Gibabit fiber altyapı ve Keenetic Hopper DSL ile bufferbloat sorunu

emircansivri

Uzman
Gigabit fiber altyapısına sahibim ve Keenetic Hopper DSL kullanıyorum. Ağımı daha stabil hale getirmek için Keenetic üzerinden yeni bir kural oluşturarak hızımı sınırladım. Ancak bufferbloat testlerinde istediğim sonucu alamıyorum. İlk testimde hız sınırlaması yapmadan b sonucu almıştım. Daha sonra hızımı 100 Mbps'ye kadar düşürerek tekrar test ettim ve ancak a seviyesine ulaşabildim.

Beklentim, hız sınırlandırmasıyla A+ veya daha iyi bir sonuç almakken, yapılan ayarlara rağmen bufferbloat değerlerinin tam olarak düzelmemesi. Burada eksik kalan veya gözden kaçırdığım bir ayar olabilir mi? Özellikle SQM (Smart queue management), QoS (quality of service) gibi ayarlar üzerinde ek optimizasyonlar yapmam gerekir mi?

Keenetic hopper DSL kullanan ve benzer deneyim yaşayanların tecrübelerini merak ediyorum. Bufferbloat konusunda daha iyi bir sonuç elde etmek için hangi adımları izlemeliyim?

Bufferbloat sorununu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Firmware Güncellemesi:
- Keenetic Hopper DSL'inizin güncel firmware sürümünü kontrol edin. En son güncellemeleri yükleyin, çünkü bu güncellemeler performans ve hata düzeltmeleri içerebilir.

2. SQM (Smart Queue Management) Ayarları:
- Keenetic arayüzüne giriş yapın.
- "Gelişmiş Ayarlar" bölümüne gidin ve "Ağ Yönetimi" sekmesinde SQM ayarlarını bulun.
- SQM'yi etkinleştirin ve aşağıdaki önerilere uygun bir ayar yapın:
- Bağlantı Hızı: Toplam bağlantı hızınızı (dalga süzün) doğru bir şekilde belirleyin. Örneğin 100 Mbps için 100/90 şeklinde ayarlayabilirsiniz.
- Sıralama İhtiyacı: Eğer düşük öncelikli trafiğiniz (video akışı veya oyun) varsa, bu trafiği daha öncelikli hale getirin.

3. QoS (Quality of Service) Ayarları:
- QoS ayarlarını kontrol edin ve kritik uygulamalarınızı (video sohbet, oyun, veri akışı) önceliklendirin.
- QoS’nizi hızlı ve düşük gecikmeli uygulamalar için yapılandırın, diğer düşük öncelikli uygulamaları sıranın sonuna ekleyin.

4. TCP Ayarları:
- TCP protokolü üzerinde optimizasyon yapmayı deneyin. MTU (Maksimum İletim Birimi) ayarını deneyin. Genellikle 1500 veya daha düşük bir değerle deneyebilirsiniz. Bu, veri parçalarının daha verimli taşımasını sağlar.

5. Hız Sınırlaması:
- Hız sınırlama ayarlarınızı kontrol edin. Sadece indirme kapasitesini sınırlamak yerine, hem indirme hem de yükleme için orantılı bir sınırlama uygulamaya çalışın. Düşük sınırlar bufferbloat’a neden olabilir.

6. Ping Testleri:
- Ayar değişikliklerinden sonra ping testleri yaparak her seferinde bufferbloat seviyelerini kontrol edin. Kullanıcı trafiği yoğunlaşıp yoğunlaşmadığını da gözlemleyin.

7. İzleme ve Analiz:
- Ağ trafiğinizi izleyin. Hangi uygulamaların yoğunlukla bant genişliği kullandığını anlamak için Ağ İzleme Araçları kullanın. Sık kullanılan uygulamaları yeniden değerlendirin.

8. Alternatif Ayarlar:
- Eğer yukarıdaki yöntemler işe yaramazsa, varsayılan ayarlara geri dönüp sadece sıfırdan SQM veya QoS ayarlarını yeniden yapılandırmayı deneyin.

Bu adımları takip ederek bufferbloat probleminizi minimize edebilir ve ağınızı daha stabil hale getirebilirsiniz.

İfadeler: bug
Keenetic Extra DSL kullanıyorum. Güncellemeden sonra Bufferbloat testim çok yüksek gözükmeye başladı. Eski sürüme geçince düzeliyor. Eski sürümde 0.25ms download ve upload alırken yeni sürümde 60ms download 5ms upload diyor. Ha gerçekte değerlerim böyle değil. Hız sınırlamadan aktif olarak indirme ve yükleme yaptığım zaman ping ya da paket kaybı yaşamıyorum bir bug var muhtemelen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…