Rehber Gentoo Linux Kurulumu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Aslaire
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 143
  • Görüntüleme Görüntüleme 8B
@Cruslan Merhaba wi-fi bağlantısını halledemedim ethernet kablosuyla çalışıyor ama bağlantı olup olmadığını göstermiyor ağ bağlantısı ayarlarını nasıl yapabilirim internet tarayıcısı yok Bir Firefox kurmak için
emerge --ask --verbose firefox

komutu verdim Kaç saattir yükledi kurulum bitti ortada Firefox yok uygulama kurmak için sadece konsolu mu kullanabiliyoruz depo tarzı bir şey yok mu acaba. Gentoo kullanımında en çok kullanılan komutlar nelerdir bunlarla ilgili bilgi verebilir misiniz sizi de çok yordum Şimdiden teşekkürler

İnternet bağlantınızı başka Linux dağıtımlarında kullanabiliyor muydunuz? Kullanabiliyorsanız Gentoo'da üç şeye ihtiyacınız var; Sürücü, internet yöneticisi ve yetkilendirici.

ip addr komutuyla ağ aygıtlarını listeleyebilirsin. Eğer Wi-Fi kartın listelendiyse wlan veya wlx gibi bir ekle başlayarak numaralandırılmalı.

Eğer bu şekilde olduysa sürücü yüklü demektir ve internet yönetecek bir yazılım ile yetkilendirici kurarak kullanabilirsin. İnternet yöneticisi için networkmanager veya dhcpcd öneririm. Büyük ihtimal bilgisayarınızda dhcpcd vardır, kuruluysa tekrar edinmene gerek yok. NetworkManager, Linux camiasında daha çok tercih edilir ve GNOME, KDE gibi arayüzler doğrudan destekler yani Windows'daymış gibi arayüzden simgeye tıklayıp bağlanabilirsiniz. Kolay kullanım hedefinizde ise NetworkManager, sade bir şey arıyorsanız DHCPCD öneririm.

Yetkilendirici olarak iwd ve wpa_supplicant var, iwd daha güncel fakat düzgün çalışmıyor, önemli bir çoğunluk wpa_supplicant kullanıyor. Ben de wpa_supplicant öneririm. wpa_supplicant içerisinde GUI araç da geliyor bağlanmak için, NetworkManager kullanırsanız wpa_supplicant'ın GUI aracına ihtiyacınız yok ama DHCPCD kullanacaksanız lazım.

Portage, Gentoo'nun paket yöneticisidir ve çoğu komut emerge ile kullanılır. Sadece --ask ve --verbose'yi kullanırsanız yükleme yapar. En bilindikleri şunlardır;
Kod:
--ask #Yapacağınız işlemde size sorar, bunu yazmazsanız size sormadan otomatik komut çalışır.
--verbose #Detaylı çıktı verir, yapılacak eylemler ve değişecek USE bayraklarını görmek için lazım.
--deep #Güncelleme yaparken bağımlılıkları daha derin tarar, bunu yazmazsanız her şey güncellenmeyebilir.
--update #paketleri günceller, bunu kullanırsanız program güncellenir, kullanmazsanız program bilgisayarınıza yüklü sürümle derlenir --deep, --changed-use ve --newuse ile kullanılmasını tavsiye ederim.
--changed-use ve --newuse, bilgisayarınızda zaten yüklü programa değişmiş USE bayraklarını programa uygular, uygulama güncellerken veya yeniden derlerken kullanmanızı tavsiye ederim.
--depclean, tek başına hiçbir program yazmadan kullanılırsa gereksiz programları siler, bir programın adıyla kullanırsanız programı siler eğer hiçbir şey o programa bağlı değilse.

Elle kurduğunuz bütün paketler @world olarak listelenir, eğer bütün elle kurduğunuz paketlerle işlem yapmak istiyorsanız program adı yerine @worldyazabilirsiniz. Portage'ı kontrol etmek için herhangi bir GUI araç yok benim bildiğim.

Son düzenleme:
Sürücü var, dediğim gibi NetworkManager veya dhcpcd ile wpa_supplicant'ı kombinleyebilirsin. NetworkManager kullanırsan KDE içinde sağ alttan bağlanabilirsin(kde'yi networkmanager USE bayrağı ile derlemek lazım), dhcpcd ile kullanmak istiyorsan wpa_supplicant ile gelen wpa_gui programıyla bağlanabilirsin. Manuel olarak config ayarlamak çok zor gelebilir.

@Cruslan wpa gui yüklü halde.
Scan yaptığımda bulmuyor manuel girdiğimde hata veriyor. Canlı CD ile başlattım net-setap ile başlattığımda bilgiler girdiğimde wi-fi bağlanıyor

Dosya Ekleri

• IMG_20240226_014632_420.webp
    46,3 KB · Görüntüleme: 73
  • IMG_20240226_014456_674.webp
    49,2 KB · Görüntüleme: 74
  • IMG_20240226_014041_218.webp
    49 KB · Görüntüleme: 66
@Cruslan her ikisini de kurdum konsolda
emerge --ask net-misc/networkmanager
emerge --ask net-misc/dhcpcd

Yeniden de başlattm. Ama ikisi de hiç bir yerde yok

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…