emres

Çalışkan
Gigabit fiber bağlantımda (PPPoE) bufferbloat testinden "A+" almak için SQM (Cake) ayarlamaya çalışıyorum ancak işlemci darboğazı ile Flow Offloading arasında sıkışıp kaldım. Yaptığım testler ve geldiğim son nokta hakkında fikirlerinize ihtiyacım var.

Altyapı ve Cihaz:

• Cihaz: Örn: RPi 4, Xiaomi AX3600, x86 vb.
  • Bağlantı: ~950 Mbps Download / ~700-850 Mbps Upload (Fiber / PPPoE)
  • SQM Ayarları: Cake / piece_of_cake.qos / Link Layer: Ethernet with overhead (44 bytes)
Senaryo 1: Software Flow Offloading KAPALI (Tam SQM)İki yöne de hız limiti koyup offloading'i kapattığımda işlemci anında %100'e dayanıyor. Cihaz paketleri işleyemediği için hızlarım 300-400 Mbps seviyelerine çakılıyor ve gecikmeler (latency) +40ms'lere fırlıyor. Yani A+ alayım derken B notuna düşüyorum. (Açıkça CPU darboğazı).

Senaryo 2: Software Flow Offloading AÇIK (Yarı SQM)İşlemciyi rahatlatmak için Software Offloading'i açtım. İndirme (Download) tarafında SQM'in bypass edildiğini bildiğimden ingress limitini 0 yaptım. Sadece yükleme (Upload) yönüne limit (630 Mbps) koydum.

• Sonuç: Download hızım 949 Mbps (+5ms gecikme), Upload hızım 567 Mbps (+1ms gecikme). Skorum: A
Asıl Sorum Şu:Benim Waveform'da o "A+" rozetini görebilmem için Download tarafındaki +5ms'yi de 0-2ms bandına çekmem gerekiyor. Ancak Offloading'i kapatıp tam SQM yaptığımda gigabit hızları işleyemiyorum.

Hızımı 200-300 Mbps'lere sabitleyip feragat etmeden veya x86/Mini PC gibi daha güçlü bir donanıma geçmeden, bu cihazda Gigabit hıza yakınken A+ almamı sağlayacak bir ince ayar (irqbalance, packet steering, farklı bir qdisc/script vs.) var mıdır? Yoksa ev tipi bu donanımla gigabit hatta A+ almak fiziksel olarak imkansız mı, "A" notu ve +1ms upload pingi ile yetinmeli miyim?

Şimdiden teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:
Offloading açıkken SQM'in tam olarak tüm paketleri kontrol etmesi engelleniyor. Bu yüzden ağırlıklı olarak download tarafı bypass oluyor ve tam A+ skor alınması zorlaşıyor. SQM CPU'da çalışırken her paketi şekillendirmek istiyor ama offloading bunu devre dışı bırakıyor. Offload kapalıyken ise bu sefer tüm yük CPU'ya biniyor. CPU güçlü değilse gigabit hızda cake darboğaz yapabiliyor. Offload kapalıykrn CPU güç yetiremiyor kısaca.

Offloading açıkken SQM'in tam olarak tüm paketleri kontrol etmesi engelleniyor. Bu yüzden ağırlıklı olarak download tarafı bypass oluyor ve tam A+ skor alınması zorlaşıyor. SQM CPU'da çalışırken her paketi şekillendirmek istiyor ama offloading bunu devre dışı bırakıyor. Offload kapalıyken ise bu sefer tüm yük CPU'ya biniyor. CPU güçlü değilse gigabit hızda cake darboğaz yapabiliyor. Offload kapalıykrn CPU güç yetiremiyor kısaca.
Yani daha iyi bir router şart anlamına geliyor?