyor herhalde :D

Şöyle bir konu da buldum;

https://techolay.net/sosyal/konu/ra...-slayer-laptop-iade-edilmeli-mi.164302/page-2

@Recep Baltaş hocam böyle ince konularda bu laptopu da inceleyen biri olduğunuz için size danışmak istedim. Bu laptopun sahibine bunun normal bir durum olduğunu mu yoksa servis ile iletişime geçmesini mi söylemeliyim sizce?

Son düzenleme:
@Kâsva mübarek RAM kendini işlemci sanıyor herhalde :D
Slayer'lar genel olarak sıcak çalışmasıyla biliniyor. RAM sıcaklığını durumundan yeni haberdar oldum desem yeridir.

Ek olarak; 15IRX9 i7 13650HX için müsait olduğumda ben de RAM sıcaklığını paylaşayım başka bir konuda.

Slayer'lar genel olarak sıcak çalışmasıyla biliniyor. 15IRX9 i7 13650HX için müsait olduğumda ben de RAM sıcaklığını paylaşayım.

Geçen bahsetmiştim hocam benim RAM 76 dereceye gelince kitleniyordu sorunu cozunce şimdi 64 dereceyi geçmiyor. Bu cihazda daha test yeni baslarken 65 dereceleri sırtlamis gidiyordu.

Bu arada başlık sanki 77 derecede sabit kaliyor gibi bir anlam vermiş daha tam test edemedim laptop yanımda olmadığı için daha üst seviyeleri görecek gibi görünüyor. Bu sıcaklık RAM %30 seviyede çalışırken olduğunu da belirtmek gerekli. Başlığa göre fikir sahibi olacakları uyarayım dedim.

Son düzenleme:
77 Derece hiç normal değil, özellikle RAM sıcaklığı için hiç değil.

Yorumda "takma kafaya" diyen olmuşta bu cihaza ısı yorgunluğu zamanla bindiğinde performans yarı yarıya kesilir, bu sıcaklıklarda hele daha hızlı olur.

Hocam benim Lenovo LOQ'ta şu an 65 dereceyi pek gecmiyor.

77 derece hiç normal değil, özellikle RAM sıcaklığı için hiç değil.

Yorumda "takma kafaya" diyen olmuşta bu cihaza ısı yorgunluğu zamanla bindiğinde performans yarı yarıya kesilir, bu sıcaklıklarda hele daha hızlı olur.

SO-DIMM RAM'ler sıcak çalışıyor zaten yorumlarda çok fazla insan benzer durumu yaşıyor. Benim de RAM'lerim laptop kullanırken sıcak çalışıyordu. O yüzden kafana takman gereken bir şey yok.

Bir guncelleme yapayım,

10 dakika Hogward Legacy oynadık RAM'lerin ikisi de 65 derecelerde takılıyordu daha uzun tutamadım testi ama 70 dereceye pek geçmeyecek gibiydi.

Bu arada oyunda işlemci ortalama 85 derecelerde 60W guc çekerken 4.8 GHz'de çalışıyordu.

Tekrar OCCT testi yaptım yukarıdaki koyduğum fotoğraflara benzer bir sonuç çıktı 15 dakika civarında RAM sıcaklığı 79 derecede sabit kaldı. 5 dakika civari 79 derecede kaldığı için daha uzun tutamadım.

OCCT testinde işlemci sıcaklığı ortalama 78 derece olurken çektiği güç ortalama 90W, çalışma hızı da ortalama 3.8 GHz idi.

%80 RAM testi yaptığımda ise ilginçtir ki 15 dakika boyunca 65 derecelerde takıldı bir miktar artabilir ancak 70 dereceyi pek geçeceğini sanmıyorum. Bu arada işlemci ise 70 derecenin pek üstünü görmüyordu.

Böyle bakınca işlemcinin ısınması 1.slottaki RAM ve ondan sonra da 2. slottaki RAM yuvasına vuruyor gibi duruyor.

Oyunlarda 90 dereceyi buluyor işlemci yine de RAM 65 derecelerde takılıyor. Gerçekten garip bir durum, uzun süre oyun oynarsa HWiNFO64'ten sıcaklıklara bakmasını önerdim şimdilik bir sorun yok gibi herkese iyi günler dilerim.

@Haluk Albayrak, @27294, @pesimist34,

Bir guncelleme yapayım,

10 dakika hogward Legacy oynadık RAM'lerin ikisi de 65 derecelerde takılıyordu daha uzun tutamadım testi ama 70 dereceye pek geçmeyecek gibiydi.

Bu arada oyunda işlemci ortalama 85 derecelerde 60W guc çekerken 4.8 GHz'de çalışıyordu.

Tekrar OCCT testi yaptım yukarıdaki koyduğum fotoğraflara benzer bir sonuç çıktı 15 dakika civarında RAM sıcaklığı 79 derecede sabit kaldı. 5 dakika civari 79 derecede kaldığı için daha uzun tutamadım.

OCCT testinde işlemci sıcaklığı ortalama 78 derece olurken çektiği güç ortalama 90W, çalışma hızı da ortalama 3.8 GHz idi.

%80 RAM testi yaptığımda ise ilginçtir ki 15 dakika boyunca 65 derecelerde takıldı bir miktar artabilir ancak 70 dereceyi pek geçeceğini sanmıyorum. Bu arada işlemci ise 70 derecenin pek üstünü görmüyordu.

Böyle bakınca işlemcinin ısınması 1.slottaki RAM ve ondan sonra da 2. slottaki RAM yuvasına vuruyor gibi duruyor.

Oyunlarda 90 dereceyi bulan RAM yine de 65 derecelerde takılıyor. Gerçekten garip bir durum, uzun süre oyun oynarsa HWiNFO64'ten sıcaklıklara bakmasını önerdim şimdilik bir sorun yok gibi herkese iyi günler dilerim.

@Haluk Albayrak, @27294, @pesimist34,

Kasanın içine göre değişebiliyor o. Oyunlarda CPU ve GPU birlikte ısındığından kasa içerisi bayağı sıcak oluyor. Dediğim gibi zaten kafaya takmaya değecek sıcaklıklara çıkmazlar normal çalışıyorlarsa.

Kasanın içine göre değişebiliyor o. Oyunlarda CPU ve GPU birlikte ısındığından kasa içerisi bayağı sıcak oluyor. Dediğim gibi zaten kafaya takmaya değecek sıcaklıklara çıkmazlar normal çalışıyorlarsa.
Yok hocam sonu yanlış yazmışım düzelttim, oyunda işlemci daha fazla ısınmasına rağmen ram daha serin çalışıyordu.

OCCT testi ile oyun arasında bariz fark ise işlemcinin çektiği W değeri. Sanırım işlemci ne kadar fazla güç çekerse RAM'da o yüzden ısınıyor.

Şu an bu durumu değerlendirince aklıma işlemcinin çektiği güç üzerinden RAM'in ısınması geldi.

Oyuna göre OCCT testinde işlemci 5-6 derece daha serinken, RAM sicakligi yaklaşık 10 derece daha sıcak.

OCCT testinde neredeyse 100W güç çekerken oyunda genelde 60W gücünde çalışıyor.

Bu da şu an aklıma durumun cektigi W değeriyle olabileceğini getirdi. Peki işlemcinin sıcaklığı değil de çektiği W değeri RAM'i ısındırır mi onu bilemiyorum işte.