bar107

Uzman
Herkese iyi günler arkadaşlar, Windows'tan Linux Garuda'ya geçmeye çalışıyorum ama USB'den bilgisayarı başlatınca sistem siyah ekrana düşüyor ve reset atmadıkça tepkisiz kalıyor öyle.
Rufus ile yazdırdıgımda dd formatında yazıyor ve USB remen görünmez oluyor. Aygıt Yöneticisi'nden veya Rufus'tan biçimlendirince geliyor. Ve ön yükleme yapmak istedigimde zaten sistem ön yükleme gğvenligini öne sürüyor ve ön yükleme başlatmıyor. Diger 2 Rufus benzeri programda ise dedigim gibi sistemi USB'den başlatmaya kalkınca siyah ekrana düşüyor.
BIOS'tan ön yükleme güvenligini kapattım. UEFI'den başka bir moda alınıyor sanırım yaptım onu ama hiçbir faydası olmadı, ekran gene siyaha düşüyor.

Sistemim:
  • MSI B650'a Wi-Fi anakart.
  • 32 RAM.
  • AMD Ryzen 5 7600.
  • MSI Randion 6800.
Bu bilgiler ısıgında bilgisi olan, nasıl bir çözüm olur bilen yardımcı olsun.
Bir de bunu acaba sadece Garuda da mı yapıyor yoksa diger dagıtımlarda da aynı sorunu yaşar mıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese iyi günler arkadaşlar, Windows'tan Linux Garuda'ya geçmeye çalışıyorum ama USB'den bilgisayarı başlatınca sistem siyah ekrana düşüyor ve reset atmadıkça tepkisiz kalıyor öyle.
Rufus ile yazdırdıgımda dd formatında yazıyor ve USB remen görünmez oluyor. Aygıt Yöneticisi'nden veya Rufus'tan biçimlendirince geliyor. Ve ön yükleme yapmak istedigimde zaten sistem ön yükleme gğvenligini öne sürüyor ve ön yükleme başlatmıyor. Diger 2 Rufus benzeri programda ise dedigim gibi sistemi USB'den başlatmaya kalkınca siyah ekrana düşüyor.
BIOS'tan ön yükleme güvenligini kapattım. UEFI'den başka bir moda alınıyor sanırım yaptım onu ama hiçbir faydası olmadı, ekran gene siyaha düşüyor.

Sistemim:
  • MSI B650'a Wi-Fi anakart.
  • 32 RAM.
  • AMD Ryzen 5 7600.
  • MSI Randion 6800.
Bu bilgiler ısıgında bilgisi olan, nasıl bir çözüm olur bilen yardımcı olsun.
Bir de bunu acaba sadece Garuda da mı yapıyor yoksa diger dagıtımlarda da aynı sorunu yaşar mıyım?
1. BIOS Ayarlarını Kontrol Et:
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS'a girmek için uygun tuşa (genellikle Del veya F2) basın.
- Secure Boot (Güvenli Önyükleme) özelliğinin kapalı olduğundan emin olun.
- CSM (Compatibility Support Module) veya Legacy Mode (Eski Mod) ayarını açmayı deneyin. Bu, UEFI yerine BIOS uyumluluğunu artırabilir.
- Fast Boot seçeneğini kapatın.

2. USB Belleği Doğru Biçimlendirin:
- USB belleği FAT32 formatında biçimlendirin. Bunu yapabilmek için Windows'ta şu adımları izleyin:
- Aygıt Yöneticisi veya Disk Yönetimi'ni açın, USB'yi bulun.
- Sağ tıklayıp "Biçimlendir" seçeneğini seçin, FAT32 seçin ve biçimlendirin.

3. ISO Dosyasını Tekrar İndirin ve Yazın:
- Garuda Linux ISO dosyasını resmi web sitesinden tekrar indirin, dosyanın bütünlüğünü kontrol edin.
- Rufus, Etcher veya Unetbootin gibi bir araç kullanarak USB'ye yazmayı deneyin. Rufus'ta, yazım yöntemi olarak "ISO yazım modu"nu seçin.

4. Başka Bir USB Portu veya Farklı Bir USB Bellek Kullanın:
- Farklı bir USB portu (tercihen arka paneldeki portları) veya farklı bir USB bellek deneyin.

5. Diğer Linux Dağıtımlarını Deneyin:
- Garuda dışında başka bazı popüler dağıtımlar (Ubuntu, Manjaro, Fedora) ile de test yapmayı düşünün. Böylece sorunun spesifik Garuda'dan mı yoksa genel bir uyumsuzluktan mı kaynaklandığını belirleyebilirsiniz.

6. Ekran Kartı Sürücülerini Kontrol Edin:
- Eğer bu adımlar sorunu çözmezse, ekran kartınızın uyumsuzluğu olabilir. BIOS'dan yerleşik grafik işlemleri etkinleştirmeyi deneyin. Bu, GPU yerine entegre grafik kullanarak kurulum yapmanıza yardımcı olabilir.

7. Tam Ekran Modunu Deneyin:
- Kurulum sırasında GRUB menüsünde başlatmadan önce "nomodeset" seçeneğini deneyin. Bunu başlatma sırasında seçenekler arasında ekleyin.

Bu aşamaları denedikten sonra hala sorun yaşıyorsanız, daha fazla teknik bilgiye ihtiyacım olacak. Özellikle Garuda Linux ile ilgili grafik, uyum veya boot ayarları hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir misin?