Forest6

Gelişen
Garanti Bankası kredi kartı veya banka kartı ile alışverişlerde direkt kart ile alışveriş yapmak yerine mobil ödeme, QR kod ile ödeme yapmak daha mı çok puan getiriyor? Daha çok getiriyorsa eğer neden daha çok getiriyor? Bu konulardan fazla anlamıyorum.

Bir de mesela markette mobil ödeme, QR kod ile ödeme için her seferinde mobil bankacılığa mı girmem gerekecek? Geçen biri market kasasında QR ile öderken işi biraz uzun sürdü acaba bu yöntem bazen uğraştırıyor mu?

Bonus kampanyaları var. Bu kampanyalara katılımlarda belirli tutarda alışveriş yaparsan sana Bonus puan veriyor. Ayrıca bu kampanyalarda belirtiyorsa garantipay, QR veya mobil temassız ödemelerde ekstra puan verdiği oluyor. Kampanya koşullarında, şartlarında bunlar yazar.

QR uğraştırmaz aslında basittir sadece önden hazırlık yapman lazım. Telefonu açarsın, bankanın QR ödeme için sunduğu uygulamaya (garantinin kendi uygulamasında QR ödeme var mı bilmiyorum, bildiğim kadarıyla Bonus flaş üzerinden yapılıyordu.) girersin ordan girişini yaparsın. Zaten QR ile öde dediğinde kameranı açar. Ondan sonra tek yapman gereken okutmak ve telefondan onay vermek. Ama sen kasada bu adımları yapmaya başlarsan uğraştırmış olur.

Basitçe, 20-30sn önceden giriş yapıp, gerekirse üye girişi de yaparak kasada beklersen aslında işlemini hızlıca gerçekleştirirsin.

QR uğraştırmaz aslında basittir sadece önden hazırlık yapman lazım. Telefonu açarsın, bankanın QR ödeme için sunduğu uygulamaya (garantinin kendi uygulamasında QR ödeme var mı bilmiyorum, bildiğim kadarıyla Bonus flash üzerinden yapılıyordu.) Girersin oradan girişini yaparsın. Zaten QR ile öde dediğinde kameranı açar. Ondan sonra tek yapman gereken okutmak ve telefondan onay vermek. Ama sen kasada bu adımları yapmaya başlarsan uğraştırmış olur.

Basitçe, 20-30sn önceden giriş yapıp, gerekirse üye girişi de yaparak kasada beklersen aslında işlemini hızlıca gerçekleştirirsin.

Önden hazırlık yapıyorsan pratikliği kalmıyor, çelişiyorsunuz.

Yeni müşteri değilseniz veya özel bir kampanya yoksa uğraşmaya değecek miktarlarda bonus vermiyor. Arkadaşın belirttiği gibi QR gibi saçmalıkları yaygınlaştırmak adına birkaç kampanyası oluyor ama kaçı size yarar bilemiyorum. Uygulamasında bütün kampanyaları yazıyor, açıp bakabilirsiniz.

Teşekkürler cevaplarınız için. Şu kısmı tam anlamadım ama.

Şimdi Garanti'de GarantiPay diye bir şey var mış ve alışveriş sırasında bu seçenek ile alışveriş yapılabiliyormuş. Buna benzer şeyler başka bankalardada var galiba.
Peki şimdi bu GarantiPay seçeneğinin faydası hızlı alışveriş mi sadece? Her seferinde kart bilgilerini girmek istemeyenler için hızlı alışveriş için mi? Bu sorum online alışveriş için.

Mağazadan kredi kartı ile alışverişte kart Visa da olsa, Mastercard da olsa galiba alışverişten belirli ücret alıyorlarmış bu yerler. Peki ben mobilden ödeme yapınca bu belirli ücreti yine bu yerler almayacak mı? Mobil ödemeden daha fazla puan vermesinin sebebi nedir o zaman?

Bu konulardan fazla anlamıyorum. Mobil bankacılık kullanalı çok fazla olmadı.

Bir de telefonda NFC özelliği var mış hızlı alışveriş için. Bu da QR kod benzeri bir şey galiba?

Teşekkürler cevaplarınız için. Şu kısmı tam anlamadım ama.

Şimdi Garanti'de GarantiPay diye bir şey var mış ve alışveriş sırasında bu seçenek ile alışveriş yapılabiliyormuş. Buna benzer şeyler başka bankalardada var galiba.
Peki şimdi bu GarantiPay seçeneğinin faydası hızlı alışveriş mi sadece? Her seferinde kart bilgilerini girmek istemeyenler için hızlı alışveriş için mi? Bu sorum online alışveriş için.

Mağazadan kredi kartı ile alışverişte kart Visa da olsa, Mastercard da olsa galiba alışverişten belirli ücret alıyorlarmış bu yerler. Peki ben mobilden ödeme yapınca bu belirli ücreti yine bu yerler almayacak mı? Mobil ödemeden daha fazla puan vermesinin sebebi nedir o zaman?

Bu konulardan fazla anlamıyorum. Mobil bankacılık kullanalı çok fazla olmadı.

Bir de telefonda NFC özelliği var mış hızlı alışveriş için. Bu da QR kod benzeri bir şey galiba?

GarantiPay seçeneğinin faydası hızlı alışveriş, birde bazen kampanya yapıyorlar atıyorum GarantiPay ile ödeme yaptığında sana 100 TL bonus veriyor.
Mağazadan ne alırsan al zaten bütün ödeme şirketleri komisyonu alıyor.
Hatta bu komisyon oranı Türkiye'de çok fazla diğer ülkelere göre. Bundan dolayı bankalar bu kadar fazla kampanya yapabiliyor.

Mobilden ödeme yaptığında da zaten kartı kullanmış oluyorsun esasında. Sadece kartı fiziken kullanmıyorsun.
Bankalar yeni sisteme adapte etmeye çalışıyorlar insanları bundan dolayı bunla uğraşıyorlar.
Bazı bankalarda isteğe bağlı sadece dijital kullanabiliyorsun mesela, fiziki kart eline ulaşmıyor direkt.
Böylece maliyetler düşüyor, daha kolay takip ediliyor, banka seni ekosistemine daha çok bağlıyor.

NFC dediğin şey ise telefon veya akıllı saatten ödeme yapmakla ilgili. Kartını okutur gibi telefonu okutuyorsun POS cihazına. Bunu yapmak için kullandığın telefonda veya saatte NFC desteği olması lazım. NFC desteği varsa kullandığın bankanın ilgili adımlarını izleyip kartını telefonuna tanımlayıp ödemelerini öyle yapabilirsin.

GarantiPay seçeneğinin faydası hızlı alışveriş, birde bazen kampanya yapıyorlar atıyorum GarantiPay ile ödeme yaptığında sana 100 TL bonus veriyor.
Mağazadan ne alırsan al zaten bütün ödeme şirketleri komisyonu alıyor.
Hatta bu komisyon oranı Türkiye'de çok fazla diğer ülkelere göre. Bundan dolayı bankalar bu kadar fazla kampanya yapabiliyor.

Mobilden ödeme yaptığında da zaten kartı kullanmış oluyorsun esasında. Sadece kartı fiziken kullanmıyorsun.
Bankalar yeni sisteme adapte etmeye çalışıyorlar insanları bundan dolayı bunla uğraşıyorlar.
Bazı bankalarda isteğe bağlı sadece dijital kullanabiliyorsun mesela, fiziki kart eline ulaşmıyor direkt.
Böylece maliyetler düşüyor, daha kolay takip ediliyor, banka seni ekosistemine daha çok bağlıyor.

NFC dediğin şey ise telefon veya akıllı saatten ödeme yapmakla ilgili. Kartını okutur gibi telefonu okutuyorsun POS cihazına. Bunu yapmak için kullandığın telefonda veya saatte NFC desteği olması lazım. NFC desteği varsa kullandığın bankanın ilgili adımlarını izleyip kartını telefonuna tanımlayıp ödemelerini öyle yapabilirsin.
Hocam detaylı cevabın için teşekkürler. Şimdi hepsini anladım.

Hatta ekstra bilgi vermişsin ben onu da bilmiyordum. Dijital karttan bahsettin ya. Ben buna baktığımda anlamamıştım. Zaten kredi kartına bağlı sanal kart oluşturuluyor bunu biliyorum ama ekstra olarak bu dijital kart neden var diye düşünmüştüm. Demek bu direkt olarak herhangi bir kart almama şeklinde o zaman.

Hocam detaylı cevabın için teşekkürler. Şimdi hepsini anladım.

Hatta ekstra bilgi vermişsin ben onu da bilmiyordum. Dijital karttan bahsettin ya. Ben buna baktığımda anlamamıştım. Zaten kredi kartına bağlı sanal kart oluşturuluyor bunu biliyorum ama ekstra olarak bu dijital kart neden var diye düşünmüştüm. Demek bu direkt olarak herhangi bir kart almama şeklinde o zaman.
Rica ederim. Dijital kart durumu bankaya göre değişebiliyor, bazıları sana yine kartı fiziken yolluyor ama üstünde kart numarası vesaire olmuyor, TEB mesela böyle yapıyor. Bankanın uygulamasından bakıyorsun kart bilgilerine. Bazısı da direkt tamamen dijital oluyor fiziken kart gelmiyor eline.

Önden hazırlık yapıyorsan pratikliği kalmıyor, çelişiyorsunuz.
Birden fazla kredi kartı, banka kartı bulunduruyorsan ve hepsini yanında taşımak istemiyordan QR pratik oluyor mu? Oluyor.
Ödeme esnasında QR üzerinden yaparsan (anlaşmalı işyeriyse) puanlarını görüntüleyebiliyor ve kullanım sağlayabiliyorsun. Pratik oluyor mu? Oluyor.
Evden çıkarken kartımı aldım mı, cüzdanımı unuttum mu gibi sorunlardan sadece telefonunu alarak seni kurtarıyor mu? Kurtarıyorsa pratik olmuyor mu? Oluyor.

Kısacası seni birden fazla kredi kartı taşımaktan, cüzdanla uğraşmaktan, çantanı kurcalamaktan, yanında taşımaktan seni kurtarıyorsa bence gayet pratik oluyor. Umarım yeterince açıklamışımdır.

Son düzenleme:
Birden fazla kredi kartı, banka kartı bulunduruyorsan ve hepsini yanında taşımak istemiyordan QR pratik oluyor mu? Oluyor.
Ödeme esnasında QR üzerinden yaparsan (anlaşmalı iş yeriyse) puanlarını görüntüleyebiliyor ve kullanım sağlayabiliyorsun. Pratik oluyor mu? Oluyor.
Evden çıkarken kartımı aldım mı, cüzdanımı unuttum mu gibi sorunlardan sadece telefonunu alarak seni kurtarıyor mu? Kurtarıyorsa pratik olmuyor mu? Oluyor.

Kısacası seni birden fazla kredi kartı taşımaktan, cüzdanla uğraşmaktan, çantanı kurcalamaktan, yanında taşımaktan seni kurtarıyorsa bence gayet pratik oluyor. Umarım yeterince açıklamışımdır.

Anladığım kadarıyla alışverişten alışverişe evden çıkıyorsunuz. Zira işe gidip gelen veya sürekli araba kullanan bir insansanız o cüzdanın içindeki ehliyet ve kimlik bile sizin için telefondan daha önemli hale geliyor. Sol cebine atıyorsun, lazım olduğunda çıkarıp kartını seçiyorsun ve ödemeni yapıyorsun. QR'ın şu işlemden pratik olduğunu iddia etmeniz gülünç. Ayrıca bankayı cebinizde taşımıyorsunuz, altı üstü devamlı kullandığınız 3 veya 4 kartınız olur onları taşırsınız.