Rehber Gentoo Linux Kurulumu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Aslaire
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 143
  • Görüntüleme Görüntüleme 8B
Konuyu ben parçalattım. Konu açma, etiketleyeceğim.

Açılmış bile (Ben açmadım)

@Aslaire MAKEOPTS kısmında -j'den sonra sadece çekirdekleri mi yazacağım? Yoksa threadsler ile çekirdeklerin toplamını mı? Ya da sadece threadsleri mi?

Bende 4 çekirdek 8 threads var. Ne yazmalıyım?

Son düzenleme:
Arkadaşlar herkese iyi geceler öncelikle konuyu açan arkadaşa teşekkür ediyorum. Başlayalım 2 gün oldu yaklaşık 36 saattir de en son @world komutunu verdiğim devam ediyor. Yukarı doğru yazılar bazen yavaş bazen hızlı kayıp duruyor. Daha ne kadar beklerim.

Dosya Ekleri

• 2024-01-24-02-13-37-839.webp
    338,2 KB · Görüntüleme: 128

İşlemcinizin çekirdek sayısı kaç? Yani "-jX" yerinde x kısmına girdiğiniz sayı ne?

Şu an 1947 paketlik bölüm 700'lerde devam ediyor. Bundan önce bilgisayar başında gördüğüm 3447'lik bir paket vardı daha sonra 2000'lerde bir paket grubu bir tane 900'lerde bir bitip biri başlıyor

Sonunda olan oldu bilgisayar pat diye kapandı. Tahminim çok ısındı işlemci iki gündür dayanıyordu. Ne yapmam lazım şimdi en başa mı döneceğiz yoksa

Son düzenleme:
O baştaki sayı o paketin kaç kod bloğundan oluştuğunu gösterir. 1947 yazıyorsa 1947 farklı kod bloğu vardır ve bu sadece bir paket içindir. Bilgisayarınız iyi değilse günler sürebilir gerçekten, derleme yaparken mutlaka swap alanınız olsun, bazı durumda 16 GB bellek bile yetmiyor, o zaman OOM killer yoksa bilgisayar donar, her halükarda en baştan başlamanız gerekir. Gene komutu kullanarak @world'ü güncellemeye devam edebilirsiniz ancak ne kadar sağlıklı olur emin değilim.

Bu bilgisayara Gentoo kurup elde edeceğiniz performansa değmez emin olun. Düzgün bir dağıtım kur bir de Xanmod, TKG, Zen, Luqiorix gibi hazır bir custom kerneli edin ve keyfine bak. Gentoo gerçekten harika bir dağıtım fakat sistemi derlemeniz lazım ki benim işlemcim olan R5 5600'le tarayıcı derlemek 40-50 dakika sürebiliyor. Paketler her güncellendiğinde tekrar derlemeniz gerekecek paketleri.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ise bu bilgisayara kurmanın anlamı yok. Gentoo tabanlı kurulumu daha basit void linux kurmayı deneyeceğim. Sizin tavsiye edebileceğiniz gentoo tabanlı başka bir dağıtım var mı?

Void Linux kendi tabanına sahip ve gene yeni başlayan birisi için uygun değil. Gentoo yerine Funtoo daha performans odaklı var ama çok fark etmiyor. Gentoo kaynak kodu tabanlı bir dağıtım, derleyeceksiniz.

Ben Debian veya Linux Mint üzerine hazır custom kernel kurmanızı tavsiye ederim. Bilgisayarınızı birkaç saat içinde kullanabilir hale getirebilir ve performansı da Gentoo'ya kıyasla fark etmez.

Şu anda çok Linux hakkında yetkin olmadığınızı seziyorum. Şu anda yapacağınız hatalar derleme sürelerinizi daha da uzatacaktır. Ağ yöneticisi, ses sunucusu, sürücüler, tarayıcı falan derken sistemi kullanmanız çok uzun sürecek.

Son düzenleme:
Bu rehberle birlikte gentooya cesaret edebileceğim sanırım. Geçen handbooktan okuyup yarılamıştım fakat kafayı yemiştim türkçe kaynak daha iyi olacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…