Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Merhaba! Garuda Linux'tan CachyOS'e geçtim. Hunt: Showdown 1896 oynuyorum. Normalde 60-70 FPS alıyordum Garuda'da. Windows 11'de de hemen hemen bu kadar alıyordum. CachyOS'te Hunt'ı açıp bir oyuna girdim. Abi 100 FPS - 110 FPS... Dedim n'oluyor?

Tamam, CachyOS performans odaklı bir dağıtım ama 30-40 FPS fark da olmasın yani. 100'ün altına düşmedi. Aynı grafik ayarları söz konusu.

Bunun nedeni nedir sizce?

CachyOS'un olayı optimizasyon. Depolardaki her paket ve kernel işlemcinin AVX ve SSE talimatlarını kullanacak şekilde derleniyor. Her pakete işlemci mimarisi optimizasyonları, derleyicilerin sağladığı ağır optimizasyonlar, LTO/PGO ve AutoFDO gibi derleyicilere yeni eklenen veri toplama bazlı optimizasyon sistemleri, döngüleri iyileştiren Polly/Graphite optimizasyonları ve daha niceleri uygulanıyor. Linux kerneline gelen özelleştirilmiş ve oyun için optimize edilmiş BORE ve scx zamanlayıcıları kullanılıyor. Bununla beraber birçok hazır ayar, performans kullanımı için özelleştiriliyor. Linux ağacında olmayan deneysel yeni özellikler, sürücüler CachyOS'a portlanıyor.

Merhaba! Garuda Linux'tan CachyOS'e geçtim. Hunt: Showdown 1896 oynuyorum. Normalde 60-70 FPS alıyordum Garuda'da. Windows 11'de de hemen hemen bu kadar alıyordum. CachyOS'te Hunt'ı açıp bir oyuna girdim. Abi 100 FPS - 110 FPS... Dedim n'oluyor?

Tamam, CachyOS performans odaklı bir dağıtım ama 30-40 FPS fark da olmasın yani. 100'ün altına düşmedi. Aynı grafik ayarları söz konusu.

Bunun nedeni nedir sizce?
Çünkü Linux Kernel'ı alıp ağır optimazyonlar (BORE örneğin) ve aynı zamanda özel repolar ve özel işlemciye göre derlenmiş paketler vb. için olabilir. Bknz:

%100'e varan fps artışı çok gerçekçi gelmiyor. Log ve sistem özellikleri lazım, cachyos üzerinden edinebileceğiniz performans artışı herhangi bir sorun olmazsa bile %1'i bile geçemez.