- Makaleler
- 2
Evet, Gezi Parkı'nda kışla projesi yapılmadı ve bu açıdan eylem amacına ulaştı denebilir. Ancak benim bakış açıma göre Gezi sürecinde çok sayıda insan yaralandı, polis sert müdahalelerde bulundu ve hükümet ile göstericiler arasında ciddi bir gerilim yaşandı.Sonuçları Gezi Parkı'na kışlanın yapılmamış olması, zaten yukarıda seçimle alakalı verilere bakarsan orada da AKP oylarına olan etkisini anlatmışım.
Gezi'nin seçim kazandıracak ana etmen olmamasının sebebi de radikal ve bölücü örgütlerin yaptığı hareketlerle hareketin halk nezdindeki bakış açısını değiştirmiş olması.
Bu yüzden şunu sorguluyorum: Eğer insanlar bu müdahalelerden ve hükümetin tavrından gerçekten rahatsız olduysa, bunun seçim sonuçlarına daha güçlü şekilde yansıması gerekmez miydi? AKP'nin oylarında zaman içinde düşüşler olmuş olabilir ama sonuçta uzun yıllar boyunca seçimleri kazanmaya devam etti.
Bu nedenle ben Gezi'nin siyasi açıdan beklenen etkiyi yaratamadığını düşünüyorum. O dönemde Recep Tayyip Erdoğan'ın protestocular hakkında kullandığı sert ifadeler ve hükümetin yaklaşımı birçok kişinin tepkisini çekmişti. Eğer toplumun büyük çoğunluğu bundan rahatsız olsaydı, bunun sandıkta daha net görülmesini beklerdim.