Herkese merhaba.
Yaklaşık 2 sene önce gaming.gen.tr'den bir hazır sistem aldım. Bilgisayar toplamadan veya parçaların uyumlu olmasından vs pek anlamadığım için zaten hazır sistem aldım. Ancak sistemde yükseltme yaptığım Intel i7 14700K işlemciyi Cooler Master Master Liquid 240mm sıvı soğutucu ile soğutamayacağımı bilmiyordum. Zaten fazla ısınan bir işlemciymiş ve 240mm çoğu güncel işlemcilerde yeterli değilmiş tabii ben bunu bilmiyordum. Bu noktada Gaming.gen.tr'nin ya bu özelleştirmeyi yapmama izin vermemesi ya da direkt bana ulaşıp bu sistemde sorun yaşayacağımı bildirmiş olması iyi olurdu. Ne de olsa hazır sistem alıyorum. Neyse sistemi alıp kullanmaya başladıktan sonra oyunlarda ya da render alırken işlemci sürekli 100 derecelere kadar çıkıp hız düşürüyordu. Biraz araştırıp undervolt yapsam da pek faydasını görmedim ve yeni sıvı soğutucu almak zorunda kaldım. Hem işlemciden dolayı hem de almışken iyi bir şey almak istedim ve Arctic Liquid Freezer II 420 mm soğutucu almaya karar verdim. Gelen kasaya bu soğutucu sığmayacağından dolayı kasayı da değiştirmek zorunda kaldım ve Lian Li lancool III kasa satın aldım. Yani 5 aylık bilgisayara yaklaşık o zamanın parası yeni soğutucu ve kasa için 10-15 bin lira fazladan vermiş oldum. Eski kasa ve soğutucuyu da satamadığım için elimde kaldı öyle.
Şimdi bu konuyu açmamın sebebi ise herkese yeni sistem alırken her parçayı ayrı ayrı araştırmanızı tavsiye ediyorum. Hazır sistem diye kusursuz bilgisayar aldığınızı sanıyor olabilirsiniz ancak durum öyle olmayabilir. Sadece birbirleriyle uygun olmasına bakmayıp beraber çalışırken sorun yaratmamasından da emin olmaya çalışın.
Ve tabii ki eğer Gaming.gen.tr ekibinden herhangi birinin bu mesajımı görürse diye bir tavsiye de onlara iletmek istiyorum. Sizleri suçlamıyorum ama hazır sistem oluştururken lütfen sistemlerin termal performanslarını da dikkate alın. i7 14700K işlemci zaten fırın gibi çalışıyor, onu 240 mm bir soğutucu ile soğutamayacağımızı bilmenize rağmen hazır sistem oluşturmanız ve 240 Mm'den büyük soğutucu özelleştirmesi yaptırmamanız pek doğru değil diye düşünüyorum. Sonuç olarak zamanında 70 bin liranın üstünde para verdiğim sisteme bir daha 10-15k masraf yapmış oldum. Umarım dikkate alırsınız.
Yani arkadaşlar sistem güzel gözüküyor olsa da kusurlu olabiliyor. Siz dikkatle araştırıp alın benim gibi sonradan masraf yapmayın.