gensmbios.webp
Hepinize selamlar. Bu rehberimizde GenSMBIOS adlı Python scriptini kullanarak SMBIOS bilgilerini değiştirmeyi veya yenilemeyi öğreneceğiz. Bu bağlamda işletim sistemimizde Python yüklü olması gerekiyor.

Eğer yüklü değilse Python'u indirip yükleyelim. Akabinde GenSMBIOS'u da indirdiysek işlemlerimize başlayabiliriz. GenSMBIOS bir komut ekranı/terminal olarak bizleri karşılayacaktır. Basit bir menüsü mevcuttur. GenSMBIOS ile tek seferde 20 adete kadar SMBIOS bilgisi üretmeniz mümkündür. Windows üzerindeyseniz GenSMBIOS.bat, macOS'ta iseniz GenSMBIOS.command dosyamızı açtıktan sonra, ProperTree veya OpenCore Configurator aracılığıyla config dosyamızın PlatformInfo > Generic kısmına gelelim.

Aşağıda kırmızı dikdörtgen ile işaretlediğim üzere, sol tarafta ProperTree aracılığı ile açmış olduğum config dosyam, sağ tarafta da Windows üzerinde çalıştırmış olduğum GenSMBIOS.bat bizleri karşılamakta. Kırmızı renkli dikdörtgen ile öne çıkarmış olduğum config dosyamızıda bulunan SystemProductName, GenSMBIOS.bat üzerinde öne çıkarmış olduğum Generate SMBIOS'a dikkat edelim. Ben halihazırda MacBookPro16,3 SMBIOS'unu kullanıyorum ve yenilemek istiyorum. Bu bağlamda GenSMBIOS.bat'a dönüp 3'ü tuşladıktan sonra enter ile ilerliyoruz.
gensmbios1.webp

3'ü tuşlayıp enter ile ilerlediğimiz esnada fetching diyebileceğimiz işlem ile karşılaşabiliriz, bu durum oldukça normal. Hackintosh'a yeni adım atan arkadaşlarımızı sakinleştirmek adına açıklamak istedim.
gensmbios2.webp

Görebileceğiniz üzere GenSMBIOS komut ekranında bizlerden bir SMBIOS modeli ve akabinde kaç adet üretmek istediğimizi girmemizi istiyor. Ben yukarıda da belirttiğim üzere yenilemek istediğim için bu bağlamda aynı modelimi girdim ve boşluk bırakıp 3 ekledim. Yani MacBookPro16,3 modelinden 3 adet üretmiş olacak.
gensmbios3.webp

Evet, 3 yeni MacBookPro16,3 modelimiz hazır. Fakat burada dikkat etmemiz gereken bir husus var. Halihazırda kullanılan ve aktif olan bir modeli kullanmaktan kaçınmamız gerekmekte. İşte tam olarak bu yüzden 3 adet üretmiş bulunmaktayım. Peki model çıktılarımıza bakarak bu durumu nasıl anlayacağız? Apple'ın resmi sitesinde bulunan kapsam durumu kontrol sayfasından bunu birlikte öğreneceğiz. Görebileceğiniz üzere ikinci modeli kontrol ettim ve kullanıma uygun olduğunu öğrendim.
gensmbios5.webp

Sıra geldi son aşamaya yani model bilgilerini config dosyamıza eklemeye. Model bilgilerini eklerken kafa karışıklığının önüne geçebilmek adına 5 dikdörtgen kullandım ve hepsinin rengini de birbirinden farklı yaptım. Yani örneğin GenSMBIOS ekranımızda bulunan kırmızı dikdörtgen, sol tarafta kırmızı dikdörtgen ile öne çıkardığım alana eklenecek. GenSMBIOS'ta bulunan yeşil, soldaki yeşile şeklinde ilerliyor. Yine ekstra olarak şu şekilde de dizeleyeyim:
ProperTree
GenSMBIOS
SystemProductNameType
SystemSerialNumberSerial
MLBBoard Serial
SystemUUIDSmUUID
ROMApple ROM
gensmbios6.webp

İşlemlerimiz bu kadardı. Model yenileme veyahut yeni model ekleme işlemlerinizi GenSMBIOS'tan, config dosyanıza aktardıktan sonra değişikliklerin aktif olabilmesi adına macOS'u yeniden başlatmanız gerekmekte. Tavsiyem ise yeniden başlatırken Reset NVRAM seçeneğini kullanmanız. Not olarak da şunu belirteyeyim, halihazırda iCloud hesabınıza giriş yaptıysanız ve SMBIOS değiştirdiyseniz tekrar giriş yapmanız gerekebilir ve akabinde iCloud cihazlarınıza yeni modeliniz de eklenecektir.