ALCYONEUS

Uzman
Arkadaşlar aranızda gemici olan veya tanıdığı olan var mı? Aylık ne kadar maaş alıyorlar? Çalışma şartları ne? Kimler gemici olabiliyor? Gemici olmak istendiğinde üniversite okuyup okumadığımıza bakıyorlar mı? Bakıyorlarsa da hangi bölümlerin maaşın artması yönünde olumlu oluyor?
Ben elektronik teknolojisi mezunuyum, diplomamın gemici olmak istediğimde sizce olumlu bir etkisi olur mu?

Hocam elektronikçisin, elin tornavida, ölçü aleti tutuyordur. Düz tayfaya dahil olma bence. Kurslarını tamamla, Elektrik Zabiti/Elektrikçi olarak git. 5 sene dişini sıkarsın, kenara güzel bir ev araba parası atar, sonra karaya döner kendi işini yaparsın. Ama ben asosyal olamam, sıkıntıya gelemem diyorsan hiç bulaşma, parası için yapılacak iş değil, sevmeyen 1 ayda haftada kaçar...

Düz gemici olacaksan 1 ay eğitimi var. Öncesinde tabii ki şartları ve tam teşekküllü bir hastaneden kurul raporu alma şartı ve süreç sonunda sınav var. Sınavdan başarılı olursan gemiadamı olabilirsin. Gemici dışında kamarot, zabıt katibi, yağcı gibi diğer alanlara da yönelebilirsin. Hepsinin eğitimi hem benzer, hem de belli açılardan farklı.

Sağlık şartlarına dönersek geçmişte psikiyatrik, HIV/AIDS ya da Hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar, kronik rahatsızlıklar ya da gemiadamı olmaya engel bir rahatsızlığının olmaması lazım.

Detayları genelde kurslar veriyor. Tıpkı ehliyet almak gibi süreçlerin nasıl işleyeceğini anlatıyorlar.

Gemiadamı değilim ama tekne ehliyetim ve kısa mesafe telsiz operatörlüğü belgelerim var. Denizciliğe uzak değilim. Sormak istediğin bir şey varsa sorabilirsin.

Hocam elektronikçisin, elin tornavida, ölçü aleti tutuyordur. Düz tayfaya dahil olma bence. Kurslarını tamamla, elektrik Zabiti/Elektrikçi olarak git. 5 sene dişini sıkarsın, kenara güzel bir ev araba parası atar, sonra karaya döner kendi işini yaparsın. Ama ben asosyal olamam, sıkıntıya gelemem diyorsan hiç bulaşma, parası için yapılacak iş değil, sevmeyen 1 ayda haftada kaçar...

Meslek lisesi çıkışlıyım elektrik elektronik/bakım onarım okudum ama edindiğim tecrübelerimden yola çıkarak bölüm değiştirmeyi en azından elektrik ve bakım onarım kısımlarından uzaklaşmayı tercih ettim ve önlisansı elektronik bölümünde bitirdim kafam elektroniğe daha yatkın elektrikçi olursam muhtemelen yine şaftım kayacak ama elektronik kısmında hem bilgim hem de etkim daha fazla. Elektronikçi olarak ya da haberleşmeci olarak çalışma ihtimalim yok mudur?
Not: Liseden kalma iş yeri açma belgesi ve aynı zamanda ustalık belgesi yerine de geçen bir sertifikam var ama elektrik ve bakım onarım tam anlamıyla amelelik olduğu için o işin içine hiç girmiyorum hem edindiğim bilgiler karaya çıktığımda gemide kazandığım kadar para kazandırmaz hem de gerçekten bu bakım onarım( kumanda, pano, elektromekanik) sıkıntılı ve herkesin yapamayacağı bir meslek değil bu alanda işe girersem de sıfırdan başlatılıyorum.