Gaming.gen.tr'nin istemeden beni zarara uğratması

İlkay Demir

Uzman
Herkese merhaba.
Yaklaşık 2 sene önce gaming.gen.tr'den bir hazır sistem aldım. Bilgisayar toplamadan veya parçaların uyumlu olmasından vs pek anlamadığım için zaten hazır sistem aldım. Ancak sistemde yükseltme yaptığım Intel i7 14700K işlemciyi Cooler Master Master Liquid 240mm sıvı soğutucu ile soğutamayacağımı bilmiyordum. Zaten fazla ısınan bir işlemciymiş ve 240mm çoğu güncel işlemcilerde yeterli değilmiş tabii ben bunu bilmiyordum. Bu noktada Gaming.gen.tr'nin ya bu özelleştirmeyi yapmama izin vermemesi ya da direkt bana ulaşıp bu sistemde sorun yaşayacağımı bildirmiş olması iyi olurdu. Ne de olsa hazır sistem alıyorum. Neyse sistemi alıp kullanmaya başladıktan sonra oyunlarda ya da render alırken işlemci sürekli 100 derecelere kadar çıkıp hız düşürüyordu. Biraz araştırıp undervolt yapsam da pek faydasını görmedim ve yeni sıvı soğutucu almak zorunda kaldım. Hem işlemciden dolayı hem de almışken iyi bir şey almak istedim ve Arctic Liquid Freezer II 420 mm soğutucu almaya karar verdim. Gelen kasaya bu soğutucu sığmayacağından dolayı kasayı da değiştirmek zorunda kaldım ve Lian Li lancool III kasa satın aldım. Yani 5 aylık bilgisayara yaklaşık o zamanın parası yeni soğutucu ve kasa için 10-15 bin lira fazladan vermiş oldum. Eski kasa ve soğutucuyu da satamadığım için elimde kaldı öyle.

Şimdi bu konuyu açmamın sebebi ise herkese yeni sistem alırken her parçayı ayrı ayrı araştırmanızı tavsiye ediyorum. Hazır sistem diye kusursuz bilgisayar aldığınızı sanıyor olabilirsiniz ancak durum öyle olmayabilir. Sadece birbirleriyle uygun olmasına bakmayıp beraber çalışırken sorun yaratmamasından da emin olmaya çalışın.

Ve tabii ki eğer Gaming.gen.tr ekibinden herhangi birinin bu mesajımı görürse diye bir tavsiye de onlara iletmek istiyorum. Sizleri suçlamıyorum ama hazır sistem oluştururken lütfen sistemlerin termal performanslarını da dikkate alın. i7 14700K işlemci zaten fırın gibi çalışıyor, onu 240 mm bir soğutucu ile soğutamayacağımızı bilmenize rağmen hazır sistem oluşturmanız ve 240 Mm'den büyük soğutucu özelleştirmesi yaptırmamanız pek doğru değil diye düşünüyorum. Sonuç olarak zamanında 70 bin liranın üstünde para verdiğim sisteme bir daha 10-15k masraf yapmış oldum. Umarım dikkate alırsınız.

Yani arkadaşlar sistem güzel gözüküyor olsa da kusurlu olabiliyor. Siz dikkatle araştırıp alın benim gibi sonradan masraf yapmayın.

Hocam şu anda sıcaklık değerleriniz nasıl? Ben 11600K ile 240mm Corsair marka sıvı soğutucu kullanıyorum. İşlemcimin TDP değeri sizinkiyle aynı, ama sıcaklıkların 70 dereceyi geçtiğini hiç görmedim. Acaba sizin parça özelinde mi bir sorun var?

İyi de burada şirketin herhangi bir suçu yok. Bunları araştırıp öğrenerek siz hesap edecektiniz. Şirket nereden bilsin işlemci yükselteceğinizi ve yüksek soğutma ile daha büyük kasa koysun? Alırken tüm parçalar belli sürpriz yumurta almıyorsunuz içini biliyorsunuz.

Hazır sisteme özelleştirme yapıp mı aldınız yoksa hazır sistem alıp kendiniz ekstra parça mı değiştirdiniz? O kısmı tam anlayamadım. Eğer özelleştirme varsa tabii ki uyarmaları gerekirdi. Diğer türlü siz danışmadan tabii ki bilgi vermezler.

Son düzenleme:
Elinizdeki eski kasa ve soğutucuyu neden satamadınız?

Şu an çok daha iyi seviyelerde. OCCT ile stres testi yaptığım zaman ortalama maksimum 85-90 dereceye çıkıyor. Oyunlarda o kadar çıkmıyor tabii ki.

Ben zaten şirketi suçlamadım. Başlıkta da içerikte de bunu bilerek ya da isteyerek yapmadıklarını belirttim sadece tavsiyede bulundum. Şirket işlemci yükselteceğimi bilemez ama özelleştirme yaparken örneğin bu işlemciyi seçtiğim zaman soğutucu seçimini minimum 360mm olacak şekilde seçtirebilir ya da 240 mm seçim yaparken bir uyarı mesajı çıkabilir. Herkes bu bilgileri bilemez, bilgisi olmadan satın alabilir ki zaten hazır sistemler bu kişiler için değil mi?

Evet ben de aynen ekran kartından dolayı o sistemi seçmiştim, üzerinde birkaç oyanama yapıp satın almıştım.

Elinizdeki eski kasa ve soğutucuyu neden satamadınız?

Vallahi hocam Sahibinden'de ve Letgo'dan ilan açtım. Kasayı soran dahi olmadı. Soğutucuyu ise birkaç kişi sordu hatta biri gelip baktı sonra almadı. Her iki üründe 4-5 ay kullanılmış olmasına rağmen kaldı elimde öyle.

Bence hassasiyetsiniz de haklısınız ama siz de bilgisizliğiniz ve araştırmamanızın ceremesini çekiyorsunuz. Türkiye de hiç bir iş doğru yapılmadığından en güvenilir denilen teknoloji siteleri böyle hatalar yapıyor maalesef.

Eğer forum kurallarınca yasak değilse elinizdeki parçaların ilanlarını paylaşır mısınız?

Evet ben bilgisizliğimin cezasını çektim. En azından başkalarına tavsiyede bulunayım diye konuyu açtım.
Sahibinden'deki ilanın süresi dolduğu için para vermeden tekrar yayına alamıyormuşum, dolayısıyla orada ilan yokmuş hocam.

Evet ben de aynen ekran kartından dolayı o sistemi seçmiştim, üzerinde birkaç oyanama yapıp satın almıştım.
Hazır sistem üzerinde özelleştirme yapıp almışsınız, gerçekten bir zahmet uyarsınlar. Herkes bilgili olacak diye bir şey yok ki. Özelleştirme ekranına eklemesinler en basiti, sen de böylece seçemezsin olur biter.

Çok ilginç, benim ilanım otomatik kendi kendine yayına alıyor süresi bitince, öyle ayarlamıştım yani, para da istemiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…