Neden çok absürt bir şey sormuşum gibi anlamamakta abarttınız, anlayan anladı gayet. Önceden geleceğe yönelik sistemde bir parçalayı yükselt yola devam et oluyordu şimdi bu olmuyor bir donanımı yükseltsen en az iki donanımı daha yükseltmek gerekiyor ve çok masraflı artı ertesi gün bir bakmışsın yeni bir teknoloji çıkmış.

Hocam ben anladım zaten. Arkadaşa yardımcı oluyordum. Sorudan yana bir sıkıntım yok, gayet güzel soru.

AM5 platformu 2022 yılında çıktı yani DDR5 yeni bir şey değil. Hatta DDR5 çıkmasına rağmen hala belirli bütçelere göre AM4 sistemler mantıklı olduğu için hala öneriliyor hatta DDR4 sistem sahibi olanlar için ise X3D serisi veya 14400F gibi alınabilecek hala gayet iyi yükseltmeler var. Bizim ülkemizde yükseltme yerine sistem alınmasının sebebi ise tamamen bizde hazır sistemlerin parça fiyatlarına göre daha uyguna geliyor olması.

Sorun da bu işte daha düne kadar geleceğe yönelik bir sistem topladık başlığı altında DDR4 sistemler tanıtıldı DDR5 maliyetli oluyor diye. Şimdi DDR5 standart olmalı deniliyor ama geleceğe yönelik diye DDR4 sistem pazarlanan eleman ne yapsın şimdi, yani bence geleceğe yönelik toplayayım devri bitti hem teknoloji gelişim hızı hem de fiyatlardan dolayı. Bu konuda haklı ya da haksız mıyım diye donanım bilgisi olanlara soruyorum.

Sorun da bu işte daha düne kadar geleceğe yönelik bir sistem topladık başlığı altında DDR4 sistemler tanıtıldı DDR5 maliyetli oluyor diye. Şimdi DDR5 standart olmalı deniliyor ama geleceğe yönelik diye DDR4 sistem pazarlanan eleman ne yapsın şimdi, yani bence geleceğe yönelik toplayayım devri bitti hem teknoloji gelişim hızı hem de fiyatlardan dolayı. Bu konuda haklı ya da haksız mıyım diye donanım bilgisi olanlara soruyorum.

Hocam DDR4 hala kullanabilirsiniz kimse sizi zorla DDR5 yöneltmiyor ki? Son yıllarda en fazla satılan sistemler i5 12400F ve R5 5600 işlemcili yanında da 4060 olan sistemler. Bu sistemler 1080P'de 2. yıllarını dolduruyor ve "rahatlıkla" kullanılabilecek önlerinde en az tahmini 2 yılları var. Devamında ise güncel nesil olan 5000 serisi veya 9000 serisinden 5070, 9070 gibi kartlara geçip 2-3 sene daha rahatlıkla kullanılabilirler yani giriş seviye bir sistem alıp tek yükseltme ile 7-8 sene kullanılabiliyor. Daha ne kadar uzun ömürlü olmasını bekliyorsunuz ki?

Şu an sisteminizin uzun ömürlü olması için DDR5 alınması öneriliyor ama bu DDR4'ün ömrünün bittiği anlamına gelmiyor.

Hocam DDR4 hala kullanabilirsiniz kimse sizi zorla DDR5 yöneltmiyor ki? Son yıllarda en fazla satılan sistemler i5 12400F ve R5 5600 işlemcili yanında da 4060 olan sistemler. Bu sistemler 1080P'de 2. yıllarını dolduruyor ve "rahatlıkla" kullanılabilecek önlerinde en az tahmini 2 yılları var. Devamında ise güncel nesil olan 5000 serisi veya 9000 serisinden 5070, 9070 gibi kartlara geçip 2-3 sene daha rahatlıkla kullanılabilirler yani giriş seviye bir sistem alıp tek yükseltme ile 7-8 sene kullanılabiliyor. Daha ne kadar uzun ömürlü olmasını bekliyorsunuz ki?

Şu an sisteminizin uzun ömürlü olması için DDR5 alınması öneriliyor ama bu DDR4'ün ömrünün bittiği anlamına gelmiyor.

Şu anda RTX 4060, DDR4 bir sistem alacağım diyenlere yapılan genel yorumlar. "şu anda 4060 sistem alınmaz o para verilmez", "sıfırdan alıyorsan DDR5'e almamak çok saçma", "yeni nesil kartlar çıkmışken bir önceki nesil kartları almak mantıksız" gibi ve DDR4, RTX 4060 alınmaması gerektiği konusunda yüzlerce yanıt var. Diğer husus DDR4 ömrü bitti demedim hem RTX 4060 sisteme işlemci yükseltmesi yapmadan 5070 mi? Bu sistemlerde genelde Ryzen 5500, 5600 işlemciler var.

Şu anda RTX 4060, DDR4 bir sistem alacağım diyenlere yapılan genel yorumlar. "şu anda 4060 sistem alınmaz o para verilmez", "sıfırdan alıyorsan DDR5'e almamak çok saçma", "yeni nesil kartlar çıkmışken bir önceki nesil kartları almak mantıksız" gibi ve DDR4, RTX 4060 alınmaması gerektiği konusunda yüzlerce yanıt var. Diğer husus DDR4 ömrü bitti demedim hem RTX 4060 sisteme işlemci yükseltmesi yapmadan 5070 mi? Bu sistemlerde genelde Ryzen 5500, 5600 işlemciler var.

Evet 2025 yılının sonunda 2022 yılında çıkmış giriş seviye işlemci ve 2023 yılında çıkmış giriş seviye ekran kartını artık önermiyorlar burada bir sıkıntı göremiyorum. Evet DDR4 sisteme yükseltme yapmadan 5070 takılabilir böylece yanında da 2K çözünürlüğe geçersiniz ve artık "gelecek" teknolojisi olan 2K'ya geçişi sağlarsınız. Üstelik FG teknolojileri ile de sistemin ömrünü ekstra uzatabilirsiniz.

3 yıldır DDR5 var, bu süre içinde geleceğe yönelik sistem adı altında eski teknolojideki DDR4 ile sistem toplayanlar ancak müşteri kandırmış durumdalar. Eskiden de bu oluyordu. EDO - DDR - DDR2 - DDR3 - DDR4 ve şimdiki DDR5 dönemlerini kendim yaşadım. 1999 yılından beri kullanıcıyım. Elinde kalan eski ürün stoğunu eritmek için böyle hilelere hep başvuruluyor, devletin denetlemesi ya da müşterinin parasını bir şeye ödemeden önce araştırması gerekiyor. İkisi birden olmayınca bu tuzaklara düşülüyor.

Ayrıca eskiden de soketler ve standartlar sabit değildi. Intel yine 1-2 yılda bir soket değişirdi, AMD biraz daha ağırdan alırdı bu işi ama o dönemde de AMD Türkiye'de yaygın değildi zaten. Geleceğe yönelik sistem dedikleri şey genellikle orta seviye bir sistemi alıp, daha sonra aynı sokette izin verilen o serinin en yüksek işlemcisini almak ya da şanslıysan bir sonraki neslin üst modellerinden birini almaktı. Hiçbir zaman "Pentium 4 2.8 GHz kullanıyordum, sistemi geleceğe dönük aldım sadece işlemci değiştirip Core 2 Duo'ya geçtim" diyen biri olmadı. 4. nesil Core i7 işlemcimi aynı sistemde yükseltip 9. nesil i7 işlemci taktım diyen de olmadı. Aynı nesil ya da bir sonraki nesil işlemcinin üst versiyonunu almak ya da işlemci ve anakartı birlikte değiştirmekten ibaretti bu durum.

GPU'da AGP-PCI geçişi dışında çok eski nesiller olmadığı sürece zaten destek oluyordu. GPU soket standartları yükselse de eski sürümlerle uyumluluk uzun süreli oluyor. Şu anda GTX 900 serisi ekran kartı kullanan biri teknik olarak RTX ekran kartlarını da takıp yükseltme yapabilir. Performans darboğazı olur ama yine de işlemcinin izin verdiği oranda yüksek performansla kullanılabilir.

PSU'lar çok uzun süre aynı standarttaydı, 10-12 yıl öncesinin güç kaynağıyla yeni sistem toplamak tavsiye edilmese de mümkündü. Şimdi yeni bir standart var ama hâlâ isteyenler çeviricilerle eski PSU'larını kullanabiliyorlar. HDD-SSD, PSU gibi şeyler zaten standart ya da performanslar değişse de önceki sürümlerle uyumlu oluyorlar.

Kısacası geleceğe yönelik sistemde pratik olarak değişen bir şey pek yok, sadece algı farkında bir sorun var. Geçmişi yorumlarken çoğu kişi farklı nedenlerle de olsa yanlış yorumlama yapıyor.

Değişen bir şey yok. Hala upgrade mantığı aynı. Yakın tarihte DDR4 sistemleri geleceğe yönelik diye pazarlayan kim? DDR4'ün AMD tarafında son nesli 5 yıl önce piyasaya sürüldü. Zaman içinde bu nesilde farklı modeller çıksa da nihayetinde hepsi 5 yıl öncesinin mimarisi üzerine çeşitlenmiş modeller. Intel tarafı ise en leş döneminde bile gayet yükseltmeye açık haldeydi. LGA1700 soketi 12400F ile kullanmaya başlayan birisi yetmediği yerde 14600K gibi bir yükseltme yapıp minimum 3 yıl daha işlemci tarafını kafasına takmadan yoluna devam edebiliyor. AM5 platformu çıkalı 3 yıl oldu. Bu platforma çıktığı dönem 7700X ile geçiş yapan birisini baz alalım. Muhtemelen AM5 platformuna çıkacak son nesil işlemcilere kadar elindekiyle idare edecek. Son AM5 serisinde de yükseltme yapıp son nesil X3D bir işlemci alacak. En az 4-5 sene daha işlemciden yana kafası rahat olacak. Toplam ömür aşağı yukarı 8-9 yıl. Bir sistemden alınabilecek maksimum verim budur. Geleceğe dönük sistemde işlemci, ekran kartı, bellekten ziyade anakart, PSU tercihleri önemli. Öbürleri zaten zaman içinde upgrade ediliyor. Sen en başta sağlam bir anakart, sağlam bir PSU, geniş bir kasa seçersen yıllar sonra hem daha güncel hem de daha üst segment donanımlara rahatça geçersin.

Geleceğe yönelik sistem toplama muhabbeti bana göre saçmalık. Zamanı gelince elindeki satar yenisini alırsın. Bulunduğun dönemde bütçene göre en iyi performansı verecek ürünü almak en iyisi.

Sebebi eskiden yeni işlemci yada ekran kartı alıp yoluna devam edebiliyordun. Şimdi hazır sistem fiyatları ile ekran kartı fiyatları hemen hemen eşitlediler. Kart fiyatına az daha eklediğinde sıfır komple alabiliyorsun.