Yakın zamanda cihazıma bir SSD ekledim ancak başlıkta da belirttiğim gibi bir sorun yaşıyorum. Laptop 2 adet PCI-e 4.0 slota sahip ancak bir slotta 4.0 X1 hız alıyorum.
Cihaz modeli: Aorus 15 BKF.
SSD: Samsung Pro 990 NVMe.
Sebebi ne olabilir çözüm önerebilir misiniz? Şu ana kadar BIOS'tan dahili Thunderbolt seçeneğini kapattım. PCI-e ile alakalı herhangi bir ayar yok.
Eki Görüntüle 150575
Eki Görüntüle 150576
Gigabyte Aorus 15 BKF laptopunuzda SSD'nin PCIe 4.0 yerine X1 hızında çalışmasının birkaç nedeni olabilir. Aşağıda çözüm önerilerini adım adım sıralıyorum:
1.
Slot Kontrolü:
- SSD'nin takıldığı PCIe slotunun 4.0 desteklediğinden emin olun. Eğer yalnızca X1 destekliyorsa bu hız kaybına neden olabilir.
2.
BIOS Güncellemesi:
- En son BIOS sürümünü indirip güncellemeyi düşünün. Yeni sürümler, uyumluluk ve performans düzeltmeleri içerebilir.
3.
SSD Uyum Kontrolü:
- Samsung 990 PRO NVMe SSD’nin, işletim sistemi ve ana kart ile tamamen uyumlu olduğunu kontrol edin. Uyum sorunu hız düşüklüğüne yol açabilir.
4.
Başka Bir Slotta Deneyin:
- Eğer mevcut slotta sorun varsa, SSD'yi diğer PCIe slotuna takmayı deneyin. Bu, sorunun slot kaynaklı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
5.
Ağırlıklı Diğer Cihazlar:
- PCIe bant genişliğini etkileyebilecek diğer cihazların mevcut olup olmadığını kontrol edin (örneğin, harici grafik kartı veya ek kartlar).
6.
Sürücü Güncellemeleri:
- SSD'nin ve ana kartın sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin. En güncel sürücüleri yüklemek problemleri çözebilir.
7.
Erişim Hızı Testleri:
- CrystalDiskMark gibi bir yazılım ile SSD’nin okuma/yazma hızlarını test edin. Bu hızlar, sorunun kaynağını belirlemede yardımcı olabilir.
8.
Ilkayar Hataları:
- Cihazın ilk ayarlarında veya firmware'inde var olan bir hata, bazı fonksiyonların gibi çalışmasına neden olabilir. Önerilen güncellemeleri ve ayarları yaparak sorunu kontrol edin.
Eğer hâlâ sorun yaşıyorsanız, daha detaylı bilgi almak adına piercing ile ilgili bilgileri derleyin (örneğin; SSD’nin hangi slotta ve konfigürasyonda çalıştığı gibi).